Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kvitová dál klesá žebříčkem, rok zakončí jako osmička

Petra Kvitová sice podruhé v řadě zakončí sezonu v první desítce světového žebříčku WTA, oproti minulému roku si však hned o šest příček pohorší. Dvaadvacetiletá Češka si namísto obhajoby titulu na právě probíhajícím turnaji mistryň připsala jedinou porážku a následně odstoupila pro nemoc. To znamená, že Kvitová klesne z šestého na konečné osmé místo.

Petra Kvitová
zdroj: epa autor: TOLGA BOZOGLU

Kvitová vstoupila do sezony jako světová dvojka a mnozí očekávali, že je jen otázkou času, kdy česká hráčka stane v čele žebříčku WTA. A nechybělo mnoho, na startu nového ročníku se Kvitové dařilo na turnajích na australském kontinentu, od postu světové jedničky ji dělily jen dvě vítězství. Pak ale přišlo zranění, nemoci, drobný ústup ze slávy a postupný pokles žebříčkem, který se Kvitové nepodařilo zastavit.

"Body nepočítám, na to se nekoncentruji. Mým hlavním cílem je zlepšovat kvalitu hry a doufejme, že skončím někde nahoře," říkala Kvitová začátkem roku. Dánku Caroline Wozniackou na prvním místě vystřídala nikoliv Petra Kvitová, ale Běloruska Viktoria Azarenková poté, co získala titul na Australian Open. V létě o pozici jedničky sice přišla, ale znovu se do čela vrátila a rok jako první hráčka také zakončí.

To Kvitová v žebříčku klesala prakticky po celý rok. Po neúspěšné obhajobě titulu ve Wimbledonu byla šestá, ale po US Open si polepšila na páté místo. Závěr sezony ovlivnily znovu zdravotní komplikace, po akcích v Asii spadla na šesté místo a po Turnaji mistryň v Istanbulu zakončí rok jako osmá.

Umístění Kvitové v žebříčku na konci roku:

2012 - 8. 
2011 - 2. 
2010 - 34. 
2009 - 62. 
2008 - 44. 
2007 - 157. 
2006 - 773. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články