Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Wozniacká prohrála a přijde o post světové jedničky

Melbourne – Dánka Caroline Wozniacká prohrála ve čtvrtfinále Australian Open s obhájkyní titulu Kim Clijstersovou z Belgie 3:6, 6:7 a přijde o post světové jedničky. Na tenisový trůn v pondělí usedne buď Češka Petra Kvitová, Běloruska Viktorie Azarenková, nebo ruská hráčka Maria Šarapovová. 

Wozniacká podlehla v Melbourne Clijstersové
zdroj: ČTK/AP autor: Vivek Prakash

Nejblíže k prvnímu místu v žebříčku WTA je aktuálně Azarenková, která už postoupila po třísetové výhře 6:7, 6:0 a 6:2 nad Agnieszkou Radwaňskou z Polska do semifinále a v cestě do finále bude v Melbourne soupeřkou Clijstersové.

Kvitová bude hrát čtvrtfinále se Sarou Erraniovou z Itálie ve středu a v případě výhry se bodově dostane před Azarenkovou. Češka bude jedničkou, pokud skončí ve stejném kole a lépe než Běloruska, nebo Azarenkovou porazí ve finále. Šarapovová musí hrát finále proti Clijstersové, nebo ve finále porazit Azarenkovou.

"Na jedničku se mě zeptejte, pokud jí budu," odvrací Kvitová otázky na boj o trůn. "Lhala bych, kdybych řekla, že o té možnosti nevím. Někde v hlavě to mám, ale snažím se to neřešit. Vím, že jsem vyzrálejší a zkušenější," přidala Azarenková.

Je nám líto, video expirovalo.
Telefonát Jaroslava Plašila

Wozniacká přijde o pozici jedničky, na kterou se poprvé dostala 11. října 2010 a držela ji s výjimkou jednoho týdne, v němž ji nahradila Clijstersová. Ve čtvrtfinále Australian Open rozhodla Clijstersová duel s Wozniackou aktivnější hrou a 39 vítěznými údery. "Caroline je bojovnice a jsem ráda, že jsem nemusela v tom horku hrát tři sety," řekla Belgičanka, která si semifinále v Melbourne zahraje posedmé.

"Abych byla upřímná, moc nad tím nepřemýšlím," odpověděla Wozniacká klidně na otázku, jak se vyrovnává se ztrátou pozice světové jedničky. Zároveň připomněla, že jedničkou byla dlouho a dvakrát po sobě i na konci sezony. "A je teprve leden a až na konci roku se uvidí, kdo hrál vyrovnaně a nejlépe," konstatovala Dánka. 

V mužské dvouhře postoupil do semifinále čtyřnásobný vítěz Roger Federer. Třetí hráč světového žebříčku porazil Argentince Juana Martína del Potra 6:4, 6:3, 6:2 a v semifinále si zahraje s vítězem druhého dnešního zápasu mezi Tomášem Berdychem a Španělem Rafaelem Nadalem.

Jasnou výhrou nad Del Potrem švýcarský tenista oslavil jubilejní 1000. zápas na okruhu ATP. Svou obdivuhodnou bilanci vylepšil na 814 vítězství a 186 porážek. "Přál bych si, aby to bylo 1000 výher, ale s tisícovkou zápasů jsem taky spokojený. Je to spousta zápasů a hodně výměn," uvedl Federer, který zaokrouhlil počet svých semifinálových účastí na grandslamech na 30. V Melbourne je držitel rekordních 16 titulů z turnajů velké čtyřky mezi elitní čtveřicí podeváté za sebou. Nadalovi se pokusí oplatit porážku z finále v roce 2009. "Rád bych hrál s Rafou, protože to byl velký zápas, co jsme tu ve finále před pár lety odehráli. Chtěl bych si to zopakovat," řekl Federer ještě předtím, než se rozhodlo o jeho dalším soupeři.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články