Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Kvitová udolala Williamsovou, Berdych překvapivě končí

Londýn – O dosavadní největší překvapení se postarala Barbora Záhlavová-Strýcová, když porazila druhou hráčku světa Číňanku Li Na dvakrát 7:6 a poprvé postoupila na grandslamu do osmifinále. Její další soupeřkou bude bývalá světová jednička Dánka Caroline Wozniacká. Turnajem dále pokračují i Tereza Smitková a Lucie Šafářová, které si spolu zahrají o čtvrtfinále, po výhře nad Venus Williamsovou postupuje i Petra Kvitová. Naopak na Wimbledonu ve třetím kole končí Tomáš Berdych, jehož vyřadil 29. muž žebříčku ATP, Chorvat Marin Čilič.

Petra Kvitová
zdroj: ČTK/AP

Šestý nasazený Berdych dnes na londýnské trávě nestačil na Chorvata Marina Čiliče, kterému podlehl 6:7, 4:6 a 6:7 za dvě hodiny a 49 minut. Berdych útočil na svůj stý vítězný grandslamový zápas, přičemž této mety by dosáhl jako druhý Čech po Ivanu Lendlovi, ale od začátku se mu nedařilo. Čilič hrál aktivně, odvážněji než Berdych, a dobře podával. V prvním setu český tenista prohrával rychle 0:3, brejk sice získal zpět, ale o sadu přišel v tie-breaku.

I na začátku druhého setu ztratil dvakrát podání a sám vzal soupeři servis jen jednou. Berdych si v utkání, které pořadatelé přesunul z kurtu číslo jedna na "trojku", kde není k dispozici jestřábí oko, stěžoval na lajnové rozhodčí a v závěru také na šero. "Jste lepší než jestřábí oko, protože vidíte i ve tmě. To je dost dobré. Prosím, aspoň jednou udělejte něco normálního," říkal Berdych hlavnímu rozhodčímu.

Ve třetím setu měl několik šancí vzít Čiličovi podání, ale neuspěl. Ve zkrácené hře odvrátil jeden mečbol přímým bodem z podání, při druhém však poslal míč do autu. Zápas skončil ve 21:38 londýnského času, což je nový nejpozdější konec utkání na otevřeném dvorci ve Wimbledonu. Dosavadní "rekord" byl z roku 1981, kdy se dohrálo ve 21:35.

Loni hrál Berdych ve Wimbledonu čtvrtfinále, ale o rok dříve skončil už v 1. kole. Jeho nejlepším výsledkem v All England Clubu je finále z roku 2010.

Šafářová poprvé porazila Cibulkovou

Šafářová a devatenáctiletá grandslamová debutantka Smitková se střetnou ve 4. kole, takže český tenis má jistou čtvrtfinalistku. Šafářová zdolala poprvé v kariéře Slovenku Dominiku Cibulkovou, turnajovou desítku porazila 6:4, 6:2. Smitková, která se do hlavní soutěže dostala z kvalifikace, odvrátila mečbol a udolala Srbku Bojanu Jovanovskou v dramatickém souboji 4:6, 7:6 a 10:8. Královna londýnské trávy z roku 2011 Kvitová otočila ve 3. kole bitvu s Venus Williamsovou z USA a pětinásobnou vítězkou turnaje porazila 5:7, 7:6 a 7:5.

Grandslamovým maximem osmadvacetileté Záhlavové-Strýcové dosud bylo třetí kolo, do kterého se před letošním Wimbledonem dostala jen třikrát. Výhra nad Li Na je rovněž prvním triumfem plzeňské rodačky nad hráčkou světové desítky. V utkání s letošní vítězkou Australian Open předvedla Záhlavová-Strýcová precizní výkon. Dobře se přes bolavou achilovku pohybovala i podávala, dokázala účinně zkrátit hru za síť, hrát voleje a soupeřce se vyrovnala od základní čáry. 

Barbora Záhlavová-Strýcová:

"Tohle je největší vítězství mojí kariéry, o tom není pochyb. Jsem nadšená, přešťastná. Hrála jsem skvělý zápas, užívala si atmosféru i sama sebe. Musíte si věřit, i když hrajete s favoritkou, což jsem od začátku dělala. Hrála jsem na hranici svých možností a bojovala."

