Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Berdych: Ještě chybí dva zápasy, které vydají za deset patnáct jiných

Melbourne – Tomáš Berdych po výhře nad Davidem Ferrerem ve čtvrtfinále Australian Open jen zářil. K oslavě měl hned dva důvody: poprvé se v Melbourne dostal do semifinále a premiérově zvítězil v aréně Roda Lavera. Až na osmý pokus. O titulu mluvit nechce. "Beru to jedno po druhém," řekl.

Tomáš Berdych
zdroj: ČTK/AP

"Trvalo mi léta, než jsem se tady dostal do semifinále, navíc první výhra na centrkurtu... paráda," prohlásil Berdych po čtvrtfinálové výhře nad třetím hráčem světa 6:1, 6:4, 2:6 a 6:4.

Berdych se stal po Ivanu Lendlovi teprve druhým českým tenistou v historii, který se probojoval na všech čtyřech grandslamech mezi nejlepší kvarteto. "Byl to jeden z mých cílů, který jsem vyhlížel," řekl spokojeně osmadvacetiletý tenista.

Rozzlobený David Ferrer v utkání s Tomášem Berdychem
zdroj: ČTK/AP

Na Australian Open byl v předchozích letech třikrát po sobě ve čtvrtfinále. Do semifinále se ale dostal až letos a potřeboval k tomu 11 účastí, spolu s domácími Colinem Dibleyem a Markem Woodfordem nejvíce v historii turnaje.

Sedm porážek. Osmé sladké vítězství

Při premiéře v aréně Roda Lavera mu Američan Andre Agassi nadělil v roce 2004 i "kanára", toho schytal na stejném místě i o rok později od Argentince Guillerma Corii. Další prohry přišly v poslední době: se Švýcarem Rogerem Federerem (2008 a 2009), se Srbem Novakem Djokovičem (2011 a 2013) a se Španělem Rafaelem Nadalem (2012). "To nejsou zrovna hráči, které porážíte každý den," poznamenal Berdych. "Pár zápasů bylo vyrovnaných, pár jsem prohrál jasně a musel jsem tvrdě makat, abych to dnes dokázal."

Berdych byl rád, že se podruhé za sebou dobře herně připravil na Ferrera. Španěla porazil loni na Turnaji mistrů a nyní v Melbourne. "V obou případech jsem měl taktiku, která na něj fungovala. Budu se toho držet, ale přesto pořád platí, že zápasy s Davidem jsou vyčerpávající, a bylo to extrémně náročné," řekl Berdych.

Teď přijde odpočinek

V semifinále Berdych narazí na Švýcara Stanislase Wawrinku. "Cítím se tady deset dnů velmi dobře, a jestli to bude stačit na Stana, to uvidíme. Teď si potřebuji odpočinout a zase se připravit. Musím věřit sám sobě, věřit své hře a musím být na vše nachystán," řekl Berdych.

Český hráč už dostával i otázky ohledně případného titulu z Australian Open. "Byl by to samozřejmě můj největší úspěch, ale ještě chybí dva zápasy. Zápasy, které vydají za deset patnáct jiných," řekl Berdych.

Djokoviče připravuje Němec Boris Becker, Rogera Federera Švéd Stefan Edberg a Andyho Murrayho český rodák Ivan Lendl. Berdych má po svém boku za kouče Tomáš Krupu, nejlépe 278. hráče dvouhry. "Možná není tak známý, ale dělá svoji práci na jedničku. Důležité je, jak fungují vzájemné chemie mezi lidmi, a já mám kolem sebe bezvadný tým, skvělé kluky, což je pro mě velmi důležité," řekl Berdych.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články