Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Berdych otočil zápas s Djokovičem a je v semifinále

Řím - Skvělý obrat se povedl Tomáši Berdychovi na hvězdně obsazeném turnaji ATP Masters v Římě v souboji se Srbem Djokovičem. Český tenista ztratil první sadu poměrem 2:6, v té druhé prohrával již 2:5, ale pěti vyhranými hrami po sobě se dokázal vrátit do zápasu a v rozhodujícím setu zdolal světovou jedničku 6:4. Pro Berdycha je to druhý úspěch proti Djokovičovi z celkem patnácti vzájemných střetnutí a historicky první triumf proti tomuto soupeři na antukovém povrchu. O finále se Berdych utká se šestinásobným římským vítězem a obhájcem titulu Rafaelem Nadalem ze Španělska.

Slavící Tomáš Berdych
zdroj: ČTK/AP autor: Riccardo De Luca

"Jsem strašně rád, že série prohraných zápasů skončila. Neříkám, že už vím, jak na něj, a teď už ho budu porážet pokaždé. To určitě ne, to by bylo špatně řečeno. Ale jsem rád, že se mi to povedlo takhle zvládnout a zahrát takhle dobrý zápas. Každá série musí jednou skončit a já jsem rád, že to bylo zrovna dneska," řekl Berdych.
 
Šestý nasazený Berdych byl po hladce prohraném prvním setu a ztrátě servisu v druhé sadě na hraně vyřazení. "Novak hrál dlouho výtečně a nedal mi ani náznak malé šance. Nemohl jsem přemýšlet, že bych měl brejkbol," podotknul Berdych.

Šestý nasazený Berdych byl po hladce prohraném prvním setu a ztrátě servisu ve druhé sadě na hraně vyřazení. V kritické situaci za stavu 2:5 však zpřesnil hru od základní čáry, začal Djokoviče zasypávat tvrdými údery a donutil ho k chybám. Následujících pět gamů jasně ovládl, získal 16 z 21 posledních bodů a vyrovnal na 1:1 na sety.

Před osmou hrou druhého setu, v které proměnil svůj první brejkbol v utkání, si vyměnil raketu. "Sám sobě jsem říkal, mám si jít vyměnit raketu na nové míče, nebo ne? Nakonec jsem šel a pak se to dobře otočilo," řekl Berdych. "Snažil jsem se si šanci vypracovat a podařilo se mi to za minutu dvanáct. A když člověk dostane jednu šanci s takovým hráčem a je na ni připravený a využije ji, tak se může stát, co se stalo," řekl Berdych, který porazil prvního hráče světa počtvrté v kariéře. Tři předešlé výhry nad hráčem číslo jedna si vždy připsal proti Rogeru Federerovi.

Djokovič litoval ztráty koncentrace a příliš defenzivní hry

"Ztratil jsem koncentraci. Začal jsem hrát moc defenzivně. On naopak získával sebevědomí a využíval své příležitosti," vysvětloval kolaps Djokovič. Ten zahájil antukovou sezonu triumfem nad Rafaelem Nadalem v Monte Carlu, minulý týden v Madridu však vypadl ve druhém kole a nyní nepostoupil do boje o titul ani v Římě. "Snad něco podobného nepředvedu na Roland Garros. Ale jsem v pohodě, jen jsem dneska ztratil rytmus," dodal Srb, jehož nedávno sužovaly problémy s kotníkem.
 
Na začátku rozhodující sady sice Djokovič svůj servis udržel a přerušil Berdychovu sérii vítězných her, za stavu 1:1 však český tenista opět soupeřovo podání prolomil a výhodu už nepustil. Za stavu 5:4 a 40:0 ještě nevyužil tři mečboly, po shodě však dvěma body přímo z podání zápas po dvou hodinách a 22 minutách ukončil.

V patnáctém vzájemném duelu s Djokovičem si tak nejlepší český tenista připsal teprve druhou výhru, kterou přidal k vítěznému semifinále Wimbledonu 2010. O finále se Berdych utká s bývalou světovou jedničkou Nadalem, jenž ve španělském čtvrtfinále porazil stejně jako před týdnem v Madridu ve třech setech krajana Davida Ferrera, tentokrát 6:4, 4:6 a 6:2.

S Nadalem má Berdych podobně negativní bilanci jako s Djokovičem. Prohrál s ním posledních dvanáct zápasů a celkově ztrácí 3:12. "Pokud to vyjde na Rafu, tak bych byl rád, kdyby se mi podařilo zopakovat něco z dneška, protože výkon i hra byly super. To je cesta, jak jednoho nebo druhého porazit, a bylo by hezké i tuhle sérii ukončit. Jdu se na to připravit," dodal Berdych.

Dnes měl ještě absolvovat společně s daviscupovým kolegou Radkem Štěpánkem čtvrtfinále čtyřhry, ale po výhře nad Djokovičem český pár z deblové soutěže odstoupil.

Své první semifinále turnaje Masters v kariéře si zahraje Francouz Benoit Paire, který ve čtvrtfinále deklasoval 6:1, 6:0 Španěla Marcela Granollerse. Jeho soupeř vzejde z duelu mezi Polákem Jerzym Janowiczem a švýcarskou hvězdou Rogerem Federerem.

Výsledky dvouhry mužů - čtvrtfinále:

Berdych (6-ČR) - Djokovič (1-Srb.) 2:6, 7:5, 6:4, Nadal (5-Šp.) - Ferrer (4-Šp.) 6:4, 4:6, 6:2, Paire (Fr.) - Granollers (Šp.) 6:1, 6:0.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články