Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Finále bez Djokoviče i Federera. O titul si zahrají Nišikori a Čilič

New York – Grandslamové mužské finále dvouhry bude mít poprvé v historii asijského zástupce. Zasloužil se o to Kei Nišikori, který v semifinále US Open vyřadil světovou jedničku Srba Novaka Djokoviče ve čtyřech setech 6:4, 1:6, 7:6 a 6:3. Ve finále se čtyřiadvacetiletý japonský tenista utká s Chorvatem Marinem Čiličem. Ten porazil pětinásobného vítěze v New Yorku Švýcara Rogera Federera 6:3, 6:4 a 6:4 a bude to jeho první grandslamový duel o titul.

Roger Federer
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/

Čilič si vyšlápl na Federera

Poprvé od Australian Open v roce 2005 chybí v grandslamovém finále dvouhry jeden ze čtveřice vládců tenisu posledních let. Španěl Rafael Nadal letos do Flushing Meadows nepřijel obhajovat titul kvůli zranění, Federer a Djokovič vypadli v semifinále a Brit Andy Murray o kolo dříve.

Místo očekávaného finále Djokoviče s Federerem se o titul utkají překvapivě Nišikori s Čiličem. "Je to úplně jednoduché. Marin hrál skvěle a já nejspíše neměl svůj den," komentoval Federer po utkání své vyřazení. O pár hodin dříve téměř stejnými slovy hodnotil Djokovič svoji porážku s Nišikorim.

Čilič předvedl proti Federerovi téměř dokonalý výkon. Jeho hru dokumentoval poslední game, kterým zápas uzavřel. Dal tři esa po sobě a vítězný bekhend. "Myslím, že jsem odehrál nejlepší zápas v kariéře," řekl Čilič v rozhovoru na kurtu. "Hrál absolutně beze strachu a na hranici rizika," doplnil Federer.

Chorvat hrál razantně, přesně a dokázal eliminovat útočné výpady Federera. První dva sety získal za hodinu a šest minut. Jen ve třetím řešil problémy, prohrával se Švýcarem 0:2, ale vývoj lehce otočil a suverénně zápas dokončil. "Prožívám nádherný den, jsem nadšený a cítím se fantasticky," řekl Čilič, kterého trénuje krajan Goran Ivaniševič, vítěz Wimbledonu z roku 2001.

Slavící Kei Nišikori
zdroj: ČTK/AP autor: Darron Cummings

Djokovič nestačil na Nišikoriho

"Nevím, co se děje. Je to nádherný pocit, porazil jsem prvního hráče světa a hrál jsem lépe než předtím. Báječné," řekl Nišikori po utkání na kurtu. Čtyřiadvacetiletý Japonec se v horku a velkém vlhku pohyboval překvapivě lépe než Djokovič, i když v předchozích dvou zápasech strávil při pětisetových bitvách na kurtu osm a půl hodiny. "Mám dlouhé zápasy rád," usmíval se Nišikori, který v osmifinále zdola Milose Raonice z Kanady a ve čtvrtfinále Švýcara Stana Wawrinku.

Svěřenec vítěze French Open 1989 Američana Michaela Changa hrál velmi přesně a vyrovnaně. I přes snadno ztracenou druhou sadu dokázal mít ve výměnách převahu. "Zůstal jsem koncentrovaný a držel se své hry," řekl vítěz pěti turnajů ATP.

"Kei byl lepším hráčem," musel konstatovat Djokovič, který si poprvé po čtyřech ročnících nezahraje ve Flushing Meadows finále. "Dělal jsem hodně chyb, zahrál moc krátkých míčů. Nebyl jsem to já. Nehrál jsem, co umím," řekl Srb.

V Japonsku byly v době, kdy proměnil mečbol, čtyři hodiny ráno. "Doufám, že se koukalo hodně lidí, je to velká událost. Cítím z domova velkou podporu," řekl hráč, který Djokoviče porazil podruhé v kariéře a má se Srbem bilanci 2:1.

Tenisový grandslamový turnaj US Open:

Muži: Dvouhra - semifinále:

Nišikori (10-Jap.) - Djokovič (1-Srb.) 6:4, 1:6, 7:6 (7:4), 6:3.

Čilič (14-Chorv.) - Federer (2-Švýc.) 6:3, 6:4, 6:4.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy