Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Kvitová si finále Turnaje mistryň nezahraje. Nestačila na Li Na

Istanbul - Cesta Petry Kvitové na Turnaji mistryň v Istanbulu skončila v semifinále. Česká tenistka nestačila na Číňanku Li Na a podlehla jí ve dvou setech 4:6 a 2:6. Soupeřkou světové pětky bude ve finále Serena Williamsová, jež po třísetové bitvě porazila Jelenu Jankovičovou 6:4, 2:6, 6:4.

Petra Kvitová
zdroj: ČTK/AP

Světová jednička si tak v neděli zahraje už o čtvrtý titul ze závěrečného podniku sezony. Naopak Li Na, která s americkou světovou jedničkou prohrála devět z deseti dosavadních zápasů, je ve finále Turnaje mistryň poprvé v kariéře.

"Kdyby mi někdo po US Open řekl, že se kvalifikuju a budu tady v semifinále, tak bych si nemyslela, že je normální. Ale za pár dní to budu brát ještě líp, než to beru teď. Bylo to docela dobré ukončení sezony," řekla Kvitová k Turnaji mistryň.

Třiadvacetiletá Kvitová působila po páteční třísetové bitvě s Němkou Angelique Kerberovou, díky které se dostala do semifinále, bez jiskry. Hůře podávala, byla u míčů o něco pomaleji a z toho pramenily nevynucené chyby. "Nesváděla bych to na únavu," řekla nejdříve česká hráčka, ale přiznala, že obrat v pátečním utkání s Kerberovou jí sebral dost sil. "Už jsem neměla tolik energie, abych Li Na porazila. Po prvním setu jsem cítila, že mi trochu dochází."

Kvitová od začátku za Li Na zaostávala. Ze stavu 0:3 po ztrátách dvou servisů se ještě dokázala v prvním setu dostat na 4:4. A to i za pomoci fanoušků, kteří vycítili, že česká hráčka potřebuje pomoc, a roztleskávali ji. Jenomže pak přišel další hluchý moment a zkažené lehčí míče, které stály Kvitovou první set."

"Bohužel jsem nezvládla ideálně svůj servis za stavu 4:4 a to bylo zlomové. Ona byla připravená, běhala ostošest a hrála výborně ze základní čáry," řekla Kvitová.

Svěřenkyně Davida Kotyzy se snažila, i ve druhém setu se jednou vymanila ze ztráty servisu, ale na další dva brejky už neměla sílu zareagovat. Li Na solidně podávala, tradičně se výborně pohybovala a rozdělovala míče po kurtu. Díky postupu do finále se jednatřicetiletá Číňanka stane poprvé světovou trojkou.

"Před zápasem se mi zdála relativně v klidu, věděla, co hrát, ale bohužel se k tomu úplně nedostala. Byla u všeho trošku později a Li Na byla ve velice dobré kondici. K situacím, kdy se to mohlo lámat, vlastně nedošlo," řekl Kotyza. "Bojovala, ale tahala za kratší konec a dneska na to neměla. Li Na byla lepší," doplnil.

Pro Kvitovou znamená prohra v semifinále Turnaje mistryň konec letošní sezony s bilancí 51 výher a 23 porážek. Získala dva tituly, v žebříčku se oproti začátku roku posunula z osmého na šesté místo. Hůře si letos vedla na grandslamech, jen ve Wimbledonu hrála čtvrtfinále, jinak se nedostala přes 3. kolo.

Tenisový Turnaj mistryň v Istanbulu (tvrdý povrch, dotace 6 milionů dolarů):

Dvouhra - semifinále:
Li Na (4-Čína) - Kvitová (5-ČR) 6:4, 6:2,

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články