Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Zakopalová na titul v Šen-čenu nedosáhla, na jižní polokouli se radovaly Radwaňská a Williamsová

Šen-čen/Brisbane/Auckland – Klára Zakopalová i přes bojovný výkon na titul v Šen-čenu nakonec nedosáhla a její více jak sedmileté čekání na turnajové vítězství tak pokračuje. Ve finále podlehla domácí hvězdě, sedmé hráčce světa a předloňské vítězce French Open Li Na 3:6, 6:1 a 5:7. Přesto si česká hráčka polepší na žebříčku na 23. místo, což je její historicky nejlepší umístění. Vyvrcholy ale i další ženské uturnaje. V novozélandském Aucklandu se z vítězství radovala Agnieszka Radwaňská, turnaj v Brisbane Suverénně ovládla Serena Williamsová.

"Gratuluji Li Na k vítězství, hrála výborně," řekla Zakopalová v rozhovoru na kurtu. "Prohra mě mrzí, byla jsem blízko. Přesto, finále je na úvod roku skvělé." Zakopalová usilovala o první titul po skoro osmi letech. Naposledy uspěla v Portoroži v září 2005, ve stejném roce vyhrála i v Hertogenboschi. Její finálová bilance nyní činí dvě výhry a devět porážek, díky postupu do boje o titul se ale Zakopalová v pondělním žebříčku posune k 23. místu světa a vylepší si osobní maximum, kterým byla 27. pozice z března 2006.

Klára Zakopalová: "Určitě to je dobrý vstup do sezony, ale nikdo není nadšený, když prohraje finále 5:7 ve třetím setu. Ale musím to brát tak, že jsem odehrála pět kvalitních zápasů a je to dobrá příprava na Australian Open."

V souboji třicátnic, Zakopalová je o dva dny starší než Li Na, držela Češka s favoritkou ve výměnách krok. Obě tenistky hrály agresivně a hluboko do kurtu, ale Číňanka v prvním setu lépe podávala a měla více trpělivosti. Zakopalová dokázala na úvod smazat ztrátu z 0:2 na 2:2 a v páté hře nevyužila dva brejkboly. Pak ale znovu přišla o podání a set ztratila za 45 minut.

Ve druhé sadě Zakopalová tlačila, rozdělovala údery do stran a rychle vedla 4:0. Číňanka pod tlakem dvakrát prohrála podání i kvůli dvojchybě. Jednou si sice Češka ztratila servis, ale druhý set dovedla suverénně do vítězného konce. Rozhodující sada přinesla drama. Zakopalová začala brejkem, ale následně prohrávala už 2:5. Dokázala ještě ziskem tří her srovnat a vykřesat naději, jenomže další dva gamy ztratila. Zakopalová zápas prohrála po dvou hodinách a čtyřech minutách. O vyrovnanosti duelu svědčí i fakt, že Češka vyhrála 88 výměn a soupeřka jen o jednu více. 

V Aucklandu kralovala Radwaňská...

Agnieszka Radwaňská vyhrála turnaj v Aucklandu bez ztráty setu a ve finále porazila světová čtyřka Yaninu Wickmayerovou z Belgie 6:4, 6:4. "Nedovedu si představit lepší začátek sezony. Byla to perfektní příprava na Australian Open," pochvalovala si třiadvacetiletá Polka, jež k ukončení finále spotřebovala pět mečbolů.

Agnieszka Radwaňská s trofejí za vítězství v Aucklandu
zdroj: ČTK/AP

Světová jedenáctka Wickmayerová byla v Aucklandu ve finále už potřetí, ale triumfovat dokázala jen v roce 2010. Tentokrát jí v tom zabránily zejména nevynucené chyby, kterých nadělala 75 oproti 28 soupeřčiným. Radwaňská získala na Novém Zélandu už jedenáctý titul v kariéře.

Ve čtyřhře získala hned ve svém prvním turnaji po návratu z mateřské dovolené Cara Blacková ze Zimbabwe. Spolu s Anastasií Rodionovovou z Austrálie zdolaly ve finále nejvýše nasazený německo-kazašský pár Julia Görgesová, Jaroslava Švedovová 2:1 na sety. Pro bývalou deblovou světovou jedničku Blackovou to znamenalo 55. triumf v kariéře, pro trofej si přišla se synem v náruči. 

...v Brisbane Williamsová, Peschkeová neuspěla

Ve finále v Brisbane deklasovala Serena Williamsová Rusku Anastasiu Pavljučenkovovou 6:2, 6:1 a na špičkově obsazené akci získala největší podíl z celkové dotace ve výši milion dolarů (163 000). Bývalá světová jednička získala 47. titul v kariéře a neztratila v Austrálii ani set. Z pozice turnajové i světové trojky ale Williamsová nenastoupila ani jednou proti nasazené hráčce, třebaže v Brisbane startovalo sedm hráček z elitní světové desítky včetně Petry Kvitové.

V semifinále se sice měla Američanka utkat se světovou jedničkou Viktoriou Azarenkovou z Běloruska, ta ale kvůli infekci v palci na noze k zápasu nenastoupila. Ve finále se pak Williamsová zdržela na kurtu pouhých 50 minut. 

Ve finále čtyřhry naopak neuspěla Květa Peschkeová, která spolu s Němkou Annou-Lenou Grönefeldovou prohrála s americko-indickou dvojicí Bethanie Matteková-Sandsová, Sania Mirzaová 6:4, 4:6 a 10:6. Česká tenistka tak promarnila možnost zahájit novou sezonu ziskem celkově 25. deblového titulu. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články