Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Ve finále Davisova poháru se utkají Španělé a Argentinci

Madrid - Ve finále Davisova poháru se utkají tenisté Španělska a Argentiny. Pro Španěly získal rozhodující třetí bod první hráč světového žebříčku Rafael Nadal, který v dnešní úvodní dvouhře porazil hladce 6:4, 6:0 a 6:4 americkou jedničku Andyho Roddicka. Argentincům zajistil postup v rozhodující dvouhře Juan Martin Del Potro, jenž přehrál 6:4, 6:2 a 6:1 ruského tenistu Igora Andrejeva.

Rafael Nadal
zdroj: Wikimedia

Utkání na antuce v madridské koridě začalo kvůli dešti o bezmála dvě hodiny později, ale čtyřnásobný vítěz Roland Garros program urychlil. Měl osmdesátiprocentní úspěšnost prvního servisu a zaznamenal šedesát vítězných úderů. Roddick jeho tlaku nedokázal vzdorovat. Nemohl se opřít o svou tradiční zbraň servis, o který hned pětkrát přišel, a neproměnil ani jeden ze sedmi brejkbolů.

Nadal drtil soupeře přesnými prohozy, loby i vítěznými údery k čarám. Při Američanovu servisu v deváté hře třetí sady sice neproměnil pět mečbolů, ale pak při svém podání bez problémů uspěl. "Je to jeden z nejúžasnějších pocitů, které jsem mohl ve své kariéře zažít," řekl Nadal španělské televizi.

Roddick se marně snažil uspět s taktikou rychlých přechodů k síti, ale nezměnil ji. "Nemyslím si, že bych měl nějak velkou šanci, kdybych zůstal vzadu a vyměňoval si s ním rány od základní čáry. Když trefuje míče jako dneska, tak toho moc nenaděláte. Je to nejlepší antukář všech dob," řekl Roddick novinářům.

Američané tak neobhájí loňský daviscupový triumf, naopak Španělé si pošesté v historii zahrají o cennou týmovou trofej. Ve finále je čeká vítěz druhého semifinále mezi Argentinou a Ruskem, které rozhodne až závěrečná dvouhra.

Domácí Jihoameričané sice vedli po sobotní čtyřhře 2:1, ale v souboji jedniček dnes Nikolaj Davyděnko porazil Davida Nalbandiana a vyrovnal. Nalbandian vyhrál první set 6:3, ale druhou sadu stejným poměrem získal Davyděnko. Ruský tenista pak lépe zvládl koncovku dramatické třetí sady, v jejímž tie-breaku povolil Argentinci jen dva body, a to definitivně rozhodlo. Ve čtvrtém setu už šestý hráč světa nadělil Argentinci "kanára".

O vítězství domácího celku tak nakonec rozhodl Del Potro, který potvrdil výbornou formu z poslední doby, díky níž získal čtyři tituly na turnajích ATP. V rozhodujícím duelu chyboval o poznání méně než jeho o pět let starší soupeř a k úterním dvacátým narozeninám si nadělil dárek.

Finále se bude hrát v listopadu v Argentině, která obvykle své soupeře zve na antuku. Proti týmu v čele s fenomenálním hráčem na tomto povrchu Nadalem však rozhodně není vyloučeno, že zvolí jiné kurty. Do finále se Argentinci dostali potřetí, ale poprvé ho budou hostit. Davisův pohár ještě nikdy nevyhráli, zatímco Španělé se radovali z triumfů v letech 2000 a 2004.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články