Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno

Clijstersová získala první grandslam mimo US Open

Melbourne - Belgická tenistka Kim Clijstersová vyhrála poprvé Australian Open. V dnešním finále v Melbourne proti Číňance Li Na sice ztratila úvodní sadu v turnaji, ale pak zpřesnila hru a po dvou hodinách a čtyřech minutách se radovala z výhry 3:6, 6:3 a 6:3. Clijstersová získala už čtvrtý grandslamový triumf ve dvouhře, ale vůbec první mimo US Open. Její soupeřka na premiérový grandslamový titul pro Čínu nedosáhla.

"Konečně se cítím jako vy, můžete mi říkat australská Kim, protože jsem tady vyhrála titul," řekla při slavnostním vyhlášení na kurtu Clijstersová, která před finále připustila, že to může být její poslední zápas v Melbourne. Dnes však svá slova upravila a v televizním rozhovoru dokonce prohlásila, že by ráda titul z Australian Open za rok obhajovala. Možná ji k tomu přiměli i diváci, kteří během turnaje stáli na její straně. "I v těžkých chvílích, kdy se mi tolik nedařilo, jste mě podporovali a toho si opravdu cením," vzkázala publiku bývalá přítelkyně australského tenisty Lleytona Hewitta.

Souboj o vítězství nabídl podle očekávání vyrovnaný tenis plný razantních úderů od základní čáry. Li Na zápasila s nervozitou z prvního grandslamového finále jen pár minut, během nichž ztratila úvodních osm výměn. Servis si však rychle vzala zpět a ve zbytku první sady překvapivě prokázala v klíčových míčích pevnější nervy než zkušenější Belgičanka, která nastoupila už k osmému finále velké turnajové čtyřky.

Kim Clijstersová:

0"Li Na tady odehrála úžasný turnaj. Myslím, že nás ještě čeká mnoho dalších velkých bitev, a bylo by krásné, kdybychom proti sobě odehrály ještě několik finále."

Li Na vyhrála od stavu 2:3 čtyři gamy v řadě, využila tři ze čtyř brejkbolů, zatímco Clijstersová ze stejného počtu jen jeden, a po 38 minutách sebrala belgické soupeřce po nechytatelném křížném forhendovém prohozu jako první hráčka na turnaji set. V druhém dějství se obě tenistky předháněly v precizní defenzivě, a tak zaplněná Rod Laver Arena sledovala přehlídku ztracených podání. Až v osmém gamu Clijstersová jako první potvrdila brejk a nakonec se ukázalo, že to byl zlomový bod celého finále.

Sedmadvacetiletá rodačka z belgického Bilzenu se uklidnila, dokázala ještě víc přitvrdit své údery a postupně převážila otěže utkání na svou stranu. Číňance svitla jiskra naděje v úvodu třetího setu, kdy ihned získala zpátky prohrané podání, ale vzápětí o to své znovu přišla. Pod tlakem začala kupit nevynucené chyby a Clijstersové stačilo držet servis.

Po dvou hodinách hry proměnila Belgičanka hned první mečbol a pak už se mohla naplno radovat z premiérového grandslamového vavřínu mimo US Open. Zároveň Li Na oplatila porážku z nedávného finále turnaje v Sydney.

Li Na se během zápasu nechala rozhodit pokřiky některých fanoušků v hledišti, kteří ji v čínštině pobízeli, aby Clijstersovou dorazila a později aby zůstala klidná. V druhém setu si Číňanka v přestávce mezi gamy stěžovala u umpirové rozhodčí Alison Langové. "Mohla byste Číňanům říct, aby mě neučili, jak se hraje tenis?" prohlásila nazlobeně Li Na. V dalším průběhu dokonce vykřikla na svého trenéra a manžela v jedné osobě, aby na ni přestal řvát.

Při přebírání trofeje se už ale usmívala a pak dokonce vtipkovala. "Když jsme po zápase šli do šatny, tak jsem si dělala legraci, že by se tenis měl hrát jen na jeden set," řekla Li Na. "Myslím, že jsem předvedla skvělý tenis, ale Kim hrála lépe než já," připustila.

Mužskou čtyřhru už popáté v Melbourne vyhráli američtí bratři Bob a Mike Bryanové. Nejvýše nasazený pár porazil ve finále indickou dvojici Maheš Bhúpathí, Leander Paes 6:3, 6:4. Dvaatřicetiletá dvojčata ovládla Australian Open potřetí za sebou, na své grandslamové konto Bryanové přidali jubilejní desátý deblový titul.

Jejich soupeřům se naopak při obnovené spolupráci nepodařilo zkompletovat grandslamovou sbírku. Společně už vyhráli Wimbledon a dvakrát French Open, na US Open triumfovali každý s jiným partnerem; Paes s Čechy Lukášem Dlouhým a Martinem Dammem, Bhúpathí s Maxem Mirným z Běloruska.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články