Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Djokovič skončil, Federer se o titul popere s Nadalem

Paříž - Švýcarský tenista Roger Federer ukončil v semifinále Roland Garros po 43 zápasech vítěznou sérii Srba Novaka Djokoviče a postoupil přes něj do finále. Šestnáctinásobný grandslamový vítěz Federer porazil Djokoviče v utkání mimořádné kvality 7:6, 6:3, 3:6 a 7:6. Čtyřiadvacetiletý Srb poznal po 41 letošních zápasech přemožitele a přišel o možnost vyrovnat rekord Američana Johna McEnroea, jenž od začátku roku 1984 vyhrál 42 duelů za sebou. V boji o titul se Federer utká s pětinásobným šampionem Rafaelem Nadalem ze Španělska, který vyřadil Brita Andyho Murrayho.

"Roger odehrál neskutečný zápas, zaslouží si gratulaci. Získal každý důležitý bod, který potřeboval. To je sport, nebudu se ohlížet a budu pracovat dál," prohlásil Djokovič.

Devětadvacetiletý Federer připravil Djokoviče o možnost stát se poprvé v kariéře světovou jedničkou. Dvojnásobný vítěz Australian Open se však může na trůn dostat v neděli, pokud Federer svého dlouholetého rivala Nadala porazí ve finále.

Novak Djokovič:

"Porážka bolí. Prožil jsem nejkrásnější momenty svého života. Muselo to jednou skončit, ale bohužel se to stalo v nevhodnou dobu."

"Celý život jsem tvrdě trénoval právě pro takové zápasy. Na Novaka byl nesmírný tlak a on hrál opravdu dobře," uvedl Federer, díky jehož vítězství má nyní Nadal setrvání na pozici světové jedničky ve svých rukou. "Výhra nad Novakem byla pro něj (Nadala) dobrý narozeninový dárek, protože s ním předchozí čtyři zápasy prohrál. Teď mě ale čeká zápas s Nadalem, mým hlavním rivalem, v dalším grandslamovém finále. Pro tyhle okamžiky žijeme," uvedl Švýcar, jenž má s Nadalem negativní zápasovou bilanci 8:16 a na grandslamech dokonce 2:6.

Bývalá světová jednička v třetím grandslamovém semifinále za sebou proti Djokovičovi odehrála vynikající první dva sety. Ve třetím se naopak vzchopil Srb, vrátil se do zápasu a jako první na letošním Roland Garros vzal Federerovi sadu. Letošní suverén Djokovič navíc nebyl daleko od vynucení si pátého setu, který by se musel kvůli tmě dohrávat v sobotu. Ve čtvrté sadě za stavu 5:4 podával, ale Federer si vzal brejk zpět a následovala zkrácená hra. V ní si basilejský rodák vypracoval tři mečboly a ten třetí proměnil dnešním osmnáctým esem.

Nadal se může vyrovnat Borgovi

Třetí hráč žebříčku Federer se ve svém prvním grandslamovém finále od loňského Australian Open utká počtvrté v Paříži s Nadalem, jenž bude útočit na rekordních šest titulů z Roland Garros Švéda Björna Borga. Světová tenisová jednička v den svých 25. narozenin porazila v semifinále Andyho Murrayho 6:4, 7:5 a 6:4. "Podmínky dnes nebyly jednoduché. Bylo to náročné, protože se hodně měnil vítr," komentoval utkání Nadal.

Devítinásobný grandslamový vítěz sebral Murraymu podání brzy po začátku každého ze tří setů. A i když jednou v prvním a dvakrát v druhém svůj servis ztratil, pokaždé dokázal dovést sadu k vítězství.

Čtvrtý hráč světa Murray při své snaze postoupit jako první Brit od Bunnyho Austina v roce 1937 do finále Roland Garros španělskému favoritovi vzdoroval, nakonec mu však za tři a čtvrt hodiny podlehl. Nadal vylepšil svou pařížskou bilanci na 44 výher a jedinou porážku, kterou mu v roce 2009 uštědřil Švéd Robin Söderling. "Měl jsem hodně příležitostí k brejku a Rafa ve většině z nich hrál velmi dobře. Skvěle podával a vyhrával hodně výměn svým forhendem," řekl Murray, jenž v zápase využil tři z 18 brejkbolů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články