Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej: HC Dynamo Pardubice - HC Oceláři Třinec

Tenisovou jedničkou zůstane do konce roku Wozniacká

Dauhá - Dánská tenistka Caroline Wozniacká porazila ve svém třetím utkání na Turnaji mistryň v Dauhá Francesku Schiavoneovou z Itálie 3:6, 6:1, 6:1 a zůstane do konce roku světovou jedničku. Zároveň si zajistila postup do semifinále spolu s Australankou Samanthou Stosurovou, jež podlehla 6:4, 4:6 a 6:7 Rusce Jeleně Dementěvové. Z Bílé skupiny postoupily Belgičanka Kim Clijstersová a Věra Zvonarevová z Ruska.

Dvacetiletá dcera polských rodičů Wozniacká se stane desátou ženou, jež zakončí rok v roli světové jedničky, a nejmladší od Martiny Hingisové, které se to v roce 1997 povedlo jako sedmnáctileté. Rodačka z Odense, jež v čele žebříčku nahradila začátkem října dlouhodobě zraněnou Serenu Williamsovou, vyhrála letos nejvíce titulů (šest) a zápasů (61) ze všech tenistek na WTA Tour.

Wozniacká si však uvědomuje, že i kdyby navíc vyhrála Turnaj mistryň, neumlčí kritiky, kteří zpochybňují její místo v čele žebříčku, protože ještě nezískala grandslamový titul. "Vím, že tu vždycky budou nějací skeptici. Lidé, co říkají, že nikdy nebudete v top 10, nikdy nebudete mezi nejlepšími pěti, nikdy nevyhrajete velký turnaj. A když vyhrajete grandslam, budou říkat, že jste měli štěstí nebo lehký los. Pro mě je nejdůležitější, že mám za sebou skvělou sezonu," řekla Wozniacká.

Wozniacká : Dementěvová - boj o prvenství

Navzdory dvěma výhrám v Dauhá však dlouho panovaly pochyby o jistotě jejího postupu do semifinále. WTA ho potvrdila po důkladném propočítávání až hodinu po skončení zápasu. Situaci v Kaštanové skupině totiž zkomplikovala v prvním zápasu dne Dementěvová. Olympijská vítězka z Pekingu sice prohrála první set se Stosurovou, jež se díky tomu kvalifikovala při své premiérové účasti mezi singlistkami mezi nejlepší čtyři, další dva však získala a zůstala na několik hodin ve hře o postup.

I kdyby však Dementěvová v pátečním závěrečném utkání skupiny zdolala Schiavoneovou 6:0, 6:0 a vyrovnala bilanci Wozniacké v počtu vyhraných zápasů a setů, bude mít procento vyhraných gamů 52,5 oproti 60,7 světové jedničky.

Situaci v Bílé skupině vyřešila dnešní výhra Clijstersové 6:4, 5:7 a 6:1 nad Běloruskou Viktorií Azarenkovou. Bývalá světová jednička tak zajistila semifinále nejen sobě, ale i Zvonarevové, s níž se v pátek utká o první místo. Pro Azarenkovou a Srbku Jelenu Jankovičovou, které si zahrají o první výhru v Dauhá, turnaj v pátek skončí.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články