Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Hodně si věřím a jsem fit, hlásí odpočatý Djokovič

Bělehrad - Novak Djokovič před finále Davisova poháru srší dobrou náladou. Jednička Srbů v boji s českými obhájci titulu doufá, že zažije stejnou radost a emoce jako před třemi lety, kdy Srbové poprvé v historii "salátovou mísu" získali.

Novak Djokovič v bělehradské aréně
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

"Vítězství v Davisově poháru je jedním z nejkrásnějších momentů mé kariéry," vzpomínal Djokovič. Srbové v onom ročníku porazili v semifinále české tenisty a ve finále si poradili s francouzským týmem. "Teď máme druhou šanci a znovu doma. To je skvělé a neopakovatelné," řekl.

Do Bělehradu přiletěl Djokovič po pondělním triumfu na Turnaji mistrů. Co od té doby dělal? "Trénoval jsem tři hodiny na antuce," rozesmál se. V bělehradské aréně se totiž bude od pátku do neděle hrát na tvrdém povrchu. "Přijel jsem v úterý velice brzy ráno, takže jsem celý den odpočíval," dodal vážně.

Suverén posledních měsíců od porážky ve finále US Open ovládl čtyři turnaje a vyhrál 22 zápasů, ale stejně jako česká jednička Tomáš Berdych je v daviscupovém finále připraven bojovat o důležité body. "Věděl jsem, že můžu čelit náročné situaci, když jsme dělali program na konec roku. A nemůžu si stěžovat. Vyhrál jsem hodně zápasů, hodně si věřím, o moji regeneraci se postarali a jsem fit," řekl tenista.

Novak Djokovič o Davis Cupu:

"Je to vlastně mistrovství světa. Reprezentujeme vlastní zemi, k čemuž celý rok nemáme příležitost, a přináší to největší a nejhezčí emoce. Nikdy nejste na kurtu sám, máte za sebou dvacet členů týmu a šílejí pro vás fanoušci."

Djokovič věděl, že hodně důležité budou ve finále úvodní dvouhry a čtyřhra. Tým, který povede 2:1, bude hodně blízko triumfu. "Musíme se na první dva dny soustředit, abychom se dostali do výhody na třetí den. To by byl ideální scénář k cestě za vítězstvím, které pro nás a naši zemi hodně znamená," řekl Djokovič.

Djokovič je připraven i na čtyřhru

Do dvouher by Srbové chtěli kromě Djokoviče postavit i Janka Tipsareviče, toho však stále trápí zranění paty. Dnes se ukázal na kurtu, ale místo rakety pouze s mobilním telefonem. "Kdybych měl nastoupit, budu hrát pod injekcemi, s léky proti bolesti, ale to rozhodnutí teprve musíme udělat dnes večer," prohlásil Tipsarevič.

"Netrénoval jsem v aréně, ale s mým týmem jsme to zkoušeli jinde, abych byl schopen odehrát třeba alespoň jeden zápas," přiznal Tipsarevič. "Opravdu nevím. Když normálně běhám, nic mě nebolí. Když to ale přeženu a pohybuju se třeba hodinu nebo dvě, zranění se začne ozývat. Je to komplikované. Nejsem na sto procent zdravý," prozradil. 

"Byla by to velká nevýhoda, kdyby nemohl hrát," reagoval Djokovič. "Ale hráče máme, jsou tu mladíci, kteří jsou hladoví po své příležitosti. Máme také podporu téměř 20 tisíc fanoušků, která v tomto souboji může být klíčová," dodal Djokovič.

Srbská jednička si kvůli možné absenci parťáka může netradičně zahrát i čtyřhru. "Za poslední dva roky jsem debla moc nenahrál," konstatoval Djokovič. Letos se na okruhu ATP objevil ve čtyřhře dvakrát: v Dubaji vypadl v 1. kole, nedávno v Pekingu došli se Švýcarem Stanislasem Wawrinkou do semifinále. "Trochu mi to pomohlo, dostal jsem se do deblové rutiny," uvedl.

V Davis Cupu hrál čtyřhru čtyřikrát s bilancí 2:2. V roce 2010 nastoupil do debla proti Čechům s Nenadem Zimonjičem a prohráli. "S Nenadem jsem odehrál několik důležitých zápasů a uvidíme, jak se to vyvine první den," řekl Djokovič.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články