Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Berdych v pěti setech vydřel postup do osmifinále

Paříž – Tenista Tomáš Berdych vydřel postup do osmifinále French Open. Sedmý nasazený hráč dnes v Paříži potřeboval tři hodiny a 52 minut, aby porazil Jihoafričana Kevina Andersona v pěti setech 6:4, 3:6, 6:7, 6:4 a 6:4. Berdychovým soupeřem v nedělním duelu o čtvrtfinále bude devátý nasazený Juan Martín del Potro z Argentiny. "Člověk si to musí uhrát sám, bylo to opravdu těžké utkání, ale něco podobného jsem čekal a byl jsem na to připravený," řekl Berdych. V sobotu sledujte na ČT4 a našem webu zápas Kvitová - Bračikovová od 11:00 a zápas Zakopalová - Pavljučenková od 15:00. 

Tomáš Berdych
zdroj: AP autor: Bernat Armangue

V utkání s Andersonem, který výborně podával a překvapivě skvěle hrál i od základní čáry, měl český hráč nejspíše žaludeční problémy. Po prohrané druhé sadě odešel na toaletu a po pěti hrách třetího setu dostal od doktora lék. V druhé sadě Berdych přišel dvakrát po sobě o servis. "To byl slabší moment v zápase, ale hraje se na tři vítězné sety, tak se to může stát," řekl český tenista. Berdych občas vypadal, že má horší reakce, ale na kurtu bojoval a další prášek nepotřeboval.

Třetí set ztratil v tie-breaku a prohrával 1:2, ale ve čtvrté sadě dokázal vzít soupeři opět podání a po třech hodinách hry začal rozhodující set. Oba hráči se v páté sadě nechali ošetřit za stavu 1:2 z Berdychova pohledu. U českého hráče šlo o masáž a zavázání levého stehenního svalu. "Utkání bylo náročné. Začíná se to lehce kupit. Byla to jen lehčí únava, nic vážného," řekl Berdych. Anderson si stěžoval rovněž na levé stehno, které si pak nechal masírovat v každé pauze.

Rozhodnutí přišlo v sedmé hře pátého setu. Berdych si vypracoval brejkbol a k jeho využití mu Jihoafričan pomohl dvojchybou. Zápas ukončil český hráč hned při prvním mečbolu díky dobrému servisu, po kterém poslal Anderson return do autu. Ve vypjatém utkání mohlo rozhodnout sebevědomí, kterého má Berdych v letošní antukové sezoně dostatek. "Určitě, v poslední době se mi daří a to je to jediné, co si člověk dokáže vzít na kurt v daném okamžiku," řekl daviscupový reprezentant.

Andersona letos Berdych porazil už potřetí, ale poprvé se takto nadřel. V lednu na Australian Open neztratil ani set a vyhrál i na modré antuce v Madridu. Ve španělské metropoli se naposledy utkal také s Del Potrem, jenž bude jeho soupeřem v osmifinále. Vítěz US Open 2009 porazil v třetím kole ve třech setech Chorvata Marina Čiliče a s Berdychem se střetne letos potřetí. Český tenista má s Argentincem celkově negativní bilanci 2:3, nicméně poslední utkání právě na modré antuce po dvou tie-breacích vyhrál.

Své zápasy třetího kola zvládly bez ztráty setu světové jedničky Viktoria Azarenková z Běloruska a Srb Novak Djokovič. Do osmifinále postoupil také Roger Federer, jemuž vzal sadu domácí Nicolas Mahut. Pokud Švýcar v příštím kole vyřadí belgického outsidera Davida Goffina, bude soupeřem vítěze zápasu Berdych – Del Potro.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články