Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Jak zakončí Berdych nejlepší sezonu? Turnaj mistrů začíná proti Federerovi

Londýn – Turnaj mistrů má jediného velkého favorita - je jím Novak Djokovič. První hráč světa ze Srbska je letos suverénním králem sezony a bylo by překvapením, kdyby v Londýně neuspěl. Vyzrát na něj zkusí také Tomáš Berdych. Česká jednička není v lehké situaci – ve skupině má ještě Japonce Keie Nišikoriho a Rogera Federera. S ním dnes vstoupí do turnaje. Textovou on-line reportáž nabídne ČT sport a náš web, duel nezačne dříve než v 21:00.

Roger Federer a Tomáš Berdych
zdroj: ISIFA autor: EPA/John G. Mabanglo

Statistiky mluví za vše. Srb Djokovič letos vyhrál tři ze čtyř grandslamů, přičemž na Roland Garros prohrál až ve finále, a ovládl rekordních šest turnajů série Masters. Celkem získal deset titulů a vyhrál 78 zápasů, prohrál pouze pětkrát. Prvním hráčem světa je Djokovič od července 2014, do Londýna přijel s vítěznou sérií 22 zápasů.

Letošního roku si Djokovič považuje více než sezony 2011, kterou začal skvostně bilancí 41:0 a zakončil s poměrem 70:6. "Tahle je lepší. Tenkrát to bylo úžasné, ale teď si to, myslím, ještě víc užívám. Jsem komplexnější hráč a cítím se lépe," řekl Djokovič.

Novak Djokovič
zdroj: AP

Djokovič útočí na pátý triumf na Turnaji mistrů a čtvrtý v řadě, což se od vzniku vrcholu sezony před 45 lety nikomu nepovedlo. Třikrát po sobě stejně jako srbský tenista vyhráli ještě Rumun Ilie Nastase (1971 až 1973) a Ivan Lendl (1985 až 1987).

Berdych outsiderem

Pro třicetiletého Berdycha by byl úspěchem postup ze skupiny do semifinále, což se mu při předchozích pěti startech povedlo jen v roce 2011. V posledních týdnech se zlepšoval, s Djokovičem odehrál v Paříži vyrovnaný duel, ale ve skupině platí za outsidera, jelikož má se všemi třemi soupeři negativní bilanci.

Do Turnaje mistrů vstupuje Berdych po sezoně, v které získal dva tituly a má bilanci 57:19. V počtu vyhraných zápasů je to jeho druhý nejlepší rok (v roce 2012 vyhrál 61 zápasů), ale procentuální úspěšnost má nejvyšší v kariéře. "Myslím, že zatím je suverénně nejlepší," řekl po říjnovém titulu ve Stockholmu Berdych, kterého od loňského prosince trénuje Venezuelan Daniel Vallverdu.

Favoritem skupiny nazvané po Nastasem by měl být Andy Murray, ale je otázkou, jak bude hrát. Hlavním cílem světové dvojky je dovést o týden později Brity k prvnímu titulu v Davis Cupu od roku 1936, proto před Turnajem mistrů převážně trénoval na antuce, na které se bude daviscupový zápas v Belgii v Gentu hrát.

Hráči se ve skupinách střetnou každý s každým a vždy první dva postoupí do semifinále. Neporažený vítěz vydělá 2,228 milionu dolarů, skoro 56 milionů korun.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články