Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Lendl: Hlavně ať kluci udělají tři body, je jedno jak

Praha - Před dvaatřiceti lety dovedl Ivan Lendl tehdejší československý tým k triumfu v Davisově poháru a teď si přeje, aby parta okolo Tomáše Berdych získala "salátovou" mísu znovu. Čeští tenisté přivítají ve finále obhájce titulu Španěly a Lendl doufá, že slavit budou domácí. "Dá se těžko předpovídat, bude to vyrovnaný zápas. Španělé mají silný tým, kluci taky hrajou dobře. Bude to těžký, ale doufám, že se to podaří," řekl Lendl.

Ivan Lendl
zdroj: ISIFA

Jeden z nejlepších tenistů historie přiletěl do Prahy a od úterý se pohybuje okolo českého týmu. Od pátku bude držet palce přímo v hledišti a řekl, že je úplně jedno, jak tenisté získají tři body potřebné k výhře. "Hlavně ať je kluci získají," řekl bývalý první hráč světa. "Davis Cup je týmová soutěž a může se stát, že Tomáš (Berdych) udělá tři body, ale taky se mu nemusí dařit, získá jen jeden a Radek (Štěpánek) přidá další dva. Možné je všechno, ale hlavně, aby byly tři body," přál si Lendl.

Pro hráče je podle Lendla k úspěchu nezbytné, aby se s formou sešlo i několik dalších věcí. "Kluci musí hrát především dobře, musí se soustředit, musí mít trochu štěstí, budou mít velkou podporu diváků a i povrch pomůže," vypočítal Lendl. Vyprodaná hala a fanoušci patří při Davisově poháru k důležitým faktorům úspěchu. Lendl si pamatoval, jak je diváci hnali za výhrou nad Itálií v roce 1980, a věří ve stejnou atmosféru i nyní. "Diváci jsou velkou podporou. Zvláště když jsou hráči psychicky unavení, tak publikum může hodně pomoct," řekl Lendl.

Je nám líto, video expirovalo.
Ivan Lendl a Pavel Složil o šancích daviscupového týmu

Španělskou jedničkou je při neúčasti Rafaela Nadala pátý hráč světa David Ferrer. Toho Lendl dobře zná, jelikož jeho současný svěřenec Brit Andy Murray s ním často trénuje. Médiím Lendl neprozradil, jak Ferrera porazit, ale tenistům byl připraven něco odhalit. "Když budou mít zájem, můžou se zeptat," pousmál se Lendl. Na přímou otázku, jestli je Ferrer v Praze k poražení, Lendl odpověděl stručně: "Je."

Pavel Složil: "Vždy když se hraje Davis Cup, tak si vzpomenu na všechny dobré i špatné zápasy, které jsme odehráli, a samozřejmě že na finále v roce 1980 nemůžu zapomenout. Je to pět těžkých zápasů, ale myslím, že vyhrajeme 3:2."

Ferrer patří k nejlepším obranářům a podle Lendlových statistik naběhá nejvíce kilometrů ze všech hráčů. Na rychlém povrchu bude ale možná zranitelnější. "Rychlejší povrch je pomoc, ale není rozhodující. Je to jedna z menších věcí, které je třeba přizpůsobit, ale rozhodovat bude forma," řekl Lendl. Spekuluje se, že španělský kapitán udělá změnu v nominaci a místo Nicoláse Almagra dá přednost Felicianu Lópezovi, který se cítí na rychlém povrchu lépe. "Nemáme na to žádný vliv. Kluci jenom musí reagovat, co se stane. Je zbytečné se zabývat tím, co můžou Španělé udělat," řekl Lendl.

Na 32 let starý triumf v Davisově poháru Lendl moc rád vzpomíná. "Často, protože to beru jako jeden z vrcholů mé kariéry," řekl a těšil se na setkání s dalšími členy tehdejšího týmu Tomášem Šmídem, Janem Kodešem a Pavlem Složilem. "Dohromady jsme se neviděli hodně dlouho," konstatoval Lendl. Pamatoval si, že tenkrát si mysleli, že budou v Davis Cupu kralovat pět let. Trvalo ovšem 29 let, než se Češi znovu dostali do finále. "Je vidět, jak to je těžký. Teď kluci hrají dvě finále během tří let, což je fantastický," ocenil Lendl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články