Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Finále Wimbledonu bude s českou účastí. Šafářová se o něj utká s Kvitovou

Londýn – Velkolepé představení českých tenistek na Wimbledonu pokračuje a již nyní je jisté, že o titul si na legendárním turnaji zahraje jedna z nich. V duelu o postup do finále na sebe totiž narazí dvojice Lucie Šafářová a Petra Kvitová. První z nich ve čtvrtfinále zdolala hladce Rusku Jekatěrinu Makarovovou ve dvou setech 6:3 a 6:1. Druhá zase svoji krajanku Barboru Záhlavovou-Strýcovu v poměru 6:1 a 7:5.

Slavící Lucie Šafářová
zdroj: ČTK//EMPICS autor: EMPICS Sport

Poprvé od roku 2007 se do semifinále dvouhry na grandslamu dostal z českých tenistů také někdo jiný než Kvitová a Tomáš Berdych. Dvě české tenistky byly mezi nejlepší čtveřicí naposledy v roce 1986 na pařížském French Open, tehdy to ještě pod československou vlajkou dokázaly Hana Mandlíková a Helena Suková.

Kvitová dominovala prvnímu setu duelu se Záhlavovou-Strýcovou svou razancí. Dobře podávala i returnovala a nepustila soupeřku k pestré hře, díky které 43. hráčka žebříčku WTA vyřadila světovou dvojku Číňanku Li Na i Dánku Caroline Wozniackou.

Českou bitvu provázelo na centrkurtu někdy až divadelní ticho s pokašláváním. Zápas nenabídl dechberoucí výměny, ale zarputilý boj.

Jednoduché to ale Kvitová neměla. Ve druhém setu zlepšila Záhlavová-Strýcová pohyb a dvakrát vzala soupeřce podání. Jeden míč ji dělil od vedení 5:3, ale Kvitová vždy našla odpověď a ztracené podání hned získala zpět. Zápas ukončila čistou hrou při podání Záhlavové-Strýcové. "Byl to náročný zápas. Věděla jsem, co můžu čekat. Bára hrála velmi dobře, porazila velká jména, ale já se soustředila na každý míč," řekla Kvitová.

V semifinále se utká s Šafářovou, kterou porazila ve všech pěti vzájemných zápasech. Čtyři z nich se hrály letos a ten poslední těsně před Wimbledonem v Eastbourne. "Budeme hrát letos už popáté a bude to zase těžké," řekla čtyřiadvacetiletá Kvitová, nasazená šestka.

Šafářová nedala Rusce šanci

Také Šafářová do utkání s Makarovovou skvěle vstoupila. Vyhrála prvních 12 ze 13 výměn a rychle vedla 3:0. Hrála agresivně, přesně k lajnám a skoro nekazila. Jediný brejk podání ruské tenistky jí stačil k zisku setu. Šafářová výborně podávala, což ukázala za stavu 5:3. Už prohrávala 0:40, ale z těžké situace si pomohla třemi esy a přímým bodem z podání.

"Opravdu výborně jsem podávala a hrála agresivně každý úder, což na trávě nejlíp funguje. To byl klíč k úspěchu," řekla Šafářová k utkání s Makarovovou. "Hrála jsem opravdu skvěle. Jsem nadšená, jak jsem zápas zvládla," dodala sedmadvacetiletá brněnská rodačka.

Ve druhém setu Šafářová pokračovala v parádním představení. Hrála koncentrovaně, jistě a šla si suverénně za životním výsledkem. Od stavu 0:1 získala šest her v řadě a za pouhých 58 minut hry proměnila hned první mečbol.

"Je to ohromné. Nevím, co mám říci. Prožívám nepopsatelné pocity. Být v semifinále je skoro jako splněný sen. Chci si to užít," řekla Šafářová. Před letošním Wimbledonem došla na grandslamech nejdále do čtvrtfinále na Australian Open 2007.

Výsledky tenisového Wimbledonu:

Čtvrtfinále: Kvitová (6-ČR) - Záhlavová-Strýcová (ČR) 6:1, 7:5, Šafářová (23-ČR) - Makarovová (22-Rus.) 6:3, 6:1.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články