Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Berdych: Čtvrtfinále? Nic moc, chci hrát lépe

New York - Základní prvek hry selhal Tomáši Berdychovi ve čtvrtfinále grandslamového US Open. Šestý nasazený se v New Yorku proti Marinu Čiličovi nemohl opřít o servis, a především proto s Chorvatem prohrál 2:6, 4:6 a 6:7. "Začal jsem zápas hrozně a pak se špatně dostává do hry," řekl Berdych po utkání dlouhém necelé dvě a čtvrt hodiny. "A především jsem neměl podání," komentoval Berdych fakt, že úspěšnost prvního servisu měl jen padesátiprocentní.

Osmadvacetiletý Berdych dal jen čtyři esa, zatímco Čilič devatenáct, udělal pět dvojchyb a pětkrát o servis přišel. "Když se nemůžete opřít o základní stavební kámen své hry, tak je to pak těžké. Hra se nedá najednou přestavět. S takovým servisem bych měl potíže uspět proti osmdesáti procentům hráčů," doplnil tenista. Zároveň ocenil výkony světové šestnáctky Čiliče. "Je to hráč, který si zaslouží být v semifinále. Hrál dobře, velmi solidně a má za sebou svoji nejlepší sezonu," řekl Berdych. "Já našel rytmus až ve třetím setu, měl jsem šance se dostat do hry. Aspoň třetí set byl vyrovnaný," konstatoval český hráč.

S Čiličem prohrál Berdych letos ve třech setech na trávě ve Wimbledonu a nyní stejným poměrem na US Open. "Když se na to podíváme obecně, tak se zápasy nelišily, protože výsledek je stejný," řekl Berdych. "Ale jinak to byl v New Yorku jiný zápas, jiný příběh, jiný povrch, podmínky, všechno ale on to zvládl lépe a vyhrál. Jediné, co k tomu můžu říci, že musím dál makat a příště být lepší."

Berdych měl letos výbornou první část sezony, ale pak řešil zdravotní problémy a v létě nehrál ideálně. "Nehraju to nejlepší, co umím, přesto jsem schopen dojít do čtvrtfinále grandslamu. To je dobré, musím hledět dopředu," řekl. Od sezony v roce 2010 si Berdych zahrál své desáté grandslamové čtvrtfinále. Čtyřikrát z toho dokázal postoupit dále a ve Wimbledonu 2010 hrál i finále. I z toho pohledu se dá říci, že ho i jako stabilního hráče světové desítky účast mezi osmičkou neuspokojuje.

Právě čtvrtfinále je pro něj hranicí mezi úspěchem a neúspěchem. "Netvrdím, že je snadné postoupit do čtvrtfinále. Ale právě na něj se těším. Až od něj se dá soudit, jestli se turnaj povedl, nebo ne. Beru ho jako druhý start turnaje. Někdo by ho možná bral jako skvělý výsledek. Já ne. Dá se to srovnat s mistrovstvím světa v hokeji. Čtvrtfinále? Nic moc. Chci víc. Chci hrát líp," řekl Berdych.

Zatím marně se Berdych snaží dosáhnout na grandslamový titul. Je otázkou, co mu k tomu chybí. "Pořád se snažím najít správnou cestu a plán, který ne vždy funguje a jsem pořád bez trofeje. Kdybych plán znal, seděl bych tady v jiné pozici, ale je třeba to zkoušet. Vrátím se do práce a budu trénovat ještě víc," slíbil Berdych. Připustil, že zvažoval i možnost angažovat Ivana Lendla, který pomohl prorazit a získat dva grandslamové vavříny Britovi Andymu Murraymu. "Je to něco, o čem jsem přemýšlel, ale chce to svůj čas. Držte palce," rozloučil se Berdych.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články