Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Berdych prohrál s Tipsarevičem a Češi hrají se Srbskem 1:1

Bělehrad - Čeští tenisté hrají v semifinále Davisova poháru se Srbskem po pátku 1:1 na zápasy. V druhé bělehradské dvouhře dnes nenaplnil Tomáš Berdych roli favorita a prohrál s Jankem Tipsarevičem nečekaně 5:7, 2:6, 6:2 a 6:7. V první dvouhře dokázal Radek Štěpánek vyhrát 4:6, 6:2 a dvakrát 6:4 nad Viktorem Troickým, který teprve tři hodiny před začátkem zápasu nahradil v nominaci druhého hráče světa Novaka Djokoviče. Hodinu a tři minuty trval první set, v kterém sedmý hráč světa Berdych dotahoval náskok emotivního a agresivně hrajícího soupeře. Poprvé ztratil podání v páté hře, ale brejk ještě dokázal v deváté získat zpět. Na druhou ztrátu podání po chybách už neodpověděl.

Na začátku druhé strany Berdych prohrával 0:40, ale ztrátu odvrátil, což ho mohlo zvednout. Obrat se ale nekonal. Český hráč si podáním nepomáhal a ani jeho silný forhend tolik soupeři neškodil. Naopak Tipsarevič se překonával. Výborně podával, dobře si připravoval útoky na síť a k tomu byl mnohem důraznější a odvážnější odzadu.

V sobotu se hraje od 15:00 čtyřhra, do které jsou nahlášeni Ivo Minář s Janem Hájkem a Troicki s Nenadem Zimonjičem. Očekává se ale, že za Česko nastoupí Berdych se Štěpánkem proti druhému deblistovi světa Zimonjičovi, kterého spíše doplní Tipsarevič nebo Djokovič. Utkání sledujte v přímém přenosu na ČT2 nebo sportživě.cz.

Po ztrátě druhé sady zkusil rodák z Valašského Meziříčí oživit svůj výkon cestou na toaletu. Vrátil se evidentně uvolněnější, najednou měl jeho servis rychlost i přesnost a zmiňovaný forhend bodoval. Berdych nabral sebevědomí a začal soupeře přehrávat, což mu vyneslo dvakrát zisk Tipsarevičova podání a vykřesal naději na zvrat. Rozjetý Berdych záhy vedl i ve čtvrté sadě 3:1, ale hned o výhodu přišel a za stavu 3:3 byl set na vážkách. Hala, která se z půlky vyprázdnila, nakonec měla větší důvod k radosti. Berdych na konci dne, ve kterém oslavil pětadvacáté narozeniny, prohrál tie-break i celý zápas.

Záznam úvodních dvouher sledujte zde

Troický začal dobře - hned prorazil Štěpánkovo podání. Troicki podle očekávání výborně podával a působil jistěji i od základní čáry. Štěpánek se snažil prokládat hru kraťasy, ale první set už nezachránil. Trpělivá hra Štěpánka začala přinášet ovoce od začátku druhé sady. Český hráč se někdy vydával k síti, jindy jen držel míč ve hře a nechával soupeře, aby kazil. Ve druhé hře díky tomu získal karvinský rodák první brejkbol, který využil po dlouhém míči Troického.

Radek Štěpánek

"Dal jsem tomu všechno, hrál jsem velmi chytře a můžu na sebe být velmi pyšný. Klíč k výhře byl třetí set, v kterém jsem na konci zahrál skvěle desátou hru. Vytáhl jsem údery, které nečekal, a to rozhodlo. Máme zatím jeden bod, to je hodně důležité. A teď věřím Tomášovi."

Když byl Troicki v koncovce druhého setu v problémech, tak halu roztleskával Djokovič a nevypadal, že má žaludeční potíže. Ale ani to nepomohlo; Štěpánek získal ještě jeden brejk a srovnal krok. Důležitý třetí set začal o něco lépe Troicki, opět výborně podával. Štěpánek musel odvrátit tři brejkboly, ale při druhém a třetím podání to dokázal přímým bodem. Štěpánek často využíval i Jestřábí oko a úspěšně, během prvních tří setů pětkrát odhalil chybu lajnových sudí.


Štěpánek se dostal do tradičního zápasového transu. Povzbuzoval se, poskakoval a zatínal pěst. A hlavně hrál pestře a chytře. V desáté hře vycítil při podání Troického šanci. Převzal iniciativu, tlačil se k síti, což mu vyneslo setbol, který okamžitě proměnil. Komplikace přišly v páté hře čtvrté sady. Štěpánek si po nevynucených chybách podruhé v utkání prohrál servis. Český hráč ale zabojoval a hned dokázal získat brejk zpět. Za stavu 4:3 si nechal od fyzioterapeuta Pavla Koláře ošetřit otlačené prsty pravé nohy.

Štěpánek svoji daviscupovou zkušenost prokázal znovu v desáté hře čtvrtého setu. Nervóznímu Troickému prorazil popáté v utkání servis, i když už prohrával 0:30. Při mečbolu donutil soupeře k chybě poté, co se vydal na síť. Aut z rakety Srba potvrdilo i Jestřábí oko.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články