Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Kvitová vstupuje do Australian Open jako "virtuální jednička "

Melbourne - Šest tenistek bude na Australian Open bojovat o post světové jedničky a nejlepší výchozí pozici má Petra Kvitová. Po odečtení bodů za melbournský grandslam z předchozího roku by vedla Kvitová pořadí žebříčku WTA s náskokem více jak dvou set bodů. V praxi to znamená, že pokud letos Kvitová nevypadne z pavouka dříve než pětice jejích konkurentek, stane se za 14 dnů skutečnou první hráčkou světa.

Petra Kvitová po vítězství ve Wimbledonu
zdroj: AP

Spolu s Kvitovou a v současnosti vedoucí ženou žebříčku WTA Wozniackou má nejblíže k trůnu Běloruska Victoria Azarenková. Po čtyřech letech by mohla být znovu první Ruska Maria Šarapovová a šanci mají i Australanka Samantha Stosurová a Polka Agnieska Radwaňská.

Aby aktuální světová jednička Wozniacká svou pozici udržela, musí postoupit minimálně do čtvrtého kola. Pokud by ale v semifinále prohrála s Azarenkovou, o první místo jistě přijde. "Upřímně, nemyslím na udržení pozice jedničky, chci být zdravá," řekla Wozniacká. Všechny hráčky včetně Kvitové nehovoří o tenisovém trůnu nahlas. "Body nepočítám, chci zlepšovat svůj tenis," řekla Kvitová. "Jsou to jen čísla, chci hrát co nejlépe, postupovat do závěrečných kol, vyhrávat turnaje," tvrdí Azarenková.

Nejmenší šance být první mají Stosurová, která může hrát čtvrtfinále s Kvitovou, a Radwaňská. Polka se stane jedničkou jen v případě, že získá titul a ostatní hráčky rychle skončí; třeba Kvitová by musela vypadnout hned v prvním kole.

O favoritce Australan Open má jasno Pam Shriverová, analytička stanice ESPN. "Kvitová může být nejlepší hráčkou své generace," prohlásila Shriverová. "Ona hraje ze všech nejrychleji a za posledních dvanáct měsíců udělala obrovský pokrok. Pokud se ještě trochu zlepší, bude těžko k poražení a ovládne ženský tenis."

Aktuální body adeptek na pozici jedničky před letošním Australian Open:Wozniacká 7485 , Kvitová 7290, Azarenková 6865, Šarapovová 6440, Stosurová 5585, Radwaňská 5330.

Stav po odečtení bodů za loňské Australian Open:
Kvitová 6790, Wozniacká a Azarenková 6585, Šarapovová 6160, Stosurová 5425, Radwaňská 4830. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články