Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Za oponou 58. Rally Šumava Klatovy

Murray ve strhujícím finále ovládl grandslamové US Open

New York - Britský tenista Andy Murray se dočkal prvního grandslamového titul kariéry. Svěřenec Ivana Lendla ovládl US Open po dnešním vítězství nad obhájcem titulu Novakem Djokovičem ze Srbska 7:6, 7:5, 2:6, 3:6 a 6:2.

Andy Murray
zdroj: ISIFA autor: Rex Features

Skot Murray ukončil přesně po 76 letech čekání Britů na grandslamového šampiona. Před ním se naposledy z titulu radoval Frend Perry v New Yorku roku 1936. Pětadvacetiletý Murray uspěl v grandslamovém finále na pátý pokus, stejně jako před lety Lendl, kterého angažoval před letošní sezonou. Ve Wimbledonu ještě Murray letos finále prohrál, ale pak vyhrál olympiádu a nyní triumfoval na US Open. Za titul získal Murray, přemožitel Tomáše Berdycha v semifinále, odměnu 1,9 milionu dolarů a v žebříčku ATP se posunul ze čtvrtého na třetí místo.

Finále ve Flushing Meadows zpočátku nenabídlo ve větrných podmínkách skvělý tenis, ale drama a boj. Murray se stejně jako proti Berdychovi vypořádal s větrem dobře, ale dva brejky neudržel a první set rozhodl až tie-break. Murray se nakonec radoval poté, co využil šestý setbol v hodinu a 27 minut dlouhé sadě. Murray vedl ve druhém setu rychle 4:0, ale po vlastních chybách o náskok přišel. V dlouhých výměnách měl ale více trpělivosti, popáté v utkání prorazil podání druhého hráče světa Djokoviče ve dvanácté hře a získal tak dvousetový náskok.

Novak Djokovič
zdroj: ISIFA autor: Rex Features

Djokovič ale britské fanfáry ještě odložil. V třetí sadě přidal na razanci, dobře returnoval a brejky v třetí a sedmé hře vykřesal naději na obrat v utkání. Tu podpořil ziskem Murrayho podání v první hře čtvrtého setu, a to i díky tomu, že hrál odvážněji. Chodil si i pro body k síti a po čtyřech hodinách srovnal stav setů na 2:2. Otočit finále US Open z 0:2 dokázal naposledy Pancho Gonzales z USA v roce 1949, ale Murray bolestivou prohru odmítl. Na hranici vyčerpání začal hrát Brit svůj nejlepší tenis v utkání a spolu s Djokovičem zvedali diváky ze sedadel.

Murray zaútočil hned v úvodu rozhodujícího setu, dvakrát vzal o sedm dnů mladšímu kamarádovi Djokovičovi podání, vedl 3:0 a byl hodně blízko výhře. Djokovič si stále častěji protahoval unavené nohy, ale bojoval a snížil na 2:3. Více už však nestihl, v koncovce příliš chyboval. Ještě před poslední hrou zkusil soupeře rozhodit z rytmu, vzal si čas na ošetření a nechal si masírovat stehno, ale zvrat nepřivolal.

Murray při podání zápas ukončil po čtyřech hodinách a čtyřiapadesáti minutách, využil druhý mečbol a nevěřícně se chytl za obličej, pak se objal s Djokovičem. Djokovič letos vyhrál Australian Open a měl na dosah další dva grandslamové vavříny, ale finále prohrál na antuce v Paříři i nyní na betonu v New Yorku.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články