Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Startuje Australian Open, favority jsou Djokovič a Williamsová. Uspějí Češi?

Melbourne - Petra Kvitová ani Tomáš Berdych za sebou nemají oslnivý vstup do sezony, přesto mají z českých tenistů největší šance na nadcházejícím Australian Open. Favority na titul z úvodního grandslamu ale zdaleka nejsou. Prvenství v Melbourne obhajují Novak Djokovič a Běloruska Viktoria Azarenková. Srb je i největším adeptem na výhru, mezi ženami je favoritkou Serena Williamsová z USA.

Kvitové se v úvodu sezony nedařilo. Světová osmička, která obhajuje v Melbourne semifinále, od loňského US Open včetně extraligy vyhrála čtyři z jedenácti zápasů. Po prohře v Sydney s Dominikou Cibulkovou říkala, že si nevěří, ale snažila se o pozitivní pohled. "Čeká nás grandslam a doufám, že tam bude všechno lepší," řekla svěřenkyně trenéra Davida Kotyzy. Berdych zdolal slabší soupeře, ale vedle porážky s Davidem Ferrerem dvakrát prohrál i s hráči světové osmdesátky. "Všechno směřuje k Australian Open, to je první vrchol roku," uvedl před sezonou.

Na exhibici Kooyong Classic Berdych prohrál v semifinále s bývalým prvním hráčem světa Lleytonem Hewittem. Australan v prosinci odhadoval, že český tenista letos prorazí a získá grandslamový titul. Loni na US Open si Berdych zahrál semifinále. "Berdych je vynikající a dokáže porazit každého, ale nejtěžší pro něj je, aby to dokázal opakovaně, protože na grandslamu musí porazit dvě tři esa po sobě," řekl Hewitt deníku The Australian.

Berdych po loňském triumfu v Davisově poháru doufal, že konečně prorazí také individuálně. "Bylo by krásné, kdyby to poprvé vyšlo a povedlo se to na jednom z těch čtyř (grandslamových turnajů)," řekl v prosinci v Prostějově. Djokovičovi letos chybí v pavouku jeho loňský soupeř ve finále Rafael Nadal ze Španělska, který nehraje kvůli zdravotním potížím od loňského Wimbledonu. Sesadit Srba z trůnu by tak nejspíše mohli Švýcar Roger Federer nebo Ivanem Lendlem trénovaný Brit Andy Murray. "Tahle trojka má nejreálnější šance tady vyhrát a Murray je podle mě na vrcholu," řekl Australan Pat Cash.

Podobně jako sedmadvacetiletý Berdych čeká na grandslamový vavřín Španěl Ferrer a k okruhu favoritů patří také Argentinec Juan Martín del Potro. Mezi ženami je největší pozornost upřena na Serenu Williamsovou, která má za sebou skvělou druhou polovinu uplynulého roku, v níž vyhrála Wimbledon, olympiádu, US Open i Turnaj mistryň. Letos si zahrála jen v Brisbane a soupeřky drtila. "Na papíře je jedničkou Azarenková, ale po tom, čeho Serena loni dosáhla, si myslím, že by na tomhle místě měla být ona," řekla Australanka Samantha Stosurová.

Victoria Azarenková
zdroj: isifa/Gettyimages autor: Clive Brunskill

Vedle Azarenkové se rozjetou Američanku pokusí zastavit Ruska Maria Šarapovová. Výbornou formu v úvodu roku má Polka Agnieszka Radwaňská a také Číňanka Li Na, která předělala forhend a švih servisu. V Sydney hraje výborně Slovenka Dominika Cibulková, která porazila tři hráčky ze světové desítky. Azarenková měla infekci v palci a odstoupila ze semifinále v Brisbane. "Je to výrazně lepší," řekla Běloruska při dnešním losu Australian Open.

Turnaj rozdělí rekordní odměny v celkové výši 31 milionů australských dolarů. Vítězové dostanou 2,43 milionu (zhruba 48,1 milionu korun). Austrálii sužují velká vedra, ale podle meteorologa Boba Leightona by jen dva tři dny z prvního týdne turnaje měly teploty dosahovat extrémní čtyřicítky. Jinak má být přes dvacet stupňů a první tři dny občas i déšť.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články