Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

V tenisu jako v golfu? Murraymu se nelíbí podoba žebříčku

Londýn – Rafael Nadal letos vyhrál 43 ze 45 zápasů, přesto v pondělí klesl ze čtvrtého na páté místo v žebříčku za Davida Ferrera, kterého paradoxně porazil ve finále French Open. Skotský tenista Andy Murray se dva týdny před začátkem Wimbledonu nechal slyšet, že tenisový žebříček by se měl inspirovat tím golfovým. Ten totiž vychází z výsledků za poslední dva roky, a nikoli jen za posledních 52 týdnů.

Andy Murray
zdroj: Media Punch Inc. autor: Chaz Niell

"Jestliže v tenisu nehrajete čtyři nebo pět měsíců, je téměř nemožné se udržet na svých pozicích v žebříčku," uvedl Murray, kterému se nelíbí možné nasazení hráčů pro třetí grandslam sezony. "Takže Rafa bude ve Wimbledonu hrát jako pětka, což je dost přísné, protože je na tom líp," prohlásil.

Rafael Nadal po loňském Wimbledonu zbytek sezony vynechal a nyní pomalu stoupá zpět žebříčkem. Kvůli tomu se na Roland Garros "už" v semifinále utkal Španěl se světovou jedničkou Novakem Djokovičem.

Podle Murrayho je na vině systém žebříčku ATP, kdy se body sčítají za posledních 52 týdnů. "Je to jednoročním žebříčkem, zatímco v golfu mají dvouleté hodnocení. Takže pokud se třeba i jeden z nejlepších hráčů světa zraní, může si udržet své postavení," vysvětlil.

Před rokem 2001 o nasazení na turnaj ve Wimbledonu rozhodoval výbor turnaje. Nynější nasazení se určuje podle žebříčku ATP a vzorce, který zohledňuje hráčovu výkonnost na trávě v uplynulých dvou sezonách, přičemž jsou umocněny výsledky z posledního roku. Protože Nadala vyřadil na loňském Wimbledonu Lukáš Rosol už ve druhém kole, není šance, že by se Španěl dostal mezi nejlepší čtyři tenisty.

Murray načrtl pořadí největších kandidátů na titul. "Největším favoritem je Djokovič, já jsem druhý v pořadí, Rafa třetí, pak Roger (Federer)," uvedla momentálně světová dvojka. "Ale kdo ví poté, jak hrál Rafa na French Open? Jestli bude hrát tak dobře, může porazit úplně každého," dodal Murray.

Zdroj
Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články