Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Kvitová poslala Češky do semifinále Fed Cupu

Bratislava - České tenistky vyhrály v prvním kole Světové skupiny Fed Cupu na Slovensku 3:2 a potřetí za sebou postoupily do semifinále Fed Cupu. Rozhodující bod získala v Bratislavě ve třetí dvouhře Petra Kvitová. V souboji týmových jedniček porazila Danielu Hantuchovou jasně 6:4 a 6:2. Za již rozhodnutého stavu skrečovala čtvrtou dvouhru Lucie Šafářová, kterou během utkání s domácí debutantkou Janou Čepelovou postihly problémy se stehenním svalem na pravé noze. V závěrečné čtyřhře porazil domácí pár Jana Čepelová s Magdalénou Rybárikovou dvojici Květa Peschkeová a Barbora Záhlavová-Strýcová 6:1, 4:6 a 7:6. Češky se v semifinále utkají s Belgií, které nedostižné vedení 3:0 v duelu s USA zajistila Kim Clijstersová.

Hantuchová začala souboj jedniček stejně jako sobotní duel proti Šafářové esem, ale to byla na dlouho poslední radost prořídlých tribun bratislavského Národního tenisového centra. Kvitová si udržela pohodu ze soboty a do utkání znovu vlétla ve velkém stylu. První set zpočátku věrně kopíroval její souboj s Cibulkovou.

Smrští nechytatelných vítězných míčů dostala Češka soupeřku do role divačky a stejně jako v sobotu se za pár minut ujala vedení 4:0. Když už se zdálo, že v klidu získá úvodní sadu, přišly nečekané komplikace. Při svém servisu ztratila za stavu 5:2 vedení 40:0 a dvojchybou sama pomohla Slovence umazat jeden brejk. Těžkou situaci však Kvitová zvládla - v desátém gamu ji podrželo podání a pátý setbol už využila vítězným bekhendem po lajně. 

Je nám líto, video expirovalo.
Fed Cup 2011

Ohlasy po třetím zápase

Petra Kvitová: "Abych pravdu řekla, vůbec jsme nepředpokládali, že vyhrajeme takhle hladce. Věděli jsme, že každý zápas bude těžký a 50 na 50. Je jen dobře, že to takhle vyšlo."

Daniela Hantuchová: "Češky potvrdily, že byly favoritkami tohoto střetnutí. Zaslouženě vyhrály všechny zápasy, hrály ve skvělé formě a předváděly skvělý tenis. Určitě mohou Fed Cup vyhrát."

Tím nerozehranou domácí jedničku, která se po zranění achilovky teprve pozvolna vrací do formy, definitivně zlomila. Hned na úvod druhé sady prolomila po další sérií ostrých úderů čistou hrou soupeřčin servis a ve zbytku zápasu už na dvorci k radosti hlučné skupinky českých příznivců jasně kralovala.

Brejk zopakovala ještě o dva gamy později a pro Hantuchovou už bylo jen slabou náplastí, že za stavu 0:4 odvrátila hrozbu "kanára". Kvitová uzavřela skvělý výkon esem a pak už se mohla s ostatními hráčkami týmu a se skupinkou hlasitých příznivců radovat z postupu. Češky zdolaly Slovenky i ve čtvrtém vzájemném měření sil.

Šafářová nechtěla riskovat vážnější zranění

Česká dvojka vyhrála první set 6:4, ale už během úvodní sady ji začal tahat sval. Po prohraném tie-breaku druhého dějství se po poradě s týmovým lékařem rozhodla zápas vzdát. "Nechtěla jsem před turnajem v Paříži riskovat, že by se to zhoršilo. Kdyby nebylo rozhodnuto, asi bych šla i přes to zranění," uvedla Šafářová na tiskové konferenci.

Sedmnáctiletá domácí hráčka ji při své fedcupové premiéře pořádně proháněla a na kurtu nebyl rozdíl 407 míst v žebříčku WTA nijak patrný. "Musím říct, že mě překvapila výbornou hrou. Výborně se hýbala, přišla tam s ním, že chtěla vyhrát. Přistoupila k tomu, jak se má," ocenila Šafářová.

Záhlavové-Strýcové návrat nevyšel

Polovinu dvouhodinového zápasu udávaly taktovku slovenské hráčky, které s přehledem vyhrály první sadu 6:1 a ve druhé podávaly za stavu 4:3 na potvrzení brejku. Jenže Češky si vzaly servis zpět a sérií tří vyhraných gamů poslaly duel do rozhodujícího dějství. To bylo dlouho hlavně přehlídkou ztracených podání. Zápas nakonec dospěl do rozhodujícího tie-breaku, který odstartovaly lépe Slovenky a svůj náskok už nepustily. Záhlavové-Strýcové tak návrat do týmu po čtyřech letech nevyšel.

Slovensko - Česká republika 2:3

Hantuchová - Kvitová 4:6, 2:6

Esa: 5:4. Dvojchyby: 2:3. Vítězné míče: 16:31. Využité brejkboly: 1/3 - 4/5. Nevynucené chyby: 20:17. Celkem získané míče: 45:60. Čas: 1:08 hod.

Čepelová - Šafářová 4:6, 7:6 (7:5), skreč Šafářové

Esa: 3:3. Dvojchyby: 2:3. Vítězné míče: 28:38. Využité brejkboly: 1/6 - 2/10. Nevynucené chyby: 33:37. Celkem získané míče: 77:81. Čas: 1:35 hod.

Čepelová, Rybáriková - Peschkeová, Záhlavová-Strýcová 6:1, 4:6, 7:6 (7:4)

Esa: 4:2. Dvojchyby: 4:3. Vítězné míče: 41:34. Využité brejkboly: 5/9 - 4/6. Nevynucené chyby: 33:38. Celkem získané míče: 92:88. Čas: 2:04 hod.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články