Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Berdych v šoku, Wawrinka ho zválcoval dvakrát 6:1

Londýn - Tomáš Berdych vstoupil i popáté do prestižního Turnaje mistrů porážkou. Stejně jako loni v londýnské O2 areně na úvod skupiny A nestačil na Švýcara Stana Wawrinku a podlehl mu nečekaně hladce dvakrát 1:6. To celé za pouhých 58 minut.

Tomáš Berdych v utkání se Stanislasem Wawrinkou
zdroj: ČTK/AP

I druhé utkání ve skupině mělo jasný průběh. První hráč světa a obhájce titulu Srb Novak Djokovič zničil Chorvata Marina Čiliče rovněž 6:1, 6:1. Zápas byl dokonce o dvě minuty kratší než Berdychův s Wawrinkou. Právě s Čiličem, letošním vítězem US Open, se Berdych utká ve středečním utkání o naději na semifinále.

Berdych se mezi elitní osmičku dostal popáté za sebou a popáté úvodní zápas ztratil. Přitom se čekalo, že s Wawrinkou, kterému se na podzim příliš nedařilo, sehraje vyrovnaný zápas. Sedmý hráč světa hrál s tejpem na boční straně levého stehenního svalu. Zahrál všeho všudy čtyři vítězné míče.

Berdych se nemohl dostat do tempa, nešlo mu podání a v prvním setu se ani trochu nechytal. Za čtvrt hodiny získal jen pět fiftýnů a prohrával 0:5. Bouchal se do stehen, aby se nabudil. Esem sice odvrátil "kanára", ale set jasně ztratil.

Ve druhé sadě už se hrálo více výměn, jenže na bezchybně hrajícího vítěze Australian Open Wawrinku český tenista nestačil. Míče hrál krátké, nepřesné, měl i trochu smůlu nebo přišel vítězný míč soupeře, který si čím dál víc věřil.

"Bohužel to byl můj nejhorší zápas sezony. Nechal jsem si ho na start Turnaje mistrů. To není nejlepší věc na začátek, ale takové dny jsou," řekl Berdych. "Teď je konec. Člověk musí koukat dopředu, najít cestu pro další dny a nechat toto někde hodně daleko a pokusit se přijít s lepším tenisem," pokračoval.

Sedmý hráč světa Berdych hrál s tejpem na boční straně levého stehenního svalu. Na sobě měl nové černé oblečení s červenými prvky, ale na dvorci ďábelsky ani trochu nepůsobil. Zahrál všeho všudy čtyři vítězné míče. "Cítil jsem se opravdu dobře, nejsem unavený, fyzicky ani psychicky. Prostě to byl špatný den," konstatoval. 

Od stavu 1:0 ve druhém setu prohrál Berdych šest her v řadě. Cestou do šaten po své nejhorší porážce v Turnaji mistrů nevěřícně kroutil hlavou. "Když hraju proti Tomášovi, tak je to vždy těžké, protože on hraje rychle, ale když jsem koncentrovaný, tak se s tím dokážu vypořádat a dělat správná rozhodnutí. Dnes jsem udělal vše dobře a jsem nadšený," řekl Wawrinka na kurtu.

Berdych s Wawrinkou prohrál popáté za sebou a podesáté z 15 vzájemných zápasů. Prohra především znamená, že bude mít nyní složitou cestu do semifinále Turnaje mistrů, kam v minulosti postoupil jen v roce 2011.

Ve čtyřhře se postarali o překvapení Polák Lukasz Kubot a Švéd Robert Lindstedt. Vítězové Australian Open se blýskli výhrou nad světovými jedničkami a americkými dvojčaty Bobem a Mikem Bryanovými 7:6 a 6:3.

Dvouhra:

Skupina A: Wawrinka (3-Švýc.) - Berdych (6-ČR)6:1, 6:1, Djokovič (1-Srb.) - Čilič (8-Chorv.) 6:1, 6:1.

Čtyřhra: Skupina A: Kubot, Lindstedt (8-Pol./Švéd.) - B. Bryan, M. Bryan (1-USA) 7:6 (7:3), 6:3, Peya, Soares (3-Rak./Braz.) - Rojer, Tecau (5-Niz./Rum.) 6:3, 3:6, 12:10.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články