Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Španělé začnou obhajobu v Davis Cupu s "B-týmem"

Oviedo - Španělští tenisté zahajují cestu za obhajobou v Davisově poháru pod vedením nového kapitána a bez svých největších es. Alex Corretja při premiéře v roli lodivoda nemůže letos počítat s druhý hráčem světa Rafaelem Nadalem a v 1. kole proti Kazachstánu mu chybí i další tři hráči.

Corretjovi, který nahradil po loňském titulu Alberta Costu, se vedle Nadala omluvili i David Ferrer, Fernando Verdasco a Feliciano López. Jedničkou tak je v Oviedu Nicolás Almagro, kterého doplňují Marcel Granollers, veterán Juan Carlos Ferrero a deblista Marc López, přesto se čeká jasný postup Španělů. "Španělský tenis není jen o čtyřech hráčích. Máme jich mnohem víc a nominace závisí na okolnostech, podmínkách a soupeři. Mám čtyři skvělé tenisty, kteří mají zápal a touhu hrát, což je nejdůležitější," řekl Corretja o španělském B-týmu.

Kazachstán loni zaskočil v prvním kole český výběr výhrou v Ostravě a i proti Španělům se pokusí uspět Michail Kukuškin a Andrej Golubjov. Největším tahákem bude souboj Švýcarů, kteří hostí Američany. Domácí mohou poprvé po osmi letech v prvním kole počítat s Rogerem Federerem. Vítěz šestnácti grandslamových turnajů bude hrát v únoru v Evropě po sedmi letech.

Federer před zápasem vzpomínal na jedenáct let starou výhru nad USA v Davis Cupu v Basileji. "Ten zápas mě neuvěřitelně vyčerpal, ale i nastartoval na vítěznou vlnu," vzpomínal Federer, který tehdy v 19 letech vyhrál dvě dvouhry i čtyřhru a o měsíc později porazil na trávě ve Wimbledonu Američana Peta Samprase. Švýcaři připravili ve Fribourgu v hale na Američany pomalou antuku. "Je to ta nejlepší volba a naše malá výhoda," řekl kapitán Severin Lüthi. "Přechod na antuku je snadnější, protože tenhle povrch je příjemný pro tělo," doplnil Federer.

Americký kapitán Jim Courier nemůže počítat s Andym Roddickem, ale Mardy Fish, John Isner a Mike Bryan s mladíkem Ryanem Harrisonem jsou nebezpeční. "Jsme schopni bojovat a přivézt odtud vítězství," doufal 17. hráč světa Isner. Případný čtvrtfinálový soupeř českých tenistů, kteří hostí v Ostravě Italy, vzejde ze zápasu Srbů se slabým Švédskem. Šampionům z roku 2010 chybí světový jednička Novak Djokovič, ale pro Janka Tipsareviče a Viktora Troického by neměl být problém zdolat soupeře, který má v týmu hráče čtvrté a šesté stovky žebříčku ATP.

V dalších zápasech hostí Kanada ve Vancouveru Francii s Jo-Wilfriedem Tsongou, Argentina hraje s Německem a Jürgen Melzer chce dovést Rakousko k výhře nad Rusy. Poprvé po 27 letech jsou ve Světové skupině Japonci a vyrůstající hvězda Kei Nišikori věří v postup přes Chorvaty, kterým chybějí Marin Čilič i Ivan Ljubičič.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články