Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Veselý: Řekl jsem si, že do toho dám všechno

Dillí - Jako lev si zařval Jiří Veselý poté, co získal v Davisově poháru třetí bod tenistů a zajistil výhru v baráži v Indii. V horku a vlhku v Dillí překonal především sám sebe než nepříliš nebezpečného soupeře Yukiho Bhambriho. Dodat energii mu pomohl i celý český tým, jehož víru a podporu cítil.

Jiří Veselý
zdroj: ČTK/AP/Altaf Qadri

Veselý působil při neúčasti Tomáše Berdycha poprvé v roli daviscupové jedničky, ale v pátek zápas nezvládl psychicky ani fyzicky a s hráčem druhé stovky Somdevem Devvarmanem prohrál. Proto se s napětím očekávalo, jak ustojí další zápas, ale ten už dokázal vybojovat. "Jsem strašně rád, že se to povedlo," řekl s velkou úlevou čtyřicátý tenista světa Veselý po dnešní třísetové výhře nad Bhambrim, 125. hráčem žebříčku.

Poprvé vyhrál v soutěži o "salátovou mísu" dvouhru na tři sety za nerozhodnutého stavu. "Když to řeknu vtipně, tak jsem přišel o daviscupové panictví. Určitá úleva to určitě je, to víme všichni," usmál se levoruký tenista, který je ve 22 letech budoucností českého týmu. "Věřím, že daviscupových utkání budu hrát ještě hodně."

Pokud mě z kurtu chtějí dostat, tak jedině na nosítkách, řekl před utkáním Veselý

V pátek ovšem jako lídr nevypadal. Zatažen nervozitou se nevypořádal s nepříjemnými podmínkami. Horko a vysoká vlhkost vzduchu ho srazily fyzicky na dno a dvouhru se 164. hráčem světa Devvarmanem prohrál. "Byl jsem strašně nešťastný a zklamaný, a to i z mého projevu, který prostě nebyl dobrý. Ten den jsem prostě nebyl připravený na podmínky a vůbec na ten zápas," přiznal.

Z pátku na sobotu špatně spal a ještě dopoledne byl skleslý. Zmobilizovat síly mu pomohla výhra Radka Štěpánka a Adama Pavláska v deblu. "Kluci dokázali neskutečně vydřít čtyřhru," řekl a hlásil kapitánovi, že je odhodlán přidat vítězný bod. "Řekl jsem si, že do toho dám všechno. Pokud mě z toho kurtu chtějí dostat, tak jedině na nosítkách. Byl jsem připravený, že to bude maso. I na to, že se může stát cokoliv, že můžu dostat křeče, ale musím tam nechat srdce," řekl.

Lépe nastavená mysl byla na kurtu vidět. Nepředváděl skvělý tenis, měl daleko ke svému hernímu maximu, ale slabšího soupeře udolal. "Porval se sám se sebou, výkon nebyl výborný, ale vyhrál a chválím ho," řekl kapitán Jaroslav Navrátil. Celý tým dodával Veselému sebevědomí, že je natolik dobrým tenistou, že musí situaci zvládnout.

Každý z nich s ním mluvil. "Všichni říkali, že mi věří, že to zvládnu a že když tam nechám všechno, že ten bod získám. To mi dodalo strašně moc síly a energie se s tím poprat," řekl a čerpal podporu i při každém pohledu na lavičku. "Viděl jsem, že mi věří, že tam jsou srdcem a vším se mnou, že tam se mnou trpí. Za to jim patří obrovský dík. Myslím si, že celý tým tentokrát zafungoval jako opravdu dobrý celek a že jsme to společně všechno našimi silami zvládli," řekl Veselý.

Podobná podpora je pro tenistu výjimečná. A možná jen v Davisově poháru, jelikož jindy objíždí turnaje jen sám s koučem a kondičním trenérem. "Je to obrovská zkušenost a pomoc, když se člověk trápí a všechno ho bolí," řekl Veselý. Vydřený zápas mu teoreticky může pomoci v jeho kariéře. "To všechno ukáže čas, ale řekl bych, že každá výhra v Davis Cupu je energie navíc. I sebevědomí navíc," dodal. Po dnech v náročném počasí v Indii byl fyzicky unavený. Z Dillí letí na challeneger do Tchaj-wanu a pak má v plánu jeden turnaj za druhým. "Ten plán je masakr, ale určitě budou nějaké změny. Musím to dobře promyslet," řekl Veselý.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články