Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Berdych selhal. Na Roland Garros vypadl už v 1. kole

Paříž - Tenista Tomáš Berdych vypadl už v prvním kole grandslamového Roland Garros, kde loni došel až do semifinále. V úporné bitvě překvapivě prohrál s domácím Stéphanem Robertem, byť vedl 2:0 na sety a měl mečbol. Po bezmála třech a půl hodinách světová šestka podlehla 140. hráči žebříčku ATP 6:3, 6:3, 2:6, 2:6 a 7:9. V turnaji už skončil i Radek Štěpánek. Žádné komplikace naopak nedopustila česká ženská jednička Petra Kvitová, která nastoupila na stejný kurt po Berdychovi a do turnaje vstoupila suverénně. Maďarku Gretu Arnovou porazila 6:2, 6:1. Vítězka tří letošních turnajů WTA se ve druhém kole utká s Číňankou Čeng Ťie, přemožitelkou Sandry Záhlavové.

Berdych bez větších problémů získal první dva sety, jenže pak se začal prosazovat francouzský kvalifikant a v rozhodující sadě dokonal na pařížské antuce skvělý obrat. Pětadvacetiletý rodák z Valašského Meziříčí nevyužil mečbol v desátém gamu, za stavu 7:7 neudržel servis a po třech hodinách a 23 minutách odcházel z kurtu poražen.

O šest let starší outsider se dočkal nejlepšího výsledku na grandslamových turnajích, zato Berdych zopakoval na Roland Garros loučení už v prvním kole z roku 2009. Hned v úvodním kole vypadl naposledy loni v listopadu v Basileji.

Pouze jednou si na French Open zahráli Štěpánek, Klára Zakopalová a Sandra Záhlavová. Bývalý osmý hráč světa Štěpánek nestačil na třináctého nasazeného Francouze Richarda Gasqueta, prohrál 5:7, 3:6, 0:6 a na French Open si zapsal nejhorší výsledek od roku 2004. Českou bilanci na turnaji spolu s Kvitovou zachraňuje už jen Berdychova přítelkyně Lucie Šafářová.

Bez problémů vstoupila do turnaje obhájkyně titulu a pátá nasazená hráčka Francesca Schiavoneová. Italská tenistka v prvním kole porazila Američanku Melanii Oudinovou 6:2 a 6:0.

Oudinová sice sebrala soupeřce hned v úvodním gamu podání, první italská vítězka grandslamu v historii pak ale získala čtyři gamy za sebou a výsledek otočila. Druhý set už byl jasnou záležitostí Schiavoneové, která se ve druhém kole utká s Ruskou Vesnou Doloncovou.

První kolo hladce zvládl také druhý hráč světa Novak Djokovič. Srbský tenista, který ještě v sezoně nepoznal přemožitele, porazil Nizozemce Thiema De Bakkera 6:2, 6:1, 6:3 a připsal si 38. výhru za sebou. S loňským rokem má vítěz sedmi letošních titulů na kontě už 40 výher v řadě.


Djokovič se v případě postupu do finále může stát světovou jedničkou. Od překonání rekordu v neporazitelnosti v úvodu sezony, který drží slavný Američan John McEnroe, ho dělí pět vítězství.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články