Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Berdych přešel v Dauhá přes Istomina, Veselý jde dál v Čennaí

Dauhá - Tomáš Berdych vyhrál svůj první zápas sezony na okruhu ATP. Po triumfu v thajské exhibici sedmý hráč světa v 1. kole turnaje v katarském Dauhá porazil Uzbeka Denise Istomina 6:1 a 6:4 za hodinu a dvě minuty. Překvapením turnaje je brzké vyřazení obhájce titulu Rafaela Nadala, jehož v prvním kole porazil německý outsider Michael Berrer. Na rozdíl od Nadala zvládl bez problémů vstup do turnaje světový hráč číslo jedna Novak Djokovič ze Srbska, jenž zdolal 6:2, 6:1 krajana Dušana Lajoviče.

Tomáš Berdych
zdroj: ČTK/AP autor: Osama Faisal

Berdych začal rok 2015 titulem z exhibičního turnaje v thajském letovisku Hua Hin a nyní v Dauhá potvrdil svoji pohodu. V zápase s Istominem se opíral tradičně o servis a forhend, více se tlačil k síti a duel uzavřel svým devátým esem v utkání.

"Cítím se výborně a je skvělé začít rok výhrou. Jsem rád, že jsem zápas takhle zvládl," řekl Berdych v rozhovoru na kurtu. Pod vedením nového kouče Daniela Vallverdua, který v prosinci nahradil Tomáše Krupu, ještě neprohrál. "Nastal čas ke změně a věřím, že to je správná cesta. Chci se zlepšovat," dodal.

Příštím soupeřem Berdycha, který hraje turnaj v Dauhá podruhé v kariéře a loni vypadl v 1. kole, bude Slovinec Blaž Kavčič. Sedmadvacetiletý kvalifikant dnes porazil Argentince Juana Mónaca, s Berdychem v předchozích dvou duelech neuhrál ani set.

Návrat na ATP Tour nevyšel bývalé světové jedničce Nadalovi, který musel loňskou sezonu ukončit předčasně kvůli operaci slepého střeva. Osmadvacetiletého Španěla dnes porazil 1:6, 6:3 a 6:4 kvalifikant Berrer, kterému ve světovém žebříčku patří až 127. místo. V předchozích dvou duelech s Nadalem uhrál čtyřiatřicetiletý otec dvou dětí celkem pouhé čtyři gamy.

"Když jsem prohrál první set 1:6, tak to vypadalo jako ty minulé zápasy s ním, takže jsem si říkal, že musím něco udělat. Je to má poslední sezona, nemám co ztratit, takže do toho půjdu, proč ne," uvedl Berrer po životním vítězství. "Je to jeden z těch zápasů, které si budu pamatovat navždy, ale řekněme si upřímně: Rafa hrál první zápas po několika měsících zranění, takže bychom měli být realisty. Ale pro mě je to skvělé," dodal.

Tenisový turnaj mužů v Dauhá (tvrdý, dotace 1,221.320 dolarů):

Dvouhra - 1. kolo: Berdych (3) - Istomin (Uzb.) 6:1, 6:4, Stachovskij (Ukr.) - Mutawa (Kat.) 6:1, 6:1, Djokovič (1-Srb.) - Lajovič (Srb.) 6:2, 6:1, Basilašvili (Gruz.) - Južnyj (Rus.) 7:5, 6:2, Kavčič (Slovin.) - Mónaco (Arg.) 7:6 (7:3), 6:4, Berrer (Něm.) - Nadal (2-Šp.) 1:6, 6:3, 6:4, Souza (Braz.) - Džazírí (Tun.) 3:6, 6:4, 6:3, Struff (Něm.) - Kohlschreiber (5-Něm.) 7:6 (7:3), 4:6, 6:1, Seppi (It.) - Mayer (8-Arg.) 5:7, 7:6 (7:4), 7:6 (7:4).

Jiří Veselý v úvodním utkání sezony na turnaji v indickém Čennaí nezaváhal. Jednadvacetiletý daviscupový reprezentant porazil v prvním kole bez větších problémů 6:2, 6:1 domácího kvalifikanta Vidžaje Sundara Prašantha.

Po výhře nad 557. hráčem světa se Veselý utká o čtvrtfinále s Andreasem Haiderem-Maurerem. O šest let staršího Rakušana potkal český talent na kurtech dosud jen jednou a předloni na antuce v Umagu prohrál.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články