Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Koukalová v lednu oznámí, zda pojede do Pchjongčchangu. Za kritiku je vděčná

Ovládla anketu Sportovec roku, ale o vítězství se chtěla symbolicky podělit. Biatlonistka Gabriela Koukalová by korunku za celkové vítězství nejraději rozbila a střepy pro štěstí rozdala ostatním sportovcům. Trofej posléze věnovala mamince a následně bylo po galavečeru oznámeno, že v polovině ledna vyjde najevo, zda Koukalová pojede na olympiádu do Pchjongčchangu.

Gabriela Koukalová
zdroj: ČTK autor: Deml Ondřej

Osmadvacetiletou Koukalovou brzdí v přípravě už od léta potíže s lýtkovými svaly a kvůli bolestem stále nemůže trénovat naplno. Držitelka kompletní sady medailí z letošního mistrovství světa proto ještě v této sezoně nestartovala.

"V polovině ledna bude vydáno prohlášení a uvidí se, jak to bude s olympijským startem. Do poloviny ledna proto poprosíme o klid a čas na přípravu," uvedl za Koukalovou po galavečeru moderátor tiskové konference Michal Dusík.

Samotná biatlonistka před půlnocí odpovídala jen na dotazy týkající se jejího premiérového vítězství v anketě sportovních novinářů. "Každé ocenění je pozitivní pecka a dodá motivaci. Vážím si toho a doufám, že to není poslední slovo, co jsem ve své sportovní kariéře řekla a budu to moci potvrdit dalšími výsledky," řekla.

V přímém televizním přenosu uvedla, že možná překvapí, ale má se dobře. Děkovala týmu za skvělé zázemí a za všechno, co pro ní udělali. "Bez nich bych tady určitě nestála. Chtěla bych za velkou podporu poděkovat rodině, manželovi za skvělé domácí zázemí," zmínila svého muže a bývalého badmintonistu Petra Koukala.

Děkovala fanouškům, kteří ji podporují a dodávají energii. Zároveň zmínila i ty, kteří ji v poslední době hodně kritizují. "A posílají mi nemilé zprávy. Chtěla bych jim říct, že jim vděčím za to, že mám pocit, že za posledních pár let se ze mě stává mnohem silnější osobnost, než jsem byla dříve," konstatovala celková vítězka SP 2017.

Co nejvíce podporovat se dceru snaží matka a bývalá běžkyně na lyžích Gabriela Soukalová. "Zdraví je na prvním místě a myslím, že dělá dost, aby se mohla vrátit, ale někdy si organismus řekne dost. Nechci dělat závěry, všechno se rozhodne během ledna," uvedla medailistka z olympijské štafety v Sarajevu 1984.

Ještě na pódiu Koukalová v proslovu říkala, že nečekala, že by si ona coby zástupce mysliveckého biatlonového spolku mohla někdy dojít pro takovou cenu. A pak na chvilku šokovala slovy, že by korunku nejraději rozbila. "A každému ze sportovců dala kousek korunky pro štěstí," řekla Koukalová, což později vysvětlila: "Je to občas míchání hrušek s jablky. Nelze hodnotit, kdo je nejlepší. Jsem hrdá, že pocházím ze země, která má tolik talentovaných osobností a nejen sportovních."

Na závěr dojala maminku, protože jí korunu věnovala. "Byla pro mě celoživotní vzor po sportovní i lidské stránce," prohlásila Koukalová a paní Soukalové ukápla v hledišti slza. "Úplně mě šokovala. Je to hrozný překvapení. Už ji trošku znám, ale stejně mi vyrazila dech. Bylo to krásný, je hrozně milá," řekla Soukalová. Koukalová poté posadila korunku mamince na hlavu a společně se s ní vyfotily.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články