Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

Dlouhá cesta za obhajobou začíná – první překážkou je Švýcarsko

Ženeva – Obhájci titulu vstupují do prvního kola Davis Cupu ve Švýcarsku. Utkání začne velkou premiérou, poprvé v kariéře si zahraje v soutěži za nerozhodnutého stavu Lukáš Rosol, který nahradil zraněného Radka Štěpánka. Duel u Ženevského jezera rozehraje proti světové sedmnáctce Stanislasu Wawrinkovi. Do druhého zápasu nastoupí Tomáš Berdych a Henri Laaksonen. Přímý přenos startuje na ČT sport a našem webu ve 12:50.

Český daviscupový tým před zápasem se Švýcarskem
zdroj: ČTK/AP

Stresu z premiéry se v současnosti 73. hráč světa Rosol nebojí. Svěřenec bývalého reprezentanta Ctislava Doseděla si pro tenisty netypickou týmovou atmosféru a s ní spojenou nervozitu odbyl předloni v Rumunsku. "Pak už jsem to moc neprožíval. Bude to teď možná trochu jiné, ale hrál jsem těžší zápasy a po dvou třech gamech to ze sebe dostanu," řekl.

Minulý týden se Rosol, který letos poprvé vyhrál zápas na grandslamovém Australian Open, potýkal s virózou. Den před zápasem se už ale cítil fit. "Nemoc už je zažehnaná, jsem v dobrých rukou pana Koláře. Mám chuť, jsem fit a vlítneme na ně," burcoval Rosol. "Je to první kolo, musíme porazit Švýcary," řekl rozhodně.

S Wawrinkou si Rosol občas zatrénoval, ale zápas s ním nehrál. Švýcar s perfektním jednoručným bekhendem si na Davis Cup přivezl formu a sebevědomí poté, co v Melbourne potrápil v pěti setech prvního hráče světa Novaka Djokoviče. "Viděl jsem pár gamů v posledním setu. Může na to navázat, a nemusí," řekl Rosol.

Rosol je připraven nastoupit všechny tři dny. Vedle dvouher by měl s Berdychem vytvořit pár i pro sobotní čtyřhru. "Jsem připravený. Musím se s tím poprat, věděl jsem, že to dřív nebo později přijde," řekl Rosol a ke čtyřhře dodal: "Je hodně hratelná, měli bychom vyhrát. Doufám, že po sobotě to bude dva jedna."

Českému týmu chybí Radek Štěpánek, který loni vybojoval rozhodující bod ve finále proti Španělsku. Švýcarsko je však ještě více oslabené. Nejen Wawrinka je smutný, že v týmu pro první kolo chybí Roger Federer. "Jsem zvyklý hrát bez něj, protože on většinou v prvním kole nehraje. Musíme udělat tři body a je jedno jak," řekl po dnešním losu Wawrinka. "Jsem smutný, že tady není. Je to můj velký kamarád, podle mě nejlepší hráč na světě. Každý by si přál, aby byl v týmu, ale když hrajete na jeho úrovni, musíte si rozmyslet, co chcete. Lidi tady nejsou rádi, že tu není, ale je to jeho volba," dodal.

Jaroslav Navrátil:

"Jak to vidím, budu spokojený po pátku i s výsledkem 1:1. Nehrajeme v domácím prostředí, přesto jsme mírnými favority, protože Lukáš Rosol je určitě zkušenějším a lepším hráčem než švýcarská dvojka."

"Všichni tu pracovali vynikajícně pro dva hráče, kteří dnes nastoupí ve dvouhře. Když bude šance, kdyby byl rozhodnutý stav, mladý Jirka Veselý by se mohl dostat k prvnímu daviscupovému utkání v neděli."

Španělští tenisté věří, že v Kanadě uspějí i bez opor

Španělskému kapitánovi Alexi Corretjovi odřekli účast v Kanadě Rafael Nadal, David Ferrer i Nicolás Almagro a jejich místa zaujali dva nováčci Albert Ramos a Guillermo García-López. I v oslabené sestavě ale obhájci finálové účasti, kteří v listopadu v souboji o "salátovou mísu" podlehli v Praze českému výběru, neberou nic než postup. "Nepřemýšlíme o těch, kteří chybějí, ale o těch, kteří tady jsou. Víme, jak tihle kluci umějí hrát, a proto nepochybujeme o svých šancích. Bude to složitý zápas, ale věříme, že můžeme vyhrát," prohlásil Corretja. Více než jindy tak může být pro Španěly důležitá čtyřhra, ve které spoléhají na jeden z nejlepších párů světa Marc López, Marcel Granollers.

Kanaďané cítí, že tentokrát by mohli mít proti jindy téměř neporazitelným Španělům šanci. Spoléhají na to, že dva body udělá jednička Milos Raonic, patnáctý hráč světa. Kanada hraje ve Světové skupině teprve podruhé za posledních devět let.

Program 1. kola Světové skupiny:

Kanada - Španělsko, Itálie - Chorvatsko, Belgie - Srbsko, USA - Brazílie, Francie - Izrael, Argentina - Německo, Kazachstán - Rakousko, Švýcarsko - ČR.

Kompletní nebudou ani Srbové. Absence zraněného Janka Tipsareviče však zřejmě nebude takovým problémem, spolufavorit soutěže se totiž může v Belgii opřít o čerstvého vítěze Australian Open Novaka Djokoviče. "Těším se, bude to zábava," řekl po triumfu v Melbourne první hráč žebříčku ATP.

V kazašské Astaně se bude hrát o to, kdo v dubnovém čtvrtfinále změří síly s lepším z dvojice Švýcarsko - ČR. Domácí tým narazí na Rakousko a pokud uspěje, mohl by si s výběrem Jaroslava Navrátila zopakovat předloňský souboj, ve kterém jako nováček Světové skupiny v Ostravě nečekaně zvítězil.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články