Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Rok Petry Kvitové: Ve stínu sama sebe

Praha - Zní to sice jako klišé, ale je na něm mnoho pravdy. Obhájit dobyté pozice je daleko obtížnější než se na ně dostat. Své by mohla vyprávět Petra Kvitová. Ta se loni během jediného roku propracovala do absolutní špičky světového tenisu, senzačně ovládla Wimbledon a bez jediné porážky i Turnaj mistryň. Češky dotlačila k triumfu ve Fed Cupu. Sezonu zakončila na druhém místě žebříčku WTA jen s minimální ztrátou na vedoucí Caroline Wozniackou a mnozí předpovídali, že je jen otázkou času, než Dánku na špici vystřídá. Jenže rok 2012 byl pro Kvitovou mnohem složitější, než si asi i sama česká tenistka malovala.

Začátek roku 2012 se nesl v duchu očekávání, kdy Petra Kvitová usedne na trůn světové jedničky. V Sydney došla Češka do semifinále, což na posun do čela žebříčku sice nestačilo, ale o to více se oči příznivců světlovlasé tenistky upíraly k prvnímu grandslamu sezony v australském Melbourne.

Přestože Kvitová na prahu nové sezony nepředváděla svůj úplně nejlepší tenis, výsledkově se jí poměrně dařilo. V Melbourne však stejně jako v Sydney neprošla přes semifinále, když po vyrovnaném souboji podlehla Marii Šarapovové. "Jsem pochopitelně smutná, ale také je to třeba brát pozitivně. Vždyť jsem se probojovala do semifinále grandslamu, svého prvního tady v Austrálii," řekla po utkání Kvitová.

Vynucená pauza a ústup ze slávy

Češka sice držela i nadále post světové dvojky, v čele pořadí ji však předskočila čerstvá vítězka Australian Open Viktoria Azarenková. Týden nato ještě vydřela Petra Kvitová dva body ve fedcupovém souboji s Německem, pak ale vyšlo najevo, že tenistku už od Vánoc trápily potíže s achilovkou, a přišla vynucená pauza. "Chci se dát pořádně dohromady a v klidu potrénovat na další turnaje, abych hrála lépe. Zpočátku jsem tam asi měla zánět a pořádně to nedoléčila," připustila začátkem února česká tenistka.

Kvitová vynechala několik turnajů, po návratu na kurty se jí ale příliš nedařilo. V Indian Wells dohrála ve třetím kole, v Miami dokonce již o kolo dříve. Tradičně se však ve skvělém světle představila ve Fed cupu, když společně se svými týmovými kolegyněmi snadno přešla přes Itálii. Na okruhu WTA ale pokračovala v nevýrazných výkonech a postupně klesla v žebříčku na čtvrté místo.

Petra Kvitová na Australian Open
zdroj: ISIFA

Probuzení ovšem přišlo v nejlepší možný čas. Před pařížským grandslamem sice Kvitová hlásila problémy s natažením břišním svalem, nakonec však na Roland Garros doputovala až do semifinále. Tam jí stejně jako v Melbourne vystavila stopku Ruska Šarapovová, která nakonec celý pařížský turnaj ovládla a zároveň se posunula na pozici světové jedničky. "Zápas jsem začala líp než Maria, ale bohužel, důležité balony jsem neudělala. Zasloužila si vyhrát," řekla Kvitová po semifinále.

Za obhajobou ve Wimbledonu

Velmi dobrý výsledek z Roland Garros celkem logicky vzbuzoval velké naděje směrem k blížícímu se Wimbledonu, kde česká tenistka obhajovala loňský triumf. Jenomže tam ji už ve čtvrtfinále čekala tou dobou nezastavitelná Serena Williamsová a snu o obhajobě byl brzy konec. Američanka nedala Kvitové šanci a po stech 3:6 a 5:7 ji poslala domů.

Už za měsíc byl tenisový cirkus zpět na wimbledonských kurtech, kam ho tentokrát zavála olympiáda. Jenže Kvitové pokus o nápravu nevyšel. Olympijským turnajem se spíše protrápila, a tak čtvrtfinále, kam se Češka probojovala, se nakonec jevilo jako úspěch. "Do deníčku si napíšu, že jsem se snažila a bohužel to nevyšlo," prohlásila po vyřazení.

Amerika přivála formu

V srpnu se sice Kvitová nacházela na páté příčce světového žebříčku, ale dostala se konečně do skvělé formy a také slavila své první turnajové vítězství v roce 2012, když v montrealském finále zdolala Číňanku Li Na. A série dobrých výsledků na turné po Severní Americe pokračovala. V Cincinnati došla Češka do semifinále, v New Havenu vybojovala Kvitová dokonce další turnajové vítězství a před US Open se tak zařadila mezi hlavní kandidátky na zisk posledního grandslamového titulu sezony.

Petra Kvitová se loučí s Wimbledonem
zdroj: AP

V New Yorku jí podle všeho ale neprospěla vysoká vlhkost vzduchu a opakovaně se objevující potíže s astmatem. S US Open se tak Kvitová rozloučila překvapivě brzy, když ve čtvrtém kole podlehla Italce Marion Bartoliové. "Fakt nevím, jak to tam bylo, ale opravdu začala potom víc riskovat, hrála víc agresivně, šla do mě a neudělala moc chyb. Já jsem na to moc neměla odpověď, a když jsem se snažila, tak jsem to buď zkazila, nebo jsem to zahrála do špatného místa. Byl to bezradný pocit," zpytovala po vyřazení svědomí Kvitová.

Stále je tu Turnaj mistryň

Přese všechno zklamání z vyřazení si česká tenistka upevnila páté místo v žebříčku a kvalifikovala se do závěrečného klání sezony, Turnaje mistryň. Loni souboj osmi nejlepších tenistek světa Kvitová bez jediné porážky ovládla, letos by si triumfem určitě ráda spravila chuť z ne úplně vydařené sezony.

Istanbulský turnaj je na programu od 23. do 28. října, v posledních týdnech se ale české hráčce příliš nedaří. V Tokiu vypadla už v prvním kole, v Pekingu ve druhém. Navíc její letošní bilance s hráčkami z první světové desítky není nejlepší. Z osmi utkání zvítězila jen dvakrát. "Doufám, že se mi vrátí vzpomínky a bude to dobré. Neříkám, že to bude úplně nejlepší, ale doufám, že předvedu dobrý tenis," věří Kvitová, kterou začátkem listopadu čeká ještě finále Fed cupu proti Srbkám.

Konec dobrý, všechno dobré

Přestože v roce 2012 to nebyla pro Kvitovou taková "sezonu snů", jakou předvedla v roce předcházejícím, česká tenistka se napevno usadila ve světové špičce a opět se probojovala mezi nejlepší osmičku hráček na okruhu. Pokud by Kvitová dosáhla na vítězství ve zbývajících dvou kláních – Turnaji mistryň a Fed cupu – určitě by nakonec rozporuplnou sezonu hodnotila pozitivně. Více napoví už los istanbulského turnaje, který je na programu v neděli 21. října.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články