Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Nadal přejel Murrayho a postaví se Djokovičovi, který zastavil Gulbise

Paříž – Očekávané finále dvou neúnavných rivalů se vyplnilo. Druhý hráč světa Novak Djokovič porazil v semifinále 6:3, 6:3, 3:6, 6:3 překvapení pařížského turnaje Ernestse Gulbise z Lotyšska. V nedělním finále se srbský tenista utká s vítězem druhého semifinále a osminásobným šampionem Rafaelem Nadalem. Ten smetl Andyho Murrayho ve třech setech 6:3, 6:2 a 6:1. Djokovič postoupil do finále Roland Garros podruhé v kariéře a motivaci pro poslední bitvu určitě má - jediné vítězství ho dělí od zkompletování kariérního grandslamu a navíc, pokud vyhraje, vystřídá Nadala na prvním místě světového žebříčku.

Rafael Nadal
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Osmadvacetiletý Nadal postoupil do pátého pařížského finále v řadě a devátého celkově díky jednoznačné výhře. "Antukový král" Nadal vyhrál svých všech osm finále na Roland Garros a na turnaji prohrál jediný z 66 zápasů - v roce 2009 v osmifinále s Robinem Söderlingem. S Djokovičem má pozitivní zápasovou bilanci 22:19, nicméně minulé čtyři zápasy od vítězného finále US Open s ním prohrál. Naposledy Djokovič zdolal Nadala ve finále antukového turnaje v Římě.

V semifinále nedal španělský favorit Murraymu šanci. Nečelil ani jednomu brejkbolu a drtil wimbledonského šampiona forhendovými vítěznými údery. Zápas ukončil při Murrayho podání hned při prvním mečbolu. "Myslím, že jsem odehrál jeden ze svých nejlepších zápasů na Roland Garros. Je úžasné být znovu ve finále, je to jako sen. Novak je neuvěřitelný soupeř," uvedl Nadal, jenž prodloužil svou rekordní sérii v Paříži na 34 vítězných zápasů.

Murray byl ze svého výkonu zklamaný. "Byl to hodně špatný, moc špatný den," uvedl bývalý svěřenec Ivana Lendla. "Netrefoval jsem hodně míčů, bylo to mimořádně frustrující. On na druhou stranu málokdy minul," dodal Murray.

Djokovič se stal díky dnešnímu semifinálovému vítězství šestým tenistou historie, jemuž se podařilo postoupit minimálně dvakrát do finále každého grandslamu. Před ním to dokázali Ken Rosewall, Ivan Lendl, Andre Agassi, Roger Federer a Nadal. "Pokusím se být agresivní, protože to je jediný způsob, jak se dá proti němu vyhrát. Samozřejmě vím, že tohle je kurt, na kterém on dominuje, tady hraje svůj nejlepší tenis," řekl srbský vyzyvatel.

Osmnáctý nasazený Gulbis, jenž hrál své první grandslamové semifinále v kariéře, dokázal přetlačit favorizovaného Djokoviče pouze ve třetím setu. Srbskému tenistovi v té fázi jakoby chyběla energie na to, aby vzdoroval Gulbisově agresivní hře.

Lotyšský outsider se však nedokázal na stejně vysoké úrovni udržet ve čtvrtém setu a také vlastními chybami se připravil o možnost vybojovat rozhodující sadu. Po životním grandslamu nicméně poprvé v kariéře Gulbis pronikne do elitní desítky světového žebříčku.

"Nebudu slavit, nestačí mi to. Teď potřebuju víc, už jsem závislý na úspěchu," uvedl Gulbis, jenž v minulých letech utápěl svůj talent v nezodpovědném životním stylu. "Cítil jsem, že velký úspěch byl blízko. Musím udělat ještě krok navíc. Jsem mimořádně motivovaný," dodal Lotyš, který na turnaji kromě Berdycha vyřadil i Radka Štěpánka a bývalou světovou jedničku Rogera Federera.

Na své páté grandslamové finále v kariéře nedosáhla česká deblistka Lucie Hradecká, jež v Paříži vyhrála v roce 2011 s bývalou partnerkou Andreou Hlaváčkovou. V dnešním semifinále nestačily spolu s Nizozemkou Michaellou Krajicekovou na druhé nasazené Italky Saru Erraniovou a Robertu Vinciovou, kterým podlehly hladce 2:6, 1:6.

V semifinále dvouhry juniorek skončila úspěšná pouť turnajem čtrnáctileté Markéty Vondroušové, pro kterou je letošní Roland Garros grandslamovou premiérou. Hráčka I. ČLTK Praha podlehla ve vyrovnané bitvě o finále 2:6, 6:4 a 4:6 osmé nasazené Darje Kasatkinové z Ruska.

Muži:

Dvouhra - semifinále: Djokovič (2-Srb.) - Gulbis (18-Lot.) 6:3, 6:3, 3:6, 6:3. Nadal (1-Šp.) - Murray (7-Brit.) 6:3, 6:2, 6:1.

Ženy:

Čtyřhra - semifinále: Hsieh Su-Wei, Pcheng Šuaj (1-Tchaj-wan/Čína) - Muguruzaová, Suárezová (Šp.) 6:2, 5:7, 6:2, Erraniová, Vinciová (2-It.) - Hradecká, Krajiceková (ČR/Niz.) 6:2, 6:1.

Juniorky:

Čtyřhra - semifinále: Bellisová, Vondroušová (7-USA/ČR) - Stefaniová, Zarazuaová (Braz./Mex.) 6:4, 6:3.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články