Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Korupce v tenise? Vyšetřování revizní komise potrvá nejméně rok

Londýn - Minimálně rok bude trvat vyšetřování nově ustavené nezávislé revizní komise (IRP), která se bude zabývat podezřením z korupce a ovlivňování zápasů v tenisu a zhodnotí efektivitu současných kontrolních opatření v bílém sportu. Na zřízení IRP se už v lednu shodly čtyři hlavní tenisové orgány: mužská ATP, ženská WTA, mezinárodní federace ITF a vedení grandslamů.

French Open
zdroj: AP autor: Bernat Armangue

Vytvoření nezávislého vyšetřovacího orgánu se silným mandátem si vynutila aféra s údajným ovlivňováním zápasů. Existující oddělení pro bezúhonnost tenisu (TIU) podle BBC selhalo v případech minimálně 16 tenistů, u kterých se dostatečně nezabývalo opakovanými varovnými signály, že "prodávají" své zápasy.

IRP nyní práci TIU prověří, zabývat se bude i dalšími spornými případy a zhodnotí efektivitu současného tenisového antikorupčního programu. V závěrečné veřejně přístupné zprávě by IRP měla navrhnout případné změny.

"Není určený žádný konečný termín, dokdy by IRP měla dokončit své nezávislé vyšetřování. Očekává se, že bude trvat minimálně 12 měsíců, během nichž IRP zveřejní předběžnou zprávu," uvedly ATP, WTA, ITF a rada grandslamů v oficiálním prohlášení.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články