Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Djokovič ve finále Wimbledonu udolal Federera a vrátí se na světový trůn

Londýn - Nejvýše nasazený srbský tenista Novak Djokovič nedovolil Švýcarovi Rogeru Federerovi získat rekordní osmý wimbledonský titul. Sám vyhrál grandslam na londýnské trávě podruhé, ve finále zvítězil 6:7, 6:4, 7:6, 5:7, 6:4 a v pondělí se vrátí na pozici světové jedničky. Utkání jste mohli sledovat v podrobné on-line reportáži.

Stejně jako při prvním wimbledonském vítězství před třemi lety si tak Djokovič zatančí na závěrečném plese šampionů s Petrou Kvitovou. I česká tenistka v Londýně triumfovala v letech 2011 a 2014.

Celkově si srbský tenista připsal před očima prince Williama a jeho ženy vévodkyně Kate, s nimiž v královské lóži seděl i David Beckham, sedmý grandslamový titul. Ve finále turnajů "velké čtyřky" byl už počtrnácté, ale pět z posledních šesti prohrál. Na prvním místě žebříčku, které mu patřilo naposledy loni v září, vystřídá Španěla Rafaela Nadala, jenž ve Wimbledonu nečekaně vypadl už ve čtvrtém kole. Vítěz dvouhry mužů si stejně jako v případě tenistek vydělal 1,76 milionu liber, v přepočtu 60,9 milionu korun.

Už ve čtvrté sadě měl Djokovič mečbol, ale nevyužil ho, prohrál pět gamů za sebou a musel bojovat dál. "Doufal jsem (při mečbolu), že netrefí první servis. Ale to se nestalo, ono se to vůbec moc často nestává. Vyhrál 17 grandslamů a je nejúspěšnějším hráčem v historii právě proto, že v těch nejdůležitějších okamžicích zahraje nejlepší úder," řekl Djokovič po utkání s pohárem v náručí.

Titul věnoval i své budoucí ženě Jeleně, s níž chystá svatbu údajně hned po Wimbledonu, a prvnímu potomkovi, který se jim má narodit na podzim. "Když jsem prohrál čtvrtý set, nebylo jednoduché se zkoncentrovat a najít další energii. Ani nevím, jak jsem to dokázal," dodal.

Novak Djokovič

První set, v němž se soupeři navzájem nepustili k jedinému brejkbolu, rozhodl až tie-break. Tři úvodní míče v něm získal Federer, jenže Djokovič vyrovnal a k setbolu se posléze propracoval jako první. Nevyužil ho však, neproměnil ani druhý za stavu 7:6 a Federer si zkrácenou hru přisvojil dalšími třemi míči za sebou.

Na začátku druhé sady Djokovič uklouzl a jen ztěžka se sbíral z prořídlého trávníku za základní čarou. Nechal si ošetřit kotník, ale i s tímto handicapem dokázal soupeři sebrat podání na 2:1. Brejk pak už udržel a vyrovnal.

Souboj servisů pokračoval, čisté hry zdaleka nebyly výjimečné, na esa vyhrál v celém zápase Federer impozantním poměrem 29:13. S dalším tie-breakem však tentokrát naložil Djokovič mnohem lépe a získal ho poměrem 7:4.

Federer utekl z mečbolu a nadechoval se k obratu

Federer vypadal, jako by postupně ztrácel tempo i jistotu, a Srb vycítil šanci. Ve čtvrté sadě se mu dvakrát povedl brejk, ale švýcarský bojovník se nehodlal vzdát a pokaždé oplatil stejnou mincí. V utkání se Federer zachránil ziskem Djokovičova servisu za stavu 3:5, pak esem odvrátil mečbol a velký obrat završil výhrou 7:5.

Oblíbenec londýnského publika v rozhodujícím dějství trpělivě vracel Djokovičovy rány do rohů dvorce, přečkal i tři brejkboly, které mohly soupeře vynést do vedení 5:3. Jenže v desátém gamu ho už přesnost úderů opustila a za stavu 15:40 poslal bekhend do sítě.

"Bylo to velké finále. Ani jsem nevěřil, že jsem to dotáhl do pátého setu, chvíli to opravdu nevypadalo vůbec dobře," uznal Federer. "Zápasy s Novakem nejsou nikdy jednoduché. Hlavně fyzicky, protože se skvěle pohybuje. Dnes mu mohu jen poblahopřát, zasloužil si to," dodal.

Dvaatřicetiletý Federer získal v Londýně sedm ze svých sedmnácti grandslamových titulů, poprvé tam triumfoval v roce 2003. Sedmkrát stejně jako on vyhrál v All England Clubu i Američan Pete Sampras. V londýnském finále byl Federer podeváté a podruhé prohrál, v roce 2008 podlehl v rovněž pětisetové bitvě Rafaelu Nadalovi. 

Wimbledonský mix vyhráli Zimonjič a Stosurová

Poslední wimbledonskou trofej získali ve smíšené čtyřhře Srb Nenad Zimonjič a Samantha Stosurová z Austrálie. Oba už tituly z grandslamů měli, společně však triumfovali poprvé. Zimonjič se na londýnské trávě dočkal premiérově, Stosurová už v roce 2008 vytvořila vítězný pár s Bobem Bryanem z USA.

Zimonjič i Stosurová, bývalé deblové jedničky ve světovém žebříčku, ve wimbledonském finále porazili Maxe Mirného z Běloruska a tchaj-wanskou tenistku Hao-Ching Chan 6:4, 6:2.

Tenisový grandslamový turnaj Wimbledon (tráva, dotace 25 milionů liber):

Muži: Dvouhra - finále: Djokovič (1-Srb.) - Federer (4-Švýc.) 6:7 (7:9), 6:4, 7:6 (7:4), 5:7, 6:4.

Junioři: Dvouhra - finále: Rubin (USA) - Kozlov (6-USA) 6:4, 4:6, 6:3.

Juniorky: Dvouhra - finále: Ostapenková (Lot.) - Schmiedlová (8-SR) 2:6, 6:3, 6:0.

Čtyřhra - finále: Grendeová, Čchiou Jü Jie (Indon./Čína) - Bouzková, Galfiová (ČR/Maď.) 6:2, 7:6 (7:5).

Hlavní zprávy

Nejčtenější články