Ve druhém setu odvrátila za stavu 4:5 při svém podání i setbol Číňanky. Ve zkrácené hře druhého setu si vypracovala za stavu 6:5 mečbol, při kterém poslala Li Na dlouhý forhend k základní čáře. Lajnový rozhodčí ohlásil aut a česká tenistka se začala radovat a mířila k síti. Jenže Číňanka si vzala jestřábí oko a elektronika ukázala míč na lajně. Při opakování výměny udělala Li Na dvojchybu.

"Neslyšela jsem, že si vzala challenge a už jsem byla ráda, že je konec. Musela jsem se znovu soustředit, ona dala naštěstí pro mě dvojchybu, to se stává," řekla Záhlavová-Strýcová, finalistka nedávného turnaje na trávě v Birminghamu. Její příští soupeřkou bude bývalá světová jednička Caroline Wozniacká z Dánska, nyní 16. hráčka žebříčku WTA.

Zápas Kvitové s Williamsovou byl velkým dramatem

Zápas Kvitové s Venus Williamsovou nabídl divákům skvělé představení. Na konci prvního setu ztratila česká tenistka podání a tím i sadu, ale ve druhé zvládla tie-break a třetí set rozhodla ziskem soupeřčina podání ve dvanácté hře. "Byl to tuhý boj. Věděla jsem, že Venus umí hrát na trávě neuvěřitelně dobře a dnes velmi dobře podávala. Po prohraném první setu jsem byla smutná a trochu dole, ale dokázala jsem se vrátit, bojovala o každý míč a jsem ráda, že jdu dál," řekla Kvitová. V pondělním osmifinále se šestá nasazená česká hráčka střetne s Číňankou Pcheng Šuaj. Aktuálně 61. tenistku světa dosud ve všech čtyřech zápasech porazila.

Smitková, před turnajem až 175. hráčka světa, nejdříve ve třetím setu odvrátila mečbol a dvakrát nedovolila Jovanovské (45. v žebříčku WTA) při jejím podání ukončit. Mladá česká tenistka bojovala, v koncovce občas mezi výměnami neudržela slzy, přesto hrála odvážně a snažila se výměny ukončovat. Sama pak nevyužila vlastní čtyři mečboly, ale při pátém trefila přesně vítězný forhendový return. O postup do osmifinále dnes bude hrát ještě Tomáš Berdych. Jeho soupeřem bude Chorvat Marin Čilič. 

Výsledky Wimbledonu:

Muži:

Dvouhra – 2. kolo: Janowicz (15-Pol.) – Hewitt (Austr.) 7:5, 6:4, 6:7 (7:9), 4:6, 6:3.

3. kolo: L. Mayer (Arg.) – Andrej Kuzněcov (Rus.) 6:4, 7:6 (7:1), 6:3, Chardy (Fr.) – Stachovskij (Ukr.) 6:3, 6:7 (4:7), 6:3, 6:0.

Čtyřhra – 2. kolo: Butorac, Klaasen (13-USA/JAR) – Levinský, Veselý (ČR) 6:3, 6:7 (5:7), 7:6 (7:5), 6:4.

Ženy:

Dvouhra – 3. kolo: Šafářová (23-ČR) – Cibulková (10-SR) 6:4, 6:2, Pcheng Šuaj (Čína) – Davisová (USA) 0:6, 6:3, 6:3, Smitková (ČR)  Jovanovská (Srb.) 4:6, 7:6 (7:5), 10:8, A. Radwaňská (4-Pol.)  Britová (Portug.) 6:2, 6:0, Kvitová (6-ČR)  V. Williamsová (30-USA) 5:7, 7:6 (7:2), 7:5.

Čtyřhra  2. kolo: Aojamaová, Voráčová (Jap./ČR)  Huberová, Raymondová (15-USA) 0:6, 7:6 (7:5), 6:4.

Smíšená čtyřhra  1. kolo: Kližan, Bencicová (SR/Švýc.)  Rosol, Koukalová (ČR) 6:4, 6:0, Marach, Karolína Plíšková (Rak./ČR)  Čermák, Hradecká (ČR) 6:1, 6:2, Levinský, Husárová (ČR/SR)  Tursunov, Moultonová-Levyová (Rus./USA) 6:4, 6:4, Dlouhý, Huberová (ČR/USA)  Venus, Rosolská (N. Zél./Pol.) 6:3, 6:4.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články