Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Kvitová je v nominaci na sportovní Oscary

Londýn - Wimbledonská vítězka Petra Kvitová se hned dvakrát dostala do nominace organizace Laureus na "sportovního Oscara". Světová tenisová dvojka se bude ucházet o cenu pro nejlepší sportovkyni roku a také za průlom roku. Vítězové jednotlivých kategorií budou vyhlášeni na základě hlasování 47 členů akademie Laureus, například Martiny Navrátilové, 6. února v Londýně.

Jednadvacetiletá Kvitová se o Oscara v kategorii sportovkyně roku uchází s keňskou běžkyní Vivian Cheruiyotovou, sprinterkou Carmelitou Jeterovou z USA, německou sjezdařkou Marií Höflovou-Rieschovou, kapitánkou japonských fotbalistek Homare Sawaovou a golfovou jedničkou Yani Tsengovou z Tchaj-wanu.

Ve smíšené kategorii průlom roku má akademie vedle Kvitové na výběr ještě sprintera Yohana Blakea z Jamajky, britského běžce Moa Faraha, golfistu Roryho McIlroye, další tenistku Li Na z Číny a jihoafrického čtvrtkaře Oscara Pistoriuse. Pouze Kvitová a Pistorius, který se stal prvním handicapovaným atletem v historii, který startoval na mistrovství světa mezi zdravými sportovci, získali nominace ve dvou kategoriích. Pistorius může získat i Oscara mezi handicapovanými.

Vedle Wimbledonu Kvitová v letošní sezoně vyhrála Turnaj mistryň a další čtyři turnaje a prodrala se na druhé místo světového žebříčku. Navíc pomohla Česku vyhrát Fed Cup. Za svou skvělou sezonu už získala dvě ceny - stala se hráčkou roku tenisové asociace WTA a titul nejlepší tenistky získala také od Mezinárodní tenisové federace ITF. Za týden se může stát i vítězkou domácí ankety Sportovec roku.

Sportovcem roku Laureus se může stát první tenista světa Novak Djokovič, jehož konkurenty jsou vítěz uplynulých dvou ročníků sprinter Usain Bolt z Jamajky, argentinský fotbalista Lionel Messi, německý basketbalista Dirk Nowitzki, jeho krajan pilot formule jedna Sebastian Vettel a australský vítěz Tour de France Cadel Evans.

Členům akademie předsedá slavný americký atlet Edwin Moses a z českých rodáků je v ní pouze bývalá světová jednička Navrátilová. Z tenistů ještě hlasují Němec Boris Becker, americký bouřlivák John McEnroe a další někdejší jednička Monika Selešová.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články