Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Větší tlak i více zábavy. Ivanovičová si ve Fed Cupu libuje

Praha – Před čtyřmi lety se Ana Ivanovičová slunila na tenisovém vrcholu. Byla světovou jedničkou, slavila triumf na French Open. Pak však přišla zranění, ztráta sebevědomí a pád. Nyní jí patří 12. příčka a čeká jí finále Fed Cupu. Srbkám se hned na první pokus podařilo ve světové skupině dostat až do finále. Na vrchol sezony se Ivanovičová těší, v Praze se jí líbí. Pochvaluje si týmového ducha a možnost bojovat o titul pro svou zemi považuje za čest.

Ana Ivanovičová
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

"Opravdu se mi to líbí. Můj bratr a otec hráli basketbal a já se na ně chodila dívat. Líbil se mi ten týmový duch. Trochu mi to chybělo v tenise, protože ten je velmi individualistický. Ale tento týden je to jinak," uvedla Srbka, která si může v Praze nadělit ziskem titulu dárek ke svým úterním 25. narozeninám. "Je tu mnohem větší tlak, ale je to také mnohem zábavnější. Je to pro nás velká čest být tady a mít šanci si zahrát o titul," prohlásila.

Podle Ivanovičové to bude velký tenisový víkend. Češky považuje za mírné favoritky, a to i kvůli povrchu. Hraje se na podkladu Novacrylic Ultracushion System. Češky už ho znají. Vyhrály na něm letos semifinále s Italkami v Ostravě, ale nyní si ho přály o něco pomalejší a s vyššími odskoky. Proto se při mixování směsi přidalo více písku.

"Na tomto povrchu hraju ráda. Není tak rychlý, jak jsem si myslela. Míč trochu klouže, když je nízký a rychlý. Bude záležet, jak si na to kdo zvykne. Domácí na něm mají odtrénováno asi o něco víc, ale my máme ještě několik dní na přípravu. Bude to dobré," řekla Ivanovičová.

Ana Ivanovičová chce být zase nejlepší:

"Snažím se vrátit zpátky. Někdy to jde lépe, někdy hůře, ale jsem na dobré cestě. Tenis mě zase začíná bavit a chci se vrátit zpátky na vrchol."

Obě domácí tenistky jsou levačky, ale Ivanovičovou to nijak zvlášť nestraší. "Proti levorukým tenistkám tak často nehrajeme. Zkušeností s nimi moc není, máme tady ale levorukou sparingpartnerku, takže si můžeme trochu zvyknout na levácké pojetí hry."

Češky budou nebezpečné a nezáleží, kdo nastoupí

Srbská tenistka má horší bilanci se Šafářovou, dvakrát ji porazila, třikrát prohrála, naposledy letos v Sydney. "S oběma hráčkami jsem v minulosti sehrála těžké zápasy. S Luckou jsem hrála letos v Sydney a byl to opravdu náročný zápas. Budou nebezpečné, nezáleží na tom, kdo nastoupí," uvedla.

Proti Kvitové se jí v minulosti dařilo lépe, třikrát odešla z kurtu jako vítězka, jen jednou jako poražená. Přeje si, aby se Kvitová uzdravila a Češky hrály v nejsilnější sestavě. "Doufám, že na finále bude v pořádku, protože chcete porazit ty nejlepší, když chcete vyhrát," řekla Ivanovičová. Historickou statistiku neřeší. "Teď je to trochu jiné. Už je to dlouho, co jsme spolu hrály. Teď jsme obě v jiné formě. Myslím, že to bude těžký zápas. Petra má navíc tvrdé podání a tvrdé údery a na kurtu, jako je tady, je to pro ni výhoda," dodala.

O možnostech Kvitové hodně napoví dnešní zatěžkávací zkouška. Pokud o víkendu nastoupí, ještě není jasné, v jaké formě se v O2 areně ukáže. "Mluvil jsem osobně s ní, s jejím trenérem i profesorem Pavlem Kolářem. Petra má velkou vůli hrát, ale ten stav není optimální," upřesnil sportovní manažer Miroslav Černošek. "Při loňské vysoce kvalitní výkonnosti Petry v závěru roku to vítězství (ve finále proti Rusku) bylo dost čekané. Letošní finále podle losu vypadalo dost nadějně, ale ty zdravotní problémy, které Petru provázejí, mě lehce zneklidňují," dodal Černošek.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články