Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Lepší forma a rychlý povrch - čeští tenisté jsou proti Itálii favority

Ostrava - Čeští tenisté dnes vstoupí domácím soubojem s Itálií do 101. ročníku Davisova poháru. Finalisté soutěže z roku 2009, kteří se znovu mohou opřít o dvojici nejúspěšnějších tuzemských hráčů současnosti Tomáše Berdycha a Radka Štěpánka, chtějí po loňském boji o udržení znovu zamířit k výšinám a navázat na dřívější úspěšná vystoupení. Zápas v pátek rozehraje domácí dvojka a vítěz mužské čtyřhry na nedávném grandslamu v Austrálii Štěpánek s hostující jedničkou Andreasem Seppim. Po nich půjdou na kurt Berdych a Simone Bolelli, který v nominaci nahradil nemocného Potita Staraceho. Přímý přenos vysílá ČT4 a www.sportzive.cz od 15:40.

Italové udělali v sestavě jednu vynucenou změnu. Původně zamýšleného druhého singlistu Potita Staraceho kvůli nemoci nahradil Simone Bolelli, 135. hráč světa. "Trošku jsme čekali, že nasadí Bolelliho, protože Starace celý týden netrénoval," glosoval los kapitán českého výběru Jaroslav Navrátil. “Když jsem viděl, kdo sem přijel, říkal jsem si, že by pro ně bylo lepší nasadit Bolelliho, než abych na takto rychlém povrchu hrál se Staracem, uvedl Berdych.

S šestadvacetiletým Bolellim má Berdych ze čtyř zápasů vyrovnanou bilanci vzájemných utkání. Posledně českou jedničku vyřadil na jaře 2009 na antuce na mezinárodním mistrovství Francie v Roland Garros. "Mám mu co vracet. Příjemnější by určitě bylo, aby ta statistika byla pozitivní, ale tady bude všechno jinak. Mám domácí kurt, který mi zatím opravdu maximálně sedí, forma je, jak má být. Myslím, že to dobře dopadne," řekl Berdych, světová sedmička a čerstvý vítěz turnaje v Montpellier, na němž Bolelli stejně jako nedávno v Melbourne neprošel ani kvalifikací.

Je nám líto, video expirovalo.
Vstup Tomáše Budky

Seppi v kariéře Štěpánka zatím nikdy neporazil. "Zatím jsem s ním odehrál dva zápasy na antuce. Na tvrdém povrchu jsme zatím nikdy nehráli. Je to velmi nepříjemný hráč," podotkl Štěpánek.

Rychlý povrch je na straně domácích

Český výběr je favoritem. Vedle lepší aktuální formy mu bude hrát do karet domácí prostředí a povrch novacrylic ultracushion, který by Italům, preferujícím spíše pomalejší dvorce, neměl moc vyhovovat. "Je to opravdu hodně rychlé," řekl na tiskové konferenci Bracialli, třebaže celý italský tým svorně tvrdí, že v tom nebude problém. "Na to nám dá nejlepší odpověď víkend, budou mít šanci to dokázat. Ale my jsme s povrchem spokojeni. Je přesně takový, co nám sedí, a Italům by měl sedět nejmíň," namítl Štěpánek, který má se svým pátečním soupeřem Seppim stoprocentní bilanci dvou výher.

Corrado Barazzutti, nehrající kapitán Itálie:

"Můžeme říkat, že chceme vyhrát, ale zároveň jsme realisté a musíme vnímat, že proti nám stojí opravdu silný soupeř."

Ostravská partie bude jedenáctým vzájemným soubojem obou zemí v Davisově poháru. Češi vedou v průběžné bilanci 7:3, poslední utkání skončilo před sedmnácti lety v Neapoli na antuce vítězstvím domácího výběru 4:1. Nejznámější bitvu o salátovou mísu však obě reprezentace svedly v pražském finále Světové skupiny v roce 1980, v níž si čeští tenisté po výhře zajistili jediné prvenství v dosavadní historii.

Premiéra Jestřábího oka

V utkání bude tenistům a rozhodčím pomáhat Jestřábí oko, v České republice se objeví vůbec poprvé. Systém získává informace z deseti kamer rozmístěných u stropu ČEZ arény. Jejich signál putuje do jediného počítače, který vypočítává dráhu míčku a místo dopadu na dvorec. "Je vždy pěkné podívat se s tímto zařízením na nové místo. Série tenisových turnajů je každý rok docela podobná, takže každá změna je vítaná," uvedl operátor Jestřábího oka Oliver Clough.

Jestřábí oko
zdroj: ČT24
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články