Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Vítězem US Open se podruhé v kariéře stal Rafael Nadal

New York - Španělský tenista Rafael Nadal vyhrál podruhé v kariéře US Open. Druhý hráč žebříčku ATP se ze svého celkem již třináctého grandslamového titulu radoval po výhře ve finále v New Yorku nad světovou jedničkou Novakem Djokovičem ze Srbska po setech 6:2, 3:6, 6:4 a 6:1.

Rafael Nadal
zdroj: ČTK/AP autor: Paul Chiasson

Ve finále ve Flushing Meadows se Nadal potřetí v kariéře utkal s Djokovičem. Předloni odešel s porážkou, v roce 2010 ale vyhrál a po výborném výkonu před zaplněným stadionem Arthura Ashe triumfoval i letos. "Můj tým nejlépe ví, jak moc je pro mě tenhle titul cenný," řekl Nadal při slavnostním vyhlášení. "Každý zápas s Novakem je nesmírně těžký a jen on dokáže pozvednout moji hru na tak vysokou úroveň," dodal Nadal, který loni v New Yorku chyběl kvůli zraněnému kolenu.

Nadal byl rychlý a vedle skvělé obrany předvedl i útočnou hru. Za stavu 1:1 na sety zvládl zlomový devátý game třetí sady. Odvrátil při svém servisu tři brejkboly a vzápětí prorazil Srbovi podání. Ve čtvrtém setu už byl Nadal pánem na dvorci. "Věděl jsem, že budu muset být takřka perfektní, abych vyhrál," řekl po 60. vítězství v sezoně Nadal, jenž za titul inkasoval šek na 3,6 milionu dolarů včetně milionové prémie za výkony v sérii severoamerických turnajů.

Ziskem třináctého grandslamového titulu se Nadal osamostatnil na třetím místě historických tabulek. O jeden triumf více má Američan Pete Sampras a v čele je se sedmnácti vavříny Švýcar Roger Federer. Letos Nadal vyhrál dva turnaje velké čtyřky, v červnu opanoval pařížskou antuku na Roland Garros a stal se prvním tenistou, který získal alespoň jeden grandslamový titul v devíti sezonách po sobě.

Djokovič ztratil finále US Open podruhé za sebou, loni odcházel zklamaný po prohře s Britem Andym Murraym. "Je to smutné, ale Nadal si trofej určitě zasloužil, protože hrál skvěle," uznal Djokovič, který zůstane prvním hráčem světa, ale Nadal se k němu výrazně přiblížil a ve zbytku sezony ho zřejmě na pomyslném trůnu vystřídá. Vzhledem k tomu, že vloni kvůli zranění v závěru sezony nehrál, nemusí obhajovat žádné body.

Z posledních sedmi vzájemných zápasů Nadal vyhrál šest a Srb přiznal, že potřebuje najít způsob, jak nepříznivý vývoj jejich duelů zvrátit. "Musím. Je to součást mého života. Jako sportovec mnohokrát selžete. Musíte se z toho ale poučit a pokračovat, bojovat a zlepšovat se. Proto tu jsme," prohlásil. "Je mi teprve 26 let a věřím, že nejlepší léta mojí kariéry teprve přijdou," dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články