Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Český souboj ovládla Kvitová, duo H+H na jedničky nestačilo

Singapur – Souboj českých tenistek na Turnaji mistryň ovládla Petra Kvitová. Svoji krajanku Lucii Šafářovou porazila dvakrát 7:5 a zdolala ji poosmé v řadě. Kvitová díky vítězství drží šanci na účast v semifinále. Tu má po výhře Španělky Garbiňe Muguruzaové nad Němkou Angelique Kerberovou i Šafářová. Šanci postoupit mezi čtyři nejlepší nevyužilo duo Andrea Hlaváčková, Lucie Hradecká, které podleho nasazeným jedničkám Martině Hingisové a Sanie Mirzaové ve dvou setech

Slavící Petra Kvitová
zdroj: ČTK/AP autor: Joseph Nair

"Zápas to byl těžký. Musím říct, že Lucka hrála opravdu dobře," řekla Kvitová, kterou v pátek čeká duel s Muguruzaovou. "Pořád 'žiju'. To je dobrý, že jsem vyhrála a mám radost, jenom mě mrzí, že to bylo zrovna nad Luckou."

Kerberová si mohla vítězstvím nad Španělkou už zajistit postup a vyřadit ze hry Šafářovou, nyní ale stále mají šanci na účast v semifinále všechny tenistky. Postoupit mohou i obě Češky, ale ne zároveň. Šafářová potřebuje bezpodmínečně poslední zápas s Kerberovou vyhrát bez ztráty setu, aby si zachovala naději. Kvitové by teoreticky ani hladké vítězství nemuselo stačit, za určitých okolností by ale mohla jít dál i s porážkou.

České hráčky vypadaly na dvorci jako dvojčata. Obě hrají levou rukou a měly na sobě stejné oblečení - fialové sukně, čelenky a bílá trička.

I hra dlouho vypadala podobně, zpočátku opatrně. Ve ztichlé hale zaplněné jen z třetiny si tenistky držely servis. První povzbuzující "Pojď!" vykřikla Šafářová. Kvitová za stavu 5:4 mávla dvakrát raketou do vzduchu, že chce trenéra na poradu. Rady Davida Kotyzy jí ale nepomohly a při dalším podání Šafářové neuhrála ani fiftýn. "To mi hodně pomohlo a dalo mi to sebedůvěru," řekla Kvitová. Kritický moment jí dodal energii a v další hře využila druhý setbol.

První brejkbol utkání měla Šafářová po dvojchybě Kvitové, ale ta zahnala hrozbu ztráty servisu díky své nejlepší výměně v dosavadním průběhu a křikla si "Pojď!" "To mi hodně pomohlo a dalo mi to sebedůvěru," řekla Kvitová. Kritický moment jí dodal energii a v další hře využila druhý setbol.

Do druhé sady vstoupila důrazně Šafářová. Opírala se maximální silou do returnů, dvakrát vzala Kvitové servis a vedla 3:0. "Ty tři gamy odehrála moc dobře," řekla Kvitová. Vítězka Turnaje mistryň z roku 2011 se rozhodit nenechala a za pomoci tvrdých úderů vývoj otočila. Získala čtyři hry v řadě a měla dva brejkboly na 5:3, které Šafářová odvrátila a ještě držela naději na obrat v utkání.

Definitivně Kvitová zlomila odpor deváté hráčky světového žebříčku ve dvanácté hře druhého setu. Za stavu 30:30 potvrdilo jestřábí oko aut po úderu Šafářové, což znamenalo mečbol Kvitové. Ten česká jednička vzápětí proměnila. "Věděla jsem, že nesmím zvolnit, jinak bych mohla jet brzo domů," řekla Kvitová, která vyhrála za hodinu a 47 minut a Šafářovou porazila i v osmém vzájemném zápase.

"Jsem ráda, že jsem to po porážce v prvním zápasu nějak zvládla," řekla Kvitová, která si po pondělní prohře s Kerberovou v úterý na tréninku vyslechla od kouče proslov. "Vím, že Lucie byla před pár týdny nemocná a neměla to lehké. Jsem ráda, že jsme tady dvě Češky, ale radši ji mám na své straně," doplnila Kvitová.

"Měla jsem šance. Hlavně na začátku druhého setu jsem měla dva brejky a tam se to hodně otevíralo. Peťa se pak zvedla, začala hrát o hodně líp. Ke konci setu to byl boj a celkově to zvládla opět ona lépe," řekla osmadvacetiletá Šafářová.

"Zápas rozhodlo jen pár míčů a Kvitové pomohla i historie. Šafářová měla ze soupeřky možná trochu respekt, i když nehrála špatně. Kvitová si výhru zasloužila," řekla Martina Navrátilová.

Duo H+H na favoritky nestačilo

Deblistky Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká podlehly v Červené skupině nejvýše nasazené švýcarsko-indické dvojici Martina Hingisová, Sania Mirzaová 3:6, 4:6 a podobně jako české singlistky je čeká v pátek boj o postup do semifinále. Jejich soupeřkami budou Američanky Raquel Kopsová-Jonesová a Abigail Spearsová, s kterými nedávno prohrály ve finále v Linci.

"Víme, jak na ně. Letos jsme je jednou porazily a jednou s nimi prohrály. Musíme se soustředit na náš servis, půjdeme do toho a bojovat o sobotu," řekla Hradecká. "Půjde nám o všechno a věřím, že to zvládneme líp," doplnila Hlaváčková.

S Hingisovou a Mirzaovou se utkaly poprvé a šanci měly ve druhé sadě, v které neudržely vedení 4:1. "Jsou nejlepším párem světa a na kurtu to bylo znát," řekla Hlaváčková o soupeřkách, které před cestou na Turnaj mistryň vyhrály US Open a sedmnáct zápasů v řadě. "Po pomalém začátku jsme se do toho dostaly a škoda, že jsme nevyužily šance ve druhém setu," uvedla Hlaváčková.

Tenisový Turnaj mistryň v Singapuru (tvrdý povrch, dotace 7 milionů dolarů):

Dvouhra:

Bílá skupina: Kvitová (4-ČR) - Šafářová (8-ČR) 7:5, 7:5, Muguruzaová (2-Šp.) - Kerberová (6-Něm.) 6:4, 6:4.

Čtyřhra:

Červená skupina: Hingisová, Mirzaová (1-Švýc./Ind.) - Hlaváčková, Hradecká (7-ČR) 6:3, 6:4, Babosová, Mladenovicová (4-Maď./Fr.) - Kopsová-Jonesová, Spearsová (6-USA) 7:6 (7:5), 6:2.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články