Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Nadal vyhrál US Open a zkompletoval sbírku grandslamů

New York - Tenista Rafael Nadal vyhrál poprvé v kariéře US Open. Nejvýše nasazený porazil v o den kvůli dešti odloženém finále Srba Novaka Djokoviče ve čtyřech setech 6:4, 5:7, 6:4 a 6:2. Španělský tenista se tak stal sedmým hráčem historie, který během kariéry triumfoval na všech čtyřech grandslamech. Před US Open pětkrát opanoval antukové French Open, dvakrát vyhrál Wimbledon a jednou se radoval z vítězství na Australian Open.

"Tohle je víc, než o čem jsem snil a bude neuvěřitelné, až budu za pár vteřin držet pohár," řekl Nadal při slavnostním vyhlášení. Stříbrnou trofej následně zvedl nad hlavu a lehce políbil. Celkově získal svůj devátý titul na turnaji velké čtyřky. Nadal je prvním Španělem, který v New Yorku triumfoval po 35 letech. V roce 1975 dokázal US Open vyhrát Manuel Orantes.

Do utkání přitom Nadal vstupoval s vědomím, že poslední tři duely s Djokovičem prohrál, přičemž se vždy hrálo na tvrdém povrchu. Zápas se měl hrát v neděli, ale kvůli dešti ho pořadatelé přeložili až na pondělí. Djokovič v krátkém rozhovoru před zápasem přiznal, že mu den volna pomohl. "Rafa je letos nejlepší a bude motivovaný vyhrát poslední grandslam, ale já ze sebe chci dostat to nejlepší, co umím," slíbil srbský tenista.

Nadal zahájil útok na grandslamový triumf. Jeho údery měly razanci i přesnost a díky tomu vzal Djokovičovi hned první podání. Srb sice získal servis zpět ve čtvrté hře, ale vzápětí v dlouhém osmiminutovém gamu prohrál znovu to své a frustrován rozmlátil raketu o kurt. Nadalovi už set neunikl a v tom případě stála na jeho straně statistika: ze 107 zápasů, ve kterých získal první set, nakonec prohrál pouze jediný. Ve druhém setu se Djokovič zvedl jako proti Rogeru Federerovi v semifinále a po jedenácti vyhraných míčích v řadě vedl 4:1.

Zápas se musel přerušovat

Zápas poté na dvě hodiny přerušila dešťová přeháňka. Po pauze získal set Djokovič díky brejku ve dvanácté hře a chybám soupeře. Nadal ztratil až v sedmém utkání turnaje vůbec poprvé set. O zisku třetího setu rozhodl Nadal brejkem ve třetí hře, ve které předvedl skvělý křížný bekhendový prohoz. Rozjetý Nadal nadále skvěle podával a už si nenechal životní šanci proklouznout mezi prsty. Djokovič se snažil, bojoval a střílel vítězné rány z forhendu, přesto ztrácel.

Novak Djokovič

"Musím Rafovi pogratulovat. Momentálně je nejlepší na světě a tuhle trofej si zaslouží."

Nadal se stále skvěle pohyboval a od stavu 0:1 získal v poslední sadě pět her v řadě. Mečbol využil při svém podání a chybě Djokoviče z forhendu. Španěl pak tradičně upustil raketu, lehl si na pár vteřin na zem a chytil se za hlavu. Sundal si čelenku z hlavy, objal se z Djokovičem a ještě jednou poklekl uprostřed kurtu na zem.

V žebříčku si Nadal upevnil pozici světové jedničky. Djokovič měl už před zápasem jisté, že se posune na druhé místo světa. Srbského hráče nyní čeká rychlý přesun z Ameriky do Evropy. Od pátku by měl plnit roli jedničky srbského týmu v semifinále Davisova poháru proti českému výběru. Utkání se hraje v hale v Bělehradu.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články