Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Štěpánek vypadl, Kvitová hladce postoupila

Londýn - Petra Kvitová zahájila obhajobu loňského semifinále ve Wimbledonu hladkou výhrou 6:2 a 6:2 nad Američankou Alexou Glatchovou. Utkání na londýnské trávě, které bylo kvůli dešti přeloženo z pondělí, ukončila rychle za 55 minut. Na druhé kolo se můžou těšit i další čtyři české tenistky: Barbora Záhlavová-Strýcová, Iveta Benešová, Klára Zakopalová a Lucie Šafářová. Mezi prsty naopak proklouzl postup Radku Štěpánkovi. Nad španělským soupeřem Fernandem Verdaskem vedl už 2:0 na sety a ve čtvrté sadě měl mečbol, po bezmála čtyřech hodinách však prohrál. Slavný turnaj už skončil také pro debutanta Jaroslava Pospíšila, vítězku loňské juniorky Kristýnu Plíškovou a Sandru Záhlavovou s Lucií Hradeckou, jež prohrály české souboje.

Osmá nasazená Kvitová měla zápas od prvního gamu, kdy vzala soupeřce servis, pod kontrolou. Sice jednou v úvodním setu své podání ztratila, celkově pěti proměněnými brejkboly však ztrátu smazala a bez problémů postoupila. Jednadvacetiletá Češka oplatila své americké vrstevnici drtivou porážku 2:6, 1:6 z předloňského semifinále Fed Cupu v Brně. Ve druhém kole se utká s domácí Anne Keothavongovou. 

Do druhého kola postoupily také Barbora Záhlavová-Strýcová a Iveta Benešová. První z nich zdolala 7:6 a 6:4 kanadskou hráčku z kvalifikace Aleksandru Wozniakovou, kterou ve Wimbledonu porazila už v roce 2006. Česká fedcupová reprezentantka si trochu zkomplikovala situaci v prvním setu, v němž ztratila vedení 4:0 a 5:2, ale sadu nakonec získala v tie-breaku 9:7. Její příští soupeřkou bude šestá nasazená Francesca Schiavoneová z Itálie.

"Do zápasu jsem nastoupila výborně, vedla jsem 4:0. Ale pak jsem znervózněla, začala chybovat a trošku se to zkomplikovalo," řekla česká tenistka o prvním setu utkání s Wozniakovou, který vyhrála až ve zkrácené hře. "V tie-breaku jsem prohrávala už 3:5. Ani nevím, jak jsem vyhrála," poznamenala. Nejspíš už ve středu ji čeká Schiavoneová, která loni vyhrála French Open a letos byla v Paříži ve finále. "Hrozně moc se na to utkání těším. Pokusím se ho rychleji sfouknout," uvedla Záhlavová-Strýcová.

Benešová v českém duelu vyřadila Sandru Záhlavovou po velké bitvě 8:6 v třetím setu a jméno své příští soupeřky zatím nezná. Při desátém startu ve Wimbledonu prošla první nástrahou teprve potřetí, a pokud ještě jednou vyhraje, vylepší si své maximum.

Wimbledon dnes nabídl i druhý ryze český duel. Šafářová v něm splnila roli favoritky proti Hradecké, i když ztratila úvodní set. Další soupeřkou jí bude Zakopalová, takže český tenis bude mít určitě minimálně jednu zástupkyni ve 3. kole. Kristýna Plíšková při svém debutu na grandslamu mezi seniorkami uhrála dva gamy proti francouzské devítce Bartoliové.

Zato Štěpánek měl Verdaska "na lopatě". První dva sety vyhrál 6:2, 6:4 a v tie-breaku čtvrté sady za stavu 6:5 mu při vlastním podání chyběl k postupu jediný míček. Při přechodu na síť ho však nasazený Španěl prohodil a nakonec si po třech hodinách a 56 minutách hry vybojoval postup.

