Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Šafářová se popere o své první grandslamové finále. S Ivanovičovou má lepší bilanci

Paříž – Rozzářená i plně koncentrovaná, usměvavá i zamyšlená s výrazem hypnotizujícím letící míčky nad pařížskou antukou. Lucie Šafářová hraje na French Open jeden z nejlepších turnajů kariéry. Aby se stal vůbec tím nejpovedenějším, měla by dnes zvítězit nad Anou Ivanovičovou ze Srbska v semifinále Roland Garros. Přímý přenos nabídne ČT sport a náš web od 15:00.

Lucie Šafářová
zdroj: ČTK/AP

Osmadvacetiletá Šafářová neztratila v předchozích pěti zápasech na pařížské antuce ani set. Zvládla na úvod ve dvou tie-breacích vypjatý duel s kamarádkou Anastasií Pavljučenkovovou z Ruska a v osmifinále připravila po skvělém výkonu na centrkurtu o možnost obhájit titul druhou hráčku světa Rusku Marii Šarapovovou. "Nečekala jsem, že dojdu tak daleko, ale doufám, že to ještě nekončí," řekla Šafářovová po semifinálové výhře nad Španělkou Garbiňe Muguruzaovou.

V boji o titul českou tenistku, která letos vyhrála velký turnaj v Dauhá, čeká Ivanovičová. Vítězku Roland Garros z roku 2008 Šafářová loni v Paříži porazila ve dvou setech a vyhrála pět z posledních šesti vzájemných zápasů. "Je dobré, že vím, jaký je recept na vítězství. O to se budu snažit, až na kurt nastoupím. Doufám, že mi to pomůže."

Z osmi vzájemných utkání Šafářová ví, že Srbka hraje agresivně a nejnebezpečnější je z forhendu. "Z něj je to schopná zabít téměř z každé pozice. Je třeba si kurt otvírat skrz bekhendovou stranu, kterou má horší. Musím hrát i já agresivně a nedat jí čas hru tvořit, protože v tom je výborná," řekla loňská semifinalistka Wimbledonu, kde nestačila na Petru Kvitovou.

Varování pro Šafářovou – Ivanovičová zná velké zápasy

Kanadský trenér Šafářové Rob Steckley věří, že jeho svěřenkyně, s kterou spolupracuje přes dva roky, je schopná zápas zvládnout. "Může jít do zápasu sebevědomě," řekl. Upozornil ale, že Ivanovičová má zkušenosti z velkých klání. "Ví, jak se v takových utkáních vítězí. Je to nebezpečná hráčka," uvedl.

Ivanovičová je v grandslamovém semifinále poprvé od pařížského triumfu v roce 2008. "Ušla jsem dlouhou cestu plnou tvrdé práce a je nesmírně osvěžující, že jsem v semifinále," řekla bývalá světová jednička, kterou v hledišti v každém utkání podporuje její přítel, německý fotbalista Bastian Schweinsteiger. "Lucie hraje výborně, což už mnohokrát ukázala a budu muset podat výborný výkon," řekla Srbka.

Ivanovičová v poslední době prohrává na grandslamech s Češkami. Loni podlehla v Paříži ve 3. kole Šafářové, v New Yorku ve 2. kole US Open Karolíně Plíškové a v lednu na Australian Open v 1. kole Lucii Hradecké.

Šafářová je první českou semifinalistkou Roland Garros po třech letech. V roce 2012 se dostala mezi čtyři nejlepší Petra Kvitová a před ní Nicole Vaidišová v roce 2006. Poslední hráčkou ve finále reprezentující Česko resp. Českoslovenko byla Hana Mandlíková, která na Roland Garros triumfovala v roce 1981. Česká rodačka Martina Navrátilová byla ve finále v roce 1987, ale tehdy už hrála za Spojené státy americké.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články