Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Čeští tenisté vyzývají v semifinále Davis Cupu silné Srby

Bělehrad – Čeští tenisté vstoupí dnes odpoledne na horké srbské půdě do bojů o finále Davisova poháru. V úvodní dvouhře na sebe narazí Radek Štěpánek a srbská jednička Novak Djokovič. Druhý zápas obstarají Tomáš Berdych s Jankem Tipsarevičem. Tenista Radek Štěpánek bude muset předvést výkon na hranici svých možností, aby naplnil odhodlání a zahájil duel proti Srbsku výhrou. Přímé přenosy po všechny víkendové dny nabídne ČT2 a web SportŽivě.cz. První z nich startuje dnes ve 14:30.

"Chceme domů přivézt tři body," vyhlásila česká jednička Berdych. "Na horké srbské půdě to bude těžké, ale my máme skvělý tým a věříme si, že se můžeme do finále dostat znovu," doplnil Štěpánek.

"Skulinky (ve hře Djokoviče) jsou malé, ale jsou tam, a já se budu se snažit ze všech sil ten bod urvat," řekl jednatřicetiletý Štěpánek. Hra srbské jedničky podle něj nemá slabiny, protože Djokovič zlepšil hru dopředu i čopované údery. "Člověk tak musí podat naprosto skvělý výkon po všech stránkách," doplnil.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor se Zdeňkem Žovkou

Jaroslav Navrátil, nehrající kapitán:

"Když hrajete semifinále, tak musíte být optimisty, i když Srbové jsou hodně těžký soupeř a bude to vyrovnané."

Důležitým faktorem bude Štěpánkův servis. Měl by se snažit si podáním co nejvíce pomáhat a snažit se získávat snadné body. Jenomže Djokovič patří v současnosti mezi nejlépe returnující hráče. "Jeho return je fantastický," přitakal Štěpánek. Kapitán Jaroslav Navrátil bude Štěpánka před jeho šestnáctou daviscupovou dvouhrou nabádat, aby se držel své hry. "Měl by měnit rytmus, hrát stopbaly a chodit dopředu," řekl Navrátil.

Vzájemná bilance hovoří pro Djokoviče, který vyhrál pět ze šesti vzájemných zápasů. Štěpánek se radoval pouze před čtyřmi lety v rotterdamské hale. Bouřlivého prostředí v zaplněné Bělehradské aréně se Štěpánek neobává. Podobnou atmosféru Češi zažili třeba v prosinci při finále se Španěly. "Umíme se koncentrovat na sebe, na vlastní půlku kurtu a věříme, že bude plno a bude se fandit fér," řekl tenista.

O druhý bod budou bojovat Berdych a Tipsarevič, na US Open přemožitel Američana Andyho Roddicka. "Já ho naposledy snadno porazil, ale teď to bude jiný příběh. Cítím se skvěle a budu se koncentrovat, abych přinesl do šatny bod," řekl Berdych.


Češi usilují o druhou finálovou účast za sebou. Loni ji vybojovali po 29 letech, ale v duelu o salátovou mísu prohráli v Barceloně se Španělskem. Pro Srbsko by vítězství znamenalo premiérové finále. Vítěz z Bělehradu narazí na lepšího z druhého semifinále, ve kterém v Lyonu domácí Francie hostí Argentinu.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články