Grandslamovou premiéru má za sebou ve 30 letech Jaroslav Pospíšil. S Rumunem Victorem Haneskem si však zahrál jen tři sety (4:6, 3:6, 2:6). Utkání bylo přerušeno v pondělí pro déšť a dnes se dohrávalo. Hlavní příčinou prohry bylo podle slov českého tenisty špatné podání. "Ze začátku jsem byl hodně nervózní a hned jsem si prohrál servis. Pak jsem se dostal trošku do hry, ale přišel jsem znovu o podání," řekl Pospíšil, kterému neprospělo ani přerušení zápasu. "Myslel jsem, že mi to pomůže, že už jsem si to oťukal. Ale při dohrávce dnes hodně foukalo, takže jsem špatně servíroval. To rozhodlo. Myslím, že ze základní čáry jsme byli vyrovnaní, velký rozdíl mezi námi byl v servisu," uvedl český tenista.

Obhájkyně loňského vítězství Serena Williamsová vstoupila do Wimbledonu třísetovou výhrou. Americká tenistka porazila v prvním kole v Londýně na trávě 6:3, 3:6 a 6:1 Francouzku Aravane Rezaiovou. Williamsová, jež téměř rok nehrála kvůli zranění nohy a plicní embolii, je letos nasazenou sedmičkou a navzdory dlouhé absenci patří k favoritkám na zisk titulu. Na okruh WTA se vrátila teprve minulý týden v Eastbourne.

Serena Williamsová se rozplakala štěstím

Williamsová tentokrát ztratila úvodní dva gamy, ale kontrolu nad setem získala pěti vyhranými hrami za sebou. Po prohrané druhé sadě získala ve třetím setu rozhodující brejk na 3:1 a soupeřce už nedala šanci. Po utkání propadla emocím a kurt opouštěla v slzách. Slzách štěstí. "Normálně nebrečím...," odmlčela se vzlykající Američanka, která se podle svých slov před pár měsíci ocitla na smrtelné posteli. "Bylo to tak těžké. Vůbec jsem nesnila, že si tady ještě zahraju. A že vyhraju. Chtěla jsem vyhrát aspoň jeden zápas. Byl to příšerný rok," soukala ze sebe vyhlášená bojovnice.

Současná vládkyně ženského tenisu Dánka Carolina Wozniacká ztratila na úvod turnaje jen tři gamy se Španělkou Parraovou-Santonjaovou a vykročila vstříc dalšímu pokusu o první grandslamový triumf. Zato švýcarský fenomén Roger Federer jich má na kontě už 16 a jen ve Wimbledonu jich posbíral šest. Úvodního soupeře Kazacha Kukuškina vyřadil ve třech setech.

Ještě suverénněji se prezentoval Novak Djokovič, jehož letošní neporazitelnost a sérii 43 vítězných zápasů přerušil v semifinále Roland Garros právě Federer. S Francouzem Chardym ztratil pouhých šest gamů. "Vítr nám to dneska trochu ztěžoval," poznamenal srbský tenista. "Zaslouží si (Nadal a Federer) roli favoritů. Já jsem jedním z těch, kteří útočí zezadu a čekají na svou šanci," dodal.

Středeční program Wimbledonu:

Centrální kurt: Dateová-Krummová (Jap.) - V. Williamsová (23-USA), Nadal (1-Šp.) - Sweeting (USA), Hanescu (Rum.) - Roddick (8-USA).

Kurt č. 1: Berdych (6-ČR) - Benneteau (Fr.), A. Murray (4-Brit.) - Kamke (Něm.), Kvitová (8-ČR) - Keothavongová (Brit.).

Kurt č. 2: Fish (10-USA) - Istomin (Uzb.), Vesninová (Rus.) - Zvonarevová (2-Rus.), Del Potro (24-Arg.) - O. Rochus (Belg.), Dulgheruová (Rum.) - Kuzněcovová (12-Rus.).

Kurt č. 3, 4. zápas: Schiavoneová (6-It.) - Záhlavová-Strýcová (ČR).

Kurt č. 6, 1. zápas: Hlaváčková (ČR) - Rodionovová (Austr.).

Kurt č. 7, 1. zápas: Ondrášková (ČR) - Čcheng Ťie (Čína).

Kurt č. 9, 1. zápas: Cetkovská (ČR) - Barroisová (Něm.).

Kurt č. 12, 3. zápas: Benešová (ČR) - Azarenková (4-Běl.).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články