Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Češi postoupili do semifinále už po čtyřhře

Tokio – Čeští tenisté postoupili do třetího semifinále Davisova poháru za sebou. Držitelé "salátové mísy" z posledních dvou let splnili v Tokiu roli favoritů a postoupili mezi elitní čtyřku už po čtyřhře. Radek Štěpánek s Lukášem Rosolem porazili japonskou dvojici Tacuma Ito – Jasutaka Učijama třikrát 6:4. Svěřenci kapitána Jaroslava Navrátila tak vedou nad Japonskem už 3:0 a nedělní zápasy se budou jen dohrávat.

Čeští fanoušci na Davis Cupu
zdroj: ČT24 autor: Šizuo Kambajaši

"Myslím si, že tohle vítězství je určitě důležité, protože stále zůstáváme ve hře o třetí vyhranou mísu," řekl Navrátil. "Jsem rád, že i když Tomáš (Berdych) nemohl, tak Radek chtěl hrát a byl lídrem týmu. Fantasticky se mu přizpůsobil Lukáš, jsem na oba hráče pyšný, jak zápas zvládli," doplnil Navrátil. I na zářijový duel o postup do finále pojedou Češi na soupeřovu půdu. Zatím to vypadá na cestu do Německa, které nečekaně vede ve Francii 2:0.

Čeští tenisté vyhráli už pojedenácté za sebou, čím vyrovnali třetí nejdelší vítěznou sérii v historii Davis Cupu. Víckrát v řadě vyhrály jen týmy USA (17) a Alžírska (14), které to dokázalo v regionálních zónách. "Máme za sebou sérii a daří se nám. Hodně lidí si může myslet, že to je automatické, že to ani jinak nemůže být, ale za každým vítězstvím je obrovský kus práce a není to automatické," řekl Štěpánek.

Hrdina předchozích dvou finále doufal, že existuje šance na daviscupový hattrick. "Jsme hladoví po úspěchu, dáváme tomu všechno, a proto se nám daří. A kdyby se nám to povedlo zase dotáhnout do finále a porvat se o salátovou mísu, tak by to bylo skvělé," řekl Štěpánek a dodal: "Asi budeme nejúspěšnější českou generací v Davis Cupu, které se tyhle věci povedly, a dojde nám to, až tohle skončí."

Je nám líto, video expirovalo.
Tenisté jsou potřetí za sebou v semifinále Davis Cupu

Češi vyhráli Davisův pohár v uplynulých dvou sezonách, ale do Japonska přijeli bez pátého hráče světa Tomáše Berdycha, který zápas vynechal. Favoritem měli být původně domácí, jenže jejich jednička Kei Nišikori vypadla ze sestavy kvůli zraněnému tříslu a nemohl nastoupit ani Go Soeda (134. v žebříčku), který měl před losem horečku.

Ve čtyřhře spolu poprvé nastoupili Štěpánek s Rosolem a zápas zvládli solidně. Štěpánek tradičně kouzlil na síti a Rosol ničil domácí ranami a prohozy od základní čáry. V prvním i druhém setu sice přišli jednou o servis, ale vždy vzali soupeřům podání dvakrát. Vyrovnaný třetí set rozhodl český brejk v desáté hře.

Rosol se Štěpánkem proměnili po dvou hodinách a 19 minutách hned první mečbol. Diváci v Ariake Coliseu ale ocenili přes prohru dlouhým potleskem i své tenisty. "Když jsme sem jeli, nikdo nečekal, že bude konec po sobotě, to je neskutečný. S tímhle víkendem můžeme být naprosto spokojeni," řekl Rosol.

Nedělní dvouhry už se budou jen dohrávat na dva vítězné sety, aby dodaly výsledku konečnou podobu. Do hry se dostane i dvacetiletý Jiří Veselý.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články