Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Kvitová v Paříži dohrála, dál jde po obratu Číňanka Li Na

Paříž - Český tenis přišel na grandslamovém French Open o svého posledního zástupce ve dvouhrách. Turnajová devítka Petra Kvitová ve čtvrtém kole na pařížské antuce podlehla šesté nasazené Li Na z Číny 6:2, 1:6 a 3:6 a čtvrtfinále si nezahraje. Kvitová tak přišla o možnost vyrovnat největší úspědch své předchůdkyně Nikole Vaidišové, která na kurtech Rolanda Garrose došla před pěti lety do semifinále. Na titul už Česko čeká od roku 1981, kdy v Paříži triumfovala Hana Mandlíková.

Kvitová využila hned svůj první brejkbol a vzala Číňance podání ve třetí hře. Při svém podání musela bojovat, protože kvůli zavázanému ramenu nepodávala ideálně, ale v první sadě dokázala všech pět brejkbolů odvrátit. Naopak v sedmé hře za pomoci perfektních returnů prorazila znovu podání soupeřky. První sada na spoře zaplněném centrkurtu trvala jen 29 minut.

Druhý set byl ještě o minutu kratší, ale dominovala mu Li Na, která mnohem lépe podávala a převzala iniciativu ve výměnách. Kvitová se dostávala k míčům o chvilku později a začala chybovat. Dvakrát si prohrála podání a o set přišla.

Kvitová o třetím setu:

"Trochu jsem v tu chvíli znervózněla. Nevyužila jsem šance, které jsem měla, a srazila si sebevědomí."

Vstup do rozhodující sady vyšel lépe Kvitové, která i díky dvojchybě Li Na a brejku vedla 3:0. Jenomže letošní finalistka Australian Open Li Na zbraně nesložila, skvěle se pohybovala a ziskem šesti her v řadě vývoj otočila ve svůj prospěch. Kvitová působila unaveně, nestíhala a zápas ztratila i kvůli třiatřiceti nevynucených chybám.

Li Na je první Číňankou ve čtvrtfinále Roland Garros, a to i přesto, že antuku nemá v lásce. "Jsem profesionálka a bojuju, i když nemám ráda stadion, nelíbí se mi počasí ani povrch. Není jiné volby, musím to vzít jako osobní výzvu a hrát," řekla Číňanka.

V semifinále turnaje už je druhý nasazený Novak Djokovič. Letos neporaženému Srbovi ulehčil situaci Ital Fabio Fognini, který k úternímu čtvrtfinále kvůli zranění nenastoupí. Djokoviče tak dělí jedna výhra od postu světové jedničky. Pokud postoupí do finále Roland Garros, sesadí z trůnu Španěla Rafaela Nadala, který si v osmifinále poradil s Chorvatem Ivanem Ljubičičem.

Pětinásobný vítěz pařížského grandslamu, který útočí na rekordních šest titulů Björna Borga, si po výhře 7:5, 6:3, 6:3 vylepšil bilanci na French Open na 42 vítězství a jedinou prohru. "Od začátku turnaje se zlepšuji, ale můžu hrát ještě lépe," řekl Nadal.

Do semifinále čtyřhry už postoupily Lucie Hradecká s Andreou Hlaváčkovou. České hráčky ve čtvrtfinále vyřadily turnajové dvojky, krajanku Květu Peschkeovou se Slovinkou Katarinou Srebotnikovou 6:3, 7:5 a v turnaji ještě neztratily set.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články