Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Cibulková suverénně postoupila do finále. V něm vyzve Li Na

Melbourne – Ženské finále Australian Open bude slovensko-čínské. O první grandslam sezony si to rozdají Dominika Cibulková a Li Na. Cibulková v semifinále zdolala Polku Agnieszku Radwaňskou jednoznačně 6:1, 6:2 a podobně si počínala i turnajová čtyřka Li Na, jež porazila devatenáctiletou Kanaďanku Eugenii Bouchardovou 6:2 a 6:4.

Dominika Cibulková
zdroj: AP Photo autor: Aaron Favila

Cibulková si zahraje první grandslamové finále v kariéře. Doslova do něj proletěla a nasazenou pětku Radwaňskou agresivní hrou přehrála zcela suverénně. Zápas svěřenkyně trenéra Matěje Liptáka ukončila po sedmdesáti minutách.

"Pořád nemůžu uvěřit, že jsem ve finále, že se to stalo," řekla čtyřiadvacetiletá Cibulková v rozhovoru na dvorci. "Aga je skvělá obranářka, ale byla jsem na dlouhé výměny připravená a věděla jsem, že musím útočit," řekla Slovenka.

Cibulková je první slovenskou tenistkou v grandslamovém finále dvouhry. Před ní to mezi muži dvakrát dokázal Miloslav Mečíř, ale na US Open 1986 i na Australian Open 1989 shodně duel o titul prohrál s Ivanem Lendlem.

V sobotu se v boji o titul proti Cibulkové postaví zkušená Li Na. Číňanka je v Melbourne ve finále už potřetí za uplynulé čtyři roky. V roce 2011 Li Na prohrála s Kim Clijstersovou a loni nestačila na Bělorusku Viktorii Azarenkovou. "Hraju od prvního míče stabilně, jsem na kurtu celkově silnější. Není to jen o technice, víc se znám a hraju podle toho," řekla jednatřicetiletá Li Na.

Číňanka ukončila naděje Bouchardové, první kanadské grandslamové semifinalistky po Carling Bassettové, která prošla mezi čtyři na US Open v roce 1984. "Omlouvám se, ale má před sebou velkou budoucnost," řekla Li Na v rozhovoru na kurtu směrem k tzv. "Genie Army", fanouškům Bouchardové v Melbourne Parku.

Cibulková ještě Li Na, vítězku French Open 2011, ve čtyřech vzájemných zápasech ani jednou neporazila. "Půjdu si zápas na krut zase užít, tak jako to dělám celý turnaj. Chci hrát uvolněně a agresivně," nastínila Cibulková svůj plán pro finále.

Tenisový turnaj Australian Open:

Ženy:

Dvouhra - semifinále:

Li Na (4-Čína) - Bouchardová (30-Kan.) 6:2, 6:4, Cibulková (20-SR) - A. Radwaňská (5-Pol.) 6:1, 6:2.

Muži:

Čtyřhra - semifinále:

Butorac, Klaasen (USA/JAR) - Nestor, Zimonjič (8-Kan./Srb) 6:2, 6:4, Kubot, Lindstedt (14-Pol./Švéd.) - Llodra, Mahut (13-Fr.) 6:4, 6:7 (10:12), 6:3.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články