Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Začíná zelenobílý tenisový svátek, dnes hraje sedm Čechů

Londýn - Na travnatých dvorcích v All England Clubu začne třetí grandslam tenisové sezony. Wimbledon má mezi muži čtyři favority. Prvním je španělský obhájce Rafael Nadal, ale s ním si troufají na triumf Srb Novak Djokovič, šestinásobný vítěz turnaje Roger Federer ze Švýcarska a po vítězství v Queen's Clubu také domácí Andy Murray. Turnaj žen favoritku nemá. Opět se neočekává, že by Dánka Caroline Wozniacká potvrdila roli světové jedničky ziskem prvního grandslamového vavřínu. Více se věří královně Roland Garros Li Na z Číny. Hned během úvodního hracího dne by se měly představit obě české jedničky, loňský finalista Tomáš Berdych i Petra Kvitová, a také dalších pět jejich krajanů.

Tomáš Berdych prohrál loni až ve finále s Nadalem, ale tentokrát možná ještě větší šance má Petra Kvitová, vítězka tří letošních turnajů WTA. "Tráva mi vyhovuje," řekla Češka po French Open a svá slova potvrzuje v Eastbourne. Ve Wimbledonu před rokem došla jednadvacetiletá Kvitová až do semifinále. "Vím, že mám v Londýně co obhajovat, ale to nevadí. Na jaře jsem si nahrála nějaké body do zásoby," řekla Kvitová, která letos patří k adeptkám na účast v boji o titul. Ten z českých hráček naposledy získala Jana Novotná již v roce 1998.

Šestý nasazený Berdych dnes vykročí za obhajobou loňského úspěchu na kurtu číslo jedna, kde bude jeho soupeřem Ital Filippo Volandri. Turnajová osmička Kvitová zahájí wimbledonskou misi proti soupeřce z kvalifikace Američance Alexe Glatchové. Svůj úvodní duel by dnes měli mít před sebou, pokud to nevyzpytatelné anglické počasí dovolí, také Barbora Záhlavová-Strýcová, v českém duelu Sandra Záhlavová s Ivetou Benešovou, Radek Štěpánek a debutant Jaroslav Pospíšil.

Nadal, Djokovič, Federer a Murray vytvořili elitní kvarteto a málokdy mezi sebe někoho pustí. "Jsou od ostatních odskočení do jiné dimenze. Rafa hraje ohromně, za Federera mluví tituly, Djokovič je rozjetý a Murray vyhrál Queen's, což je vzpruha. Turnaj ovládne jeden z nich," mínil Brad Gilbert, bývalý kouč André Agassiho. První hráč světa Nadal neprohrál v Londýně na trávě už čtrnáct zápasů. Turnaj vyhrál v roce 2009, pak kvůli zranění vynechal a znovu kraloval loni. Navíc letos před cestou do Wimbledonu ovládl Roland Garros. "Po takovém titulu, který jsem si vybojoval, si hodně věřím, protože budu hrát s klidem," řekl Nadal.

Australan Mark Philippoussis ale favorizuje Federera, kterého loni vyřadil ve čtvrtfinále Tomáš Berdych. "Pořád je na trávě vynikající, a to díky lehké hře a lásce k trávě," pronesl Philippoussis o Švýcarovi, který by případným sedmým titulem vyrovnal wimbledonský rekord Američana Peta Samprase. "Wimbledon je pro mě vždy číslo jedna a hlavní cíl sezony. Tady to v roce 2003 začalo, poprvé jsem vyhrál, a proto se sem rád vracím," řekl Federer.

Na trofej pro vítěze si ale brousí zuby i Djokovič, který v sezoně prohrál jen v semifinále Paříže s Federerem. "Hraju na trávě nejlepší tenis v kariéře," svěřil se Srb po přípravném utkání na Wimbledon proti Gillesu Simonovi z Francie. Stejně jako Federer ale Djokovič nehrál na trávě přípravný turnaj a uvidí se, jak se mu bude dařit. V neposlední řadě se počítá s Murrayem. Britští fanoušci opět propadnou šílenství v naději, že skotský rodák ukončí po 75 letech jejich čekání na titul. Ten naposledy získal Fred Perry v roce 1936.

Kde hledat favotitky?

Vítězka Roland Garros Li Na z Číny si kvůli záplavě radosti, kterou doma pařížským titulem způsobila, raději vypnula telefon. "Abych měla klid na přípravu, protože chci v Londýně uspět," řekla devětadvacetiletá tenistka.

Na sedm let starý titul ve Wimbledonu by mohla navázat Maria Šarapovová. Rusce věří i legendy Martina Navrátilová a Chris Evertová. Velkou neznámou budou výkony sester Sereny a Venus Williamsových, které se vrátily na kurty po zranění. Evertová dává větší šance starší Venus. "Může udeřit. Ona trávu miluje a zkušenosti na tomto povrchu má," řekla Evertová o pětinásobné vítězce Wimbledonu.

Pondělní program tenisového Wimbledonu:

Centrální kurt: Nadal (1-Šp.) - Russell (USA), Schiavoneová (6-It.) - Dokičová (Austr.), A. Murray (4-Brit.) - Gimeno-Traver (Šp.).

Kurt č. 1: Riskeová (USA) - Zvonarevová (2-Rus.), Volandri (It.) - Berdych (6-ČR), Beck (Něm.) - Roddick (8-USA).

Kurt č. 2: čtvrtý zápas Štěpánek (ČR) - Verdasco (21-Šp.).

Kurt č. 5: třetí zápas Záhlavová-Strýcová (ČR) - Wozniaková (Kan.).

Kurt č. 7: třetí zápas Záhlavová - Benešová (obě ČR).

Kurt č. 9: třetí zápas Pospíšil (ČR) - Hanescu (Rum.).

zatím neurčený kurt: Kvitová (8-ČR) - Glatchová (USA).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články