Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

Kvitová skončila na US Open ve 3. kole, Federer úřadoval

New York - Tvrdým výpraskem se rozloučila Petra Kvitová s US Open. Sedmá nasazená podlehla ve Flushing Meadows 81. hráčce světa Alison Riskeové z USA ve dvou setech 3:6 a 0:6. Za stavu 0:5 ve druhé sadě si nechala na kurtu od lékařky turnaje měřit tlak, protože celý předchozí den bojovala s horečkou. V pavouku ženské dvouhry závěrečného grandslamu sezony tak již nezbyla jediná česká hráčka. Světovou extratřídu naopak ukázal Švýcar Roger Federer, jenž zničil francouzského soupeře Adriana Mannarina 6:3, 6:0 a 6:2.

"Bohužel jsem den před zápasem ležela v posteli a měla horečku. Snažila jsem se hrát, snažila jsem se bojovat, ale tělo mi to nedovolilo," řekla Kvitová po utkání dlouhém hodinu a pět minut. "Jsem zklamaná, že jsem nemohla hrát lépe, ale kdo ví, jestli bych vyhrála."

Třiadvacetiletá Kvitová před týdnem Riskeovou porazila ve třech setech v New Havenu, ale tentokrát na soupeřku v dusnu nestačila. Z nedůrazného servisu Riskeová tvrdě returnovala, lépe se pohybovala a ve výměnách byla přesnější.

Kvitová udělala 27 nevynucených chyb oproti sedmi soupeřky a neměla brejkbol. "Nemohla jsem hrát dlouhé výměny, maximálně třikrát přes síť, proto jsem se snažila být agresivnější, ale ona se výborně hýbala, dostávala mě pod tlak. Bylo těžké hrát," řekla. Od stavu 3:4 ztratila osm her a ve druhém setu tak dostala "kanára". Neobhájila loňské osmifinále a pravděpodobně vypadne z elitní desítky žebříku WTA.

Nemocná dohrávala Kvitová rovněž na přelomu června a července ve Wimbledonu. "Myslím, že to je totéž. Byla jsem na testech, jestli to je bakterie nebo virus, a byl to virus. Krk mě nebolí, jen jsem měla vysokou horečku. Je škoda, že to přišlo zrovna na grandslamech, ale to je život a příští rok to snad bude lepší," řekla.

Pro Kvitovou zůstává turnaj ve Flushing Meadows nejhorším grandslamem, nikdy se na něm nedostala přes osmifinále. V Austrálii i na antuce v Paříži hrála shodně semifinále a na trávě ve Wimbledonu slavila v roce 2011 triumf.

Ve dvouhrách tak z českých zástupců zůstává v turnaji už pouze Tomáš Berdych. Jeho soupeřem bude v nedělním utkání 3. kola Francouz Julien Benneteau.

Federer nadělil Mannarinovi kanára, Wozniacká končí

Bývalá světová jednička Federer dovolil Mannarinovi uhrát jen pět gemů a bez problému prošel do osmifinále, kde se utká se Španělem Tommym Robredem.

"Člověku dodá sebevědomí, když to zvládne rychle, ale nevadí mi ani dlouhé zápasy, pokud je vyhraju," usmíval se sedmnáctinásobný grandslamový vítěz Federer. "Mám rád noční zápasy, mají skvělou atmosféru," pochvaloval si hru pod světly.

O čtvrtfinále se pětinásobný vítěz US Open v pondělí utká s 19. hráčem světa Robredem, kterého porazil ve všech deseti vzájemných zápasech. Pokud uspěje, mohl by ve čtvrtfinále narazit na dalšího Španěla, svého tradičního soupeře Rafaela Nadala. Ten musí k postupu porazit Němce Philippa Kohlschreibera.

"Soustředím se na další zápas," řekl Federer, který se s Nadalem na US Open nikdy nestřetl. "Vždycky se řeší náš možný zápas ještě předtím, než turnaj začne. Ale jasně, oba nejspíše čekáme, že k tomu tady poprvé dojde," řekl dvaatřicetiletý tenista.

O další překvapení dvouhry žen se postarala Italka Camila Giorgiová. Hráčka z kvalifikace, až 136. v žebříčku, porazila i díky 46 vítězným úderům bývalou světovou jedničku a šestou nasazenou Caroline Wozniackou z Dánska 4:6, 6:4 a 6:3. "Každý míč jsem se snažila poslat do rohu," řekla jednadvacetiletá Giorgiová. "Hrála na maximální riziko a padalo jí to na lajny. Vyšlo jí to," posteskla si Wozniacká.

Mladá Italka dostala od rozhodčí varování za nepovolené rady trenéra, protože její otec v hledišti směrem k ní živě gestikuloval. Nenechala se tím rozhodit a zápas na centrkurtu vyhrála. "Moc jsem si tady chtěla zahrát, to byl můj cíl. I proto jsem se soustředila na každý míč a hrála možná lépe takticky," řekla Giorgiová.

Muži: Dvouhra - 3. kolo: Federer (7-Švýc.) - Mannarino (Fr.) 6:3, 6:0, 6:2, Gasquet (8-Fr.) - Tursunov (32-Rus.) 6:3, 2:6, 6:4, 4:2 skreč, Kohlschreiber (22-Něm.) - Isner (13-USA) 6:4, 3:6, 7:5, 7:6 (7:5), Robredo (19-Šp.) - Evans 7:6 (8:6), 6:1, 4:6, 7:5.

Ženy:
Dvouhra - 3. kolo:
Riskeová (USA) - Kvitová (7-ČR) 6:3, 6:0, Halepová (21-Rum.) - Kirilenková (14-Rus.) 6:1, 6:0. Giorgiová (It.) - Wozniacká (6-Dán.) 4:6, 6:4, 6:3, Vinciová (10-It.) - Knappová (It.) 6:4, 6:3.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články