Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Zakopalová postoupila na turnaji v Číně do finále, Peschkeová v Brisbane

Šen-čen - Klára Zakopalová se po více než dvou letech dostala na okruhu WTA do finále. O titul, který by získala téměř po osmi letech, si zahraje v čínském Šen-čenu, kde dnes v semifinále porazila Rumunku Moniku Niculescuovou 6:1 a 6:3. Triumf hned v úvodu sezony může získat i deblistka Květa Peschkeová na turnaji v Brisbane.

Klára Zakopalová
zdroj: AP Photo autor: Ahn Young-joon

Finálová účast v Šen-čenu pro třicetiletou Zakopalovou znamená jistotu, že v pondělním žebříčku překoná své dosavadní maximum, kterým je 27. pozice z března 2006. Měla by se posunout přibližně k třiadvacátému místu. "Mám radost z překonání svého žebříčkového maxima a zároveň mám dobrý pocit ze své hry. Doufám, že ta pohoda na kurtu mi vydrží co nejdéle," uvedla Zakopalová, která ve čtvrtfinále vyřadila druhou nasazenou Marion Bartoliovou z Francie, světovou jedenáctku, a v turnaji ještě neztratila ani set.

Soupeřkou třicetileté Zakopalové bude v sobotu nejvýše nasazená domácí hvězda Li Na. Se sedmou hráčkou světa sice má česká tenistka pozitivní bilanci 2:1, jenže poslední zápas loni v Indian Wells pro ni skončil debaklem. Li Na tehdy vyhrála 6:1 a 6:0. "S Li to bude hodně těžké. Je dlouhodobě hráčkou elitní desítky, ale půjdu na kurt s tím, že nemám co ztratit a můžu hrát uvolněně," plánovala Zakopalová. Naposledy hrála pražská rodačka Zakopalová finále turnaje WTA Tour v Soulu v září 2010. Předtím ve stejném roce neuspěla v srpnu v Kodani.

V Šen-čenu se Zakopalová pokusí vybojovat první titul po skoro osmi letech. Své jediné dva vavříny ve dvouhře získala v roce 2005 v Hertogenboschi a v Portoroži. Její finálová bilance je značně nepříznivá, čítá dvě výhry a devět porážek.

Semifinále proti Niculescuové měla Zakopalová zcela pod kontrolou. Svěřenkyně kouče Petra Kralerta hrála rychle a přesně a na kurtu dominovala. Až za stavu 6:1 a 4:2 si česká tenistka zápas zkomplikovala prohraným servisem, ale neznervózněla. Získala další dvě hry a po hodině a šesti minutách se radovala z vítězství.

Finálová účast v Šen-čenu pro Zakopalovou znamená jistotu, že v pondělním žebříčku překoná své dosavadní maximum, kterým je 27. pozice z března 2006. Měla by se posunout přibližně k třiadvacátému místu.

Výsledky turnaje v Šen-čenu v Číně (dotace 500.000 dolarů):

Dvouhra - semifinále: Zakopalová (5-Česko) - Niculescuová (Rum.) 6:1, 6:3, Li Na (1-Čína) - Šuaj Pcheng (6-Čína) 6:4, 6:0.

O titul si zahraje i deblistka Peschkeová

Květa Peschkeová má velkou šanci zahájit sezonu titulem. Na turnaji v Brisbane postoupila s Němkou Annou-Lenou Grönefeldovou do finále a v sobotu bude předloňská fedcupová vítězka bojovat již o 24. trofej na okruhu WTA.

Wimbledonská šampionka z roku 2011 Peschkeová s Grönefeldovou vyřadily loňské vítězky dvou grandslamů a jedničky světového žebříčku Italky Saru Erraniovou a Robertu Vinciovou 6:4, 6:1. Jejich posledními soupeřkami bude americko-indický pár Bethanie Matteková-Sandsová, Sania Mirzaová.

Výhru dnes na společném turnaji s muži slavil i favorizovaný Brit Andy Murray. Po čtvrtečním protrápeném zápase s domácím Johnem Millmanem zdolal už před zraky trenéra Ivana Lendla uzbeckého tenistu Denise Istomina 6:4, 7:6 a je v semifinále. Právě v Brisbane loni Murray absolvoval s legendárním Lendlem první společný turnaj a hned slavili titul. Během loňska pak pětadvacetiletý Skot vyhrál ještě olympijský turnaj a US Open.